Με εξαιρετική επιτυχία και μεγάλη προσέλευση πραγματοποιήθηκε η 14η Γευσιγνωσία στο Απεσωκάρι Ηρακλείου, όπου το κοινό είχε την ευκαιρία να απολαύσει και να ανακαλύψει τις μοναδικές γεύσεις και τα αρώματα της κρητικής γαστρονομίας.
Η ετήσια αυτή εκδήλωση, που έχει πλέον καθιερωθεί ως το πολιτιστικό και γαστρονομικό ραντεβού των Συλλόγων της Μεσσαράς, ανέδειξε για μία ακόμη φορά την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και την κρητική-μεσογειακή διατροφή, προβάλλοντας παραδοσιακά πιάτα τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ταυτότητας του νησιού μας.
Το Δίκτυο Συλλόγων Μεσσαράς, σε συνεργασία με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και το Εθνικό Κυπριακό Μουσείο Τροφίμων και Διατροφής, παρουσίασε το φιλόδοξο εγχείρημα δημιουργίας μιας πλούσιας βάσης δεδομένων παραδοσιακών συνταγών, συλλέγοντας γαστρονομικούς θησαυρούς από κάθε χωριό της περιοχής. Μέσα από αυτή τη δράση, συμβάλλουμε ενεργά στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου γαστρονομικού χάρτη της Μεσσαράς, ο οποίος θα αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για την ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού.
Ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια της εκδήλωσης ήταν η συμβολή τοπικών συλλόγων και γυναικείων συνεταιρισμών, οι οποίοι με την αδιάκοπη προσπάθειά τους υποστηρίζουν την τοπική οικονομία και προβάλλουν την πολιτιστική ταυτότητα του τόπου μας. Παράλληλα, οι νοικοκυρές της υπαίθρου απέδειξαν για άλλη μία φορά τη μαεστρία τους στη δημιουργία παραδοσιακών πιάτων, τιμώντας την γαστρονομική μας παράδοση και κρατώντας ζωντανές τις αυθεντικές συνταγές.
Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο αντιπεριφερειάρχης κ. Ματαλλιωτάκης Γιώργος, η Πρόεδρος Αποθέματος Βιόσφαιρας UNESCO Αστερουσίων κα. Θεανώ Βρέντζου, και εκπρόσωποι από το Παγκόσμιο Γεωπάρκο Ψηλορείτη της UNESCO και τον Δήμο Γόρτυνας.
Θερμές ευχαριστίες στους προσκεκλημένους ομιλητές για την πολύτιμη συμβολή τους, στον πολιτιστικό σύλλογο Απεσωκαρίου για την άψογη συνεργασία, στην κα. Εβελίνα Φραγκιαδάκη που είχε τον συντονισμό και την διοργάνωση της εκδήλωσης, καθώς και σε όλους όσοι συμμετείχαν, ενισχύοντας το όραμα για την ανάδειξη της τοπικής γαστρονομίας και πολιτιστικής κληρονομιάς.
Την εκδήλωση πλαισίωσε η Εμμανουέλα Νινιράκη στο τραγούδι, με τον Χάρη Μανουσάκη και με τον Νίκο Βογιατζάκη στη μουσική.
Κεντρικοί Ομιλητές:
– **Διαμαντής Παναγιωτόπουλος, Δρ. Αρχαιολογίας & Καθηγητής στο Παν/μιο της Χαϊδελβέργης: «Μινωική Διατροφή»
– **Εβελίνα Φραγκιαδάκη, Διεθνολόγος & Επικοινωνιολόγος: «Γυναικείοι Συνεταιρισμοί και η Συνεισφορά τους στην Οικονομία της Τοπικής Κοινωνίας»
– **Κωνσταντίνα Μαρδάνη-Αλεγκάκη, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος: Παρουσίαση «Κρητικού Υγιεινού Παιδικού Πρωινού Γεύματος»
-**Παπαηλιάκης Μιχάλης, Γεωπόνος, πρώην Καθηγητής στο ΤΕΙ Κρήτης, «Η παρασκευή του σπαθόλαδου και η χρήση του».
Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει στους πολιτιστικούς συλλόγους, τους οικοτέχνες και τους χειροτέχνες που τιμήθηκαν από το Δίκτυο Συλλόγων Μεσσαράς:
Πολιτιστικοί Σύλλογοι: Σταβίων, Πλατάνου, Αποϊνίου «οι Βακιώτες», Μητρόπολης «η Γόρτυνα», Χουστουλιανών, Γκαγκαλών, Μιαμούς-Λέντα «ο Ασκληπιός», Αντισκαρίου, Απεσωκαρίου, Πόμπιας, Σύνδεσμος Γυναικών Ζαρού, Γυναικείος Συνεταιρισμός Γέργερης «Ιδαία Γη», Ξυλόφουρνος Γρινιαράκη Τυμπάκι, ΚοινΣεπ «ΜΕΛΙΤΑΚΕΣ», Βούλα Λαδουκάκη- Ζωγραφος, Ειρήνη Παπαδάκη Ξυλόγλυπτα, Άννα Πετράκη Χειροποίητα Σαπούνια, Μανώλης Δαμιανάκης Κρητικές Στολές Αγία Βαρβάρα, Μιχάλης Νινιράκης Χειροποίητα Στιβάνια Αγία Βαρβάρα.
**Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Δίκτυο Συλλόγων Μεσσαράς με την στήριξη του Πολιτιστικού Συλλόγου Απεσωκαρίου και συνδιοργανώθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου και τον Δήμο Γόρτυνας.