Ακολουθήστε το στο Facebook για να μην χάνετε είδηση!
Το σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Δημοτικής Ενότητας Καντάνου, συζητήθηκε στην διάρκεια της λαικής συνέλευσης που διοργάνωσε ο Δήμος Καντάνου-Σελίνου στο πρώην δημαρχείο Καντάνου το βράδυ του Σαββάτου 30 Φεβρουαρίου.
Ξεκινώντας την συζήτηση ο Δήμαρχος Αντώνης Περράκης, αναφέρθηκε κυρίως στα οικονομικά προβλήματα επισημαίνοντας τα εξής:
«…Ο Δήμος όπως γνωρίζετε έχει μόνο ελάχιστους δικούς του πόρους. Η χρηματοδότηση του Δήμου προέρχεται από τρεις πηγές: Από τα ίδια έσοδα από την κρατική επιχορήγηση και από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ. Τα ίδια έσοδα του Δήμου είναι πολύ λίγα διότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ανθρώπων αδυνατεί να τα πληρώσει. Τα έσοδα που έρχονται απ’ τον κρατικό προϋπολογισμό σε σχέση με το 2010 είναι κατά 80% λιγότερα. Το νέο ΕΣΠΑ 2014-2019 είναι σε φάση που σιγά σιγά βγαίνουν οι προκηρύξεις. Ο Δήμος προετοιμάζει κάτι μελέτες για τον ορεινό όγκο και είμαστε σε αναμονή όταν ανοίξει αυτό το πρόγραμμα να καταθέσουμε προτάσεις που επί το πλείστον αφορούν ασφαλτοστρώσεις αγροτικών δρόμων και όπου είναι εφικτό να ασφαλτοστρώσουμε κεντρικούς δρόμους έτσι ώστε να μην πηγαίνουμε κάθε χρόνο να τους καθαρίζουμε…»
Στην συνέχεια ακολούθησε διάλογος με τοποθετήσεις και κατοίκων.
Ο κάτοικος των Πλεμενιανών Χαρίλαος Κοντεκάκης ανέφερε μεταξύ άλλων και τα εξής: «Στα Πλεμενιανά υπήρξε πριν γίνει Καλλικρατικός ο Δήμος ένα έργο οδοποιίας που δεν ολοκληρώθηκε για τους λόγους ότι η πρώην Διοίκηση επέλεξε να πάρει τα χρήματα από εκεί και να τα πάει κάπου αλλού να φτιάξει κάτι άλλο. Αυτός ο δρόμος πρέπει να ολοκληρωθεί διότι τα όμβρια νερά δεν είχαν κάνει πρόβλεψη να φεύγουν.
Το δεύτερο πρόβλημα είναι ο ποταμός. Το καλοκαίρι ειδικά είναι μια έλξη στους τουρίστες. Λειτουργεί και εκεί μια ταβέρνα που τραβάει κόσμο. Νομίζω ότι αυτό που είχε ξεκινήσει πρέπει να ολοκληρωθεί. Το τρίτο στα Πλεμενιανά. Παλιά δούλεψε ένα λιγνιτορυχείο που μπορεί να αναδειχθεί. Και η πλατεία του Αγίου Νεκταρίου να φρεσκαριστεί. Βλέπω μια συγκέντρωση υπηρεσιών στην Παλαιόχωρα. Μπορούμε κάποιες υπηρεσίες να τις φέρουμε πάλι εδώ. Ένας τόπος πάει μπροστά όταν υπάρχουν θέσεις εργασίας…»
Από την πλευρά του ο Αντώνης Περράκης ανάφερε πως για την πλατεία στα Πλεμενιανά και για την οδοποιία «ευελπιστούμε να τα εντάξουμε σε κάποιο πρόγραμμα από αυτά που θα ανοίξουνε γιατί χωρίς χρηματοδότηση έργα δε γίνονται.
Το μουσείο στην Κάντανο είναι στις βασικές προτεραιότητες να δημιουργηθεί. Έπρεπε να είχε γίνει. Δεν αναζητώ ευθύνες. Ο πολιτισμός μπορεί να συσπειρώσει πολλά προγράμματα και πολύ κόσμο.»
Ο Κ. Κασσελάκης πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου “Καντανία” ανέφερε ότι «ο κ. Αρναουτάκης στη γιορτή τουρισμού είχε πει ότι θα εντάξει στο ΕΣΠΑ το μουσείο απλά να μου φέρεται τις μελέτες. Δυστυχώς οι παλιοί δεν τις πήγαν. Εσείς είστε 15 μήνες δημοτική αρχή, σε ποια φάση είναι οι μελέτες ώστε να μην περιμένουμε πάλι να ανοίξει το ΕΣΠΑ για να ενταχθούν».
Απαντώντας ο κ.Περράκης ανέφερε πως «όταν ο κ. Αρναουτάκης απένταξε πολλά έργα στο Δήμο μας για άγνωστους λόγους, μετά από μια βδομάδα που αναλάβαμε όταν ζητήσαμε διευκρινήσεις μας απαντήσανε ότι κατά την εκτίμηση τους απεντάξανε περίπου 70 έργα απο όλη την Κρήτη».
Επίσης ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Φιωτάκης είπε πως «το δικό μας πλάνο ήταν να αναπτύξουμε το πολιτισμό της ενδοχώρας μελετήσαμε να δημιουργήσουμε ένα χώρο έκθεσης στην Κάντανο…Οι δράσεις του ΕΣΠΑ ήταν σε υπάρχοντα κτίρια, όπως στο Ροδοβάνι, όπως και στον Ομαλό στην Κάντανο ήταν η μελέτη 880.000, στο Ροδοβάνι 830.000, στο μονοπάτι 160.000, ο Ομαλός 820.000. Νομίζω ήταν 150.000 για έντυπη και ψηφιακή διαφήμιση όλου του πακέτου. Πέντε νέες μελέτες που τον Ιούνιο του 2014 ήταν τελειωμένες εκτός από την οικοδομική άδεια υπήρχε άδεια δόμησης η οποία ήταν προϋπόθεση για την ένταξη απεντάχθηκαν 17 μήνες πριν τη λήξη του ΕΣΠΑ.»
Η κα Κ.Κωστάκη ρώτησε τι γίνεται με την γεώτρηση στα Πλεμενιανά και ζήτησε βελτίωση της συγκοινωνίας καθώς και ένταξη σε πρόγραμμα των βυζαντινών εκκλησιών.
Παίρνοντας τον λόγο ο αντιδήμαρχος Γιώργος Βακάκης ανέφερε: «Από τότε που αναλάβαμε έχουμε κάνει ότι διαδικασία μπορείτε να φανταστείτε. Έχουν έρθει απ’ το Πολυτεχνείο, έχουμε κάνει ότι μπορούμε. Φτιάχνουμε μια μελέτη η οποία βρίσκεται σε ζύμωση ακόμα. Θα ψάξουμε για νέα χρηματοδότηση. Ο Δήμος μόνος του δεν μπορεί να την πραγματοποιήσει…: Για το γήπεδο πήραμε τη χρηματοδότηση απ’ την Περιφέρεια 220.000 ευρώ, χρηματοδοτήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, το ανέλαβε ο Τσαλίκης. Αυτός που το είχε αναλάβει παλαιότερα εντός του μήνα μόλις ολοκληρωθούν οι γραφειοκρατικές εργασίες θα ξεκινήσει και θα είναι έτοιμο εντός 6 μηνών που θα υπογραφεί η σύμβαση και περιλαμβάνει χλοοτάπητα, αυτόματο πότισμα, περίφραξη και μια δεξαμενή 100 κυβικών»
Ο κάτοικος κ. Καστρινάκης ανέφερε ότι «στο Κέντρο Υγείας δεν έχει παιδίατρο. Αναγκαζόμαστε να πηγαίνουμε τα παιδιά μας στα Χανιά.»
Ο κ. Κορκιδάκης πρότεινε στο Δήμο να φτιάξει ένα γραφείο προγραμματισμού ανάπτυξης και ευρωπαϊκών χορηγήσεων το οποίο θα έχει έδρα στην Κάντανο και θα απαρτίζεται από ένα οικονομολόγο, κάποιο τεχνικό και να έχει εθελοντική βοήθεια από Δημοτικούς υπαλλήλους.»
Ο κ. Φιωτάκης ανέφερε ότι «υπάρχει μελέτη για την ανάδειξη του φαραγγιού, είχαμε ιδρύσει το Κέντρο Έρευνας και Πολιτισμού αυτός ο φορέας περιλαμβάνει πολλές δράσεις αν φυσικά έχουμε τον πατριωτισμό να το δουλέψουμε.»
Η δασκάλα της Καντάνου κα Ελένη Καλαϊτζή έθεσε θέμα καθαριότητας της Καντάνου. «Έχω πάρει τους μαθητές μου να καθαρίσουμε το χωριό. Δεν έχω δει κάποιον από το Δήμο να καθαρίζει καμιά φορά, τα παιδιά είναι πολύ απογοητευμένα απ’ την πλατεία. Μια πλατεία με δέντρα να μην υπάρχει κίνδυνος να βγούμε στο δρόμο αυτό δεν τους ικανοποιεί πρέπει να φτιάξετε πάρκο και παιδική χαρά», ανέφερε η κα Καλαϊτζή.
Απαντώντας ο κ.Βακάκης είπε πως «είναι πολύ εύκολο να φτιάξουμε μια παιδική χαρά. Απ’ τις αρμόδιες υπηρεσίες μας λένε ότι είναι πολύ εύκολες οι μελέτες αρκεί να υπάρχει ο χώρος αλλά τώρα δε μπορούμε. Πάντως είναι στα σχέδιά μας. Όσο αφορά στη συντήρηση του κτιρίου του πρώην Δήμου θα βάλουμε στον προϋπολογισμό χρήματα και θα ζητήσουμε βοήθεια απ’ την Περιφέρεια.»
Τέλος μια κάτοικος της Καντάνου κατάγγειλε πως «πήραν τον κάδο σκουπιδιών απ’ την γειτονιά μας και τον πήγανε στον Άγιο Μάμα. Το είχα πει στην κα Αλφιέρη και μου είπε ότι όποτε έρθουνε κάδοι θα σας φέρουμε. Ακόμα εδώ και 6 μήνες δεν έχουν έρθει..»