More

  Εύα Μαζοκοπάκη: Οι άνθρωποι ακόμα φοβούνται να μιλήσουν, στην ουσία φοβούνται τα πρωτόγονα ένστικτα κάποιων συνανθρώπων τους…

  Πώς προέκυψε η ιδέα ή η ανάγκη για τη συγγραφή του μυθιστορήματος σας” Η ΟΡΓΗ ΤΟΥ ΤΥΦΛΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ “;

  Η ιδέα για τη συγγραφή του συγκεκριμένου μυθιστορήματος είναι απόρροια τριών στοιχείων, ονόματος, φύσης, ιστορίας. Το όνομα Τυφλός είναι λέξη επώδυνη α- θέατη( χωρίς θέα) και σκληρή σαν έννοια, συνεπώς καθοδηγεί σε ένα ρεαλισμό ανάπτυξης παθών και απτής πραγματικότητας. Η φύση του Τυφλού ποταμού από την άλλη που συμβάλλει στη βιοποικιλότητα του φαραγγιού των Τοπολίων, η ονειρεμένη φύση που το περιβάλλει ωθεί σε ένα άμετρο συναισθηματισμό περιγραφής πόθων. Και τέλος η ιστορία του ,καθώς σύμφωνα με τη μυθολογία, στα νερά του, ξεκουράζονταν κι έπιναν νερό νεράιδες, η θρυλική νύμφη Βριτόμαρτις και ο ιστορικός φύλακας της Κρήτης ο Τάλως ταξιδεύει τη φαντασία σε μονοπάτια ανάγκης καταγραφής μιας αλλοτινής εποχής.

  Οι νέοι άνθρωποι συνεχώς με εκπλήσσουν. Τα παιδιά είναι εύπλαστη ζύμη να δεχτούν ερεθίσματα που τους προσφέρουμε εμείς οι μεγαλύτεροι ως γονείς, ως εκπαιδευτικοί, ως συνάνθρωποι…

   

  “Ο Τυφλός ποταμός έρρεε ορμητικός στην ψυχή μου και με έσπρωχνε να βρω το γρηγορότερο την κάθαρση στις όχθες του. “Εν ολίγοις” μόλις πενήντα μέρες – γράφοντας γύρω στις δέκα, δώδεκα σελίδες ημερησίως- χρειάστηκα για να ξεδιπλώσω την ιστορία του”

  Τί διαπραγματεύεται και πού εκτυλίσσεται η υπόθεση;

  Το μυθιστόρημα μου διαπραγματεύεται την τυφλότητα της ανθρώπινης εσωτερικότητας, τα άγρια πάθη και τα βάρβαρα ένστικτα από τη μία πλευρά και τον πολιτισμό της ψυχής από την άλλη που ακροβατούν στις ψυχές των ανθρώπων και δημιουργούν θύτες και θύματα σε μια μικρή κλειστή ανθρώπινη κοινωνία δίπλα στα νερά του Τυφλού ποταμού. Το χωριό που εκτυλίσσεται η ιστορία ονομάζεται Καλούδι και λειτουργεί ως η σκηνή του θεάτρου μιας ανθρώπινης τραγωδίας με πρωταγωνιστή την ανθρώπινη ψυχή.

  Πόσο καιρό διήρκεσε η συγγραφή του;

  Η συγγραφή του μυθιστορήματος ήταν υπερβολικά γρήγορη. Ο Τυφλός ποταμός έρρεε ορμητικός στην ψυχή μου και με έσπρωχνε να βρω το γρηγορότερο την κάθαρση στις όχθες του. “Εν ολίγοις” μόλις πενήντα μέρες – γράφοντας γύρω στις δέκα, δώδεκα σελίδες ημερησίως- χρειάστηκα για να ξεδιπλώσω την ιστορία του. Πεντακόσιες οκτώ σελίδες ξετυλίχτηκαν άμεσα και τάχιστα από τη ροή του Τυφλού ποταμού που με συμπαρέσυρε σε ένα ταξίδι μαγικό .

  Ο τίτλος καθ’ όλα ευρηματικός και μεταφορικός… τί δηλώνει ουσιαστικά;

  Ο τίτλος διαθέτει δύο λέξεις σκληρές και επώδυνες : Τυφλός και οργή και μια λέξη υγρή με ροή ,γεμάτη χείμαρρο συναισθημάτων, τη λέξη ποταμός. Σαφώς και ο τίτλος είναι συμβολικός και η ερώτηση σας θα απαντηθεί με μία άλλη ερώτηση. ” Τελικά ο ποταμός είναι Τυφλός ή η τυφλότητα ανάγεται στη σφαίρα της ανθρώπινης εσωτερικότητας;”

  Δεν ξεχωρίζω κανέναν από τους ήρωες μου!

  Ποιόν ήρωα του βιβλίου συμπαθήσατε περισσότερο και γιατί;

  Δεν ξεχωρίζω κανέναν από τους ήρωες μου! Όλους τους έπλασα μόνη μου από την αρχή και τους ακολούθησα στην πορεία τους. Δε μπήκα από την κλειδαρότρυπα στη ζωή τους ,γεννήθηκα μαζί τους και μπήκα μέσα τους .Τους αγάπησα όλους και τους ευχαριστώ. Ναι τους αγάπησα… ακόμα και τους ” κακούς ” μου ήρωες γιατί χωρίς τη συνδρομή τους δεν θα μπορούσα να αποδείξω πως μέσα από το σκοτάδι γεννιέται πάντα το φως.

  Το εξώφυλλο και το οπισθόφυλλο του βιβλίου της Εύας Μαζοκοπάκη, το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις “Πηγή”

  Στο μυθιστόρημα μας αναφέρεστε σε μια κοινωνία συντηρητική και κλειστή. Σήμερα έχουν εκλείψει αυτές οι κοινωνίες ή οι άνθρωποι πολλές φορές φοβούνται να μιλήσουν και να εκφραστούν λόγω κοινωνικής κατακραυγής;

  Δεν υπάρχουν για μένα συντηρητικές και φιλελεύθερες κοινωνίες. Ο συντηρητισμός δεν είναι γεωγραφικοκοινωνικός, είναι ψυχοστατικός. Η ψυχή του καθενός διέπεται από πολιτισμό ή όχι ηθών ,από μεγαλείο αγάπης ή βούρκο ποταπών ενστίκτων. Σαφώς οι εποχές και οι χώροι που ζουν οι άνθρωποι επηρεάζουν τις αντιλήψεις και τον τρόπο συμπεριφοράς τους ,όμως ο πραγματικός οδηγός είναι πάντα ο πολιτισμός της ψυχής τους για να τους οδηγήσει στην ελευθερία έκφρασης κι επιλογών τους. Και ναι οι άνθρωποι ακόμα φοβούνται να μιλήσουν …στην ουσία φοβούνται τα πρωτόγονα ένστικτα κάποιων συνανθρώπων τους…εύχομαι όσο γίνεται ..λιγότερων. Για αυτό το έθεσα κι ως κινητήριο μοχλό του βιβλίου μου αυτή την “περίεργη” ανθρώπινη εσωτερικότητα.

  “Στα παιδιά, αν τους διδάξουμε ήθος θα το προσλάβουν, αν τους διδάξουμε ευαισθησία θα την αποκτήσουν ,αν τους διδάξουμε αρχές θα τις ενσωματώσουν, αν τους διδάξουμε λογοτεχνία θα την αγαπήσουν. Είναι απλό”

  Τί σας λένε οι αναγνώστες σας που έχουν διαβάσει το βιβλίο σας; Τί είναι αυτό που τους εντυπωσιάζει είτε στην υπόθεση είτε στους χαρακτήρες των ηρώων σας;

  Οι αναγνώστες μου με συγκινούν συνεχώς και τους ευχαριστώ πολύ. Ταυτίζονται με κάποιους ήρωες που τους αγαπούν πολύ και εκνευρίζονται με άλλους. Το βασικό και κυρίαρχο στοιχείο πάντως είναι πως ζουν κάθε στιγμή αυτής της ιστορίας ,νιώθουν κάτοικοι αυτού του τόπου, συμπάσχουν με τους ήρωες και περιμένουν μαζί τους, δίπλα τους, πλάι τους την κάθαρση των ψυχών τους. Αν κατάφερα να κάνω τους αναγνώστες μου να ζουν κι όχι απλά να διαβάζουν το μυθιστόρημα μου ..αυτό για μένα είναι η ύψιστη χαρά για το δημιούργημα μου.

  Η αποδοχή, η αναγνώριση και η ανακούφιση για την τελική επιλογή…

  Το μυθιστόρημα σας μόλις μέσα σε τρεις μήνες από την έκδοση του, βραβεύτηκε από το αναγνωστικό κοινό μιας μεγάλης βιβλιοφιλικής ομάδας “ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΠΑΡΕΑΣ” με πρώτο βραβείο ως το μυθιστόρημα με την πιο πρωτότυπη υπόθεση. Πώς αισθάνεστε για αυτό;

  Αρχικά ανακούφιση πως η επιλογή μου να ασχοληθώ με την πεζογραφία ήταν σωστή. Μεγάλη χαρά στη συνέχεια που το μυθιστόρημα μου αγκαλιάστηκε από το αναγνωστικό κοινό με πάθος και ένα έντονο κίνητρο να προσφέρω κάτι ακόμα δυνατότερο στο μέλλον.

  “Τα παιδιά πάντα είναι πρόθυμα να δεχτούν ερεθίσματα ,εμείς άραγε είμαστε πρόθυμοι να τα χορηγήσουμε;”

  Έχετε γράψει και ποιητικές συλλογές. Τίθεται λοιπόν δίλημμα ποίηση ή πεζογραφία για σας;

  Υπήρξε δίλημμα όντως ..για μένα. Ευτυχώς μόνο στην αρχή. Ξεκίνησα από την ποίηση που λατρεύω και πέρασα στη συνέχεια στην πεζογραφία. Η λογοτεχνία όμως είναι ενιαία κι αδιαίρετη. Δεν μπορούσα να εστιάζω σε ένα τμήμα της και να αγνοώ το άλλο. Έτσι συνεπαγωγικά τόλμησα και το δεύτερο βήμα μου και προχώρησα στη μυθιστοριογραφία. Και δεν το μετάνιωσα. Είμαι κάτοικος δύο νησιών, του νησιού της Κίρκης που με κρατά αιχμάλωτη με τη μαγεία της πεζογραφίας και του νησιού της Ιθάκης που αποτελεί την αλήθεια της ποίησης που με ανακουφίζει.

  Οι εποχές και οι χώροι που ζουν οι άνθρωποι επηρεάζουν τις αντιλήψεις και τον τρόπο συμπεριφοράς τους ,όμως ο πραγματικός οδηγός είναι πάντα ο πολιτισμός της ψυχής τους για να τους οδηγήσει στην ελευθερία έκφρασης κι επιλογών τους…

   

  “Δεν υπάρχουν για μένα συντηρητικές και φιλελεύθερες κοινωνίες. Ο συντηρητισμός δεν είναι γεωγραφικοκοινωνικός, είναι ψυχοστατικός. Η ψυχή του καθενός διέπεται από πολιτισμό ή όχι ηθών ,από μεγαλείο αγάπης ή βούρκο ποταπών ενστίκτων”

  Έχετε σκοπό να παρουσιάσετε το βιβλίο σας στο ευρύ κοινό στα πλαίσια μιας βιβλιοπαρουσίασης;

  Αν το επιτρέψουν οι συνθήκες σαφώς. Χαρά μου η επαφή με το αναγνωστικό κοινό και τιμή μου η επικοινωνία μας. Εύχομαι να δοθεί η ευκαιρία και ” δια ζώσης”- κι όχι μονο διαδικτυακή -να πραγματοποιηθεί μια τέτοια παρουσίαση .

  Ως φιλόλογος και ιδιοκτήτρια φροντιστηρίου τί διαπιστώνετε συζητώντας με τους μαθητές σας; Διαβάζουν ποίηση ή πεζογραφία;

  Οι νέοι άνθρωποι συνεχώς με εκπλήσσουν. Τα παιδιά είναι εύπλαστη ζύμη να δεχτούν ερεθίσματα που τους προσφέρουμε εμείς οι μεγαλύτεροι ως γονείς, ως εκπαιδευτικοί, ως συνάνθρωποι. Έχουμε χρέος να τα γαλουχήσουμε σωστά. Αν τους διδάξουμε ήθος θα το προσλάβουν, αν τους διδάξουμε ευαισθησία θα την αποκτήσουν ,αν τους διδάξουμε αρχές θα τις ενσωματώσουν, αν τους διδάξουμε λογοτεχνία θα την αγαπήσουν. Είναι απλό. Τα παιδιά είναι ο καθρέφτης της κοινωνίας μας κι αν σήμερα οι νέοι διαβάζουν ποίηση ή πεζογραφία αυτό είναι αποτέλεσμα της δικής μας επιρροής!! Τα παιδιά πάντα είναι πρόθυμα να δεχτούν ερεθίσματα ,εμείς άραγε είμαστε πρόθυμοι να τα χορηγήσουμε;

  Μιλήστε μας για τα μελλοντικά σας σχέδια. Έχετε ξεκινήσει ήδη κάποιο νέο μυθιστόρημα;

  Τα μελλοντικά μου σχέδια περιλαμβάνουν πολλές ακόμα αναγνωστικές δημιουργίες. Η δεύτερη ποιητική μου συλλογή είναι έτοιμη για να εκδοθεί μέσα στο 2021. Και το δεύτερο μου μυθιστόρημα θα κάνει πρεμιέρα τον Γενάρη του 2021.Δεν αποκαλύπτω όμως τίποτα ακόμα ούτε για τον τίτλο του, ούτε για την υπόθεση του. Εύχομαι μόνο να αγαπηθεί και να συγκινήσει τους αναγνώστες ,όπως και το πρώτο μου μυθιστόρημα.

  Λίγα λόγια για την Εύα Μαζοκοπάκη…

  Η Εύα. Ε. Μαζοκοπάκη κατάγεται από τα Χανιά της Κρήτης και είναι απόφοιτος του τμήματος κλασικών σπουδών της φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης .Ασκεί το επάγγελμα της φιλολόγου εδώ και δεκαετίες. Ολοκλήρωσε τις σπουδές της, με υποτροφία το 1986 και το 1989 ίδρυσε στη γενέτειρα πόλη της, φροντιστήριο θεωρητικών σπουδών με την επωνυμία ” Πρωτοπορία “, το οποίο διατηρεί μέχρι και σήμερα. Το 1990 εξέδωσε το πρώτο της βιβλίο “Συντακτικό της Αρχαίας Ελληνικής γλώσσας” για την αποκλειστική χρήση των μαθητών του φροντιστηρίου της, το οποίο και επανέκδωσε πολλές φορές μέχρι σήμερα.

  Τον Νοέμβριο του 2018 κυκλοφόρησε την πρώτη ποιητική της συλλογή με τίτλο ” Λεκτικά αρώματα”,από τις εκδόσεις Βλάσση. Την ίδια χρονιά συμμετείχε και στον Παγκρήτιο διαγωνισμό λογοτεχνίας του συλλόγου ” Κρητών λόγος ” με το ποίημα “Άλωση ψυχής” και απέσπασε το πρώτο βραβείο ποίησης ,ενώ το ποίημα της ” Σκοτεινές σκεπές ” διακρίθηκε ανάμεσα στα πενήντα καλύτερα στον πανελλήνιο λογοτεχνικό διαγωνισμό της βιβλιοθήκης Σπάρτου.

  Έργα της συγγραφέως:

  • “Συντακτικό της αρχαίας ελληνικής γλώσσας” σχολικό βοήθημα ,Εκδόσεις Βλάσση.
  • “Λεκτικά Αρώματα” ποιητική συλλογή, Εκδόσεις Βλάσση.
  • ” Η οργή του Τυφλού ποταμού ” μυθιστόρημα, Εκδόσεις Πηγή- iwrite.
  • ” Τα ρο της καρδιάς ” ποιητική συλλογή, Εκδόσεις Πηγή-iwrite.
  • Οι ” Σκιές των Μουσών ” είναι το δεύτερο μυθιστόρημα της συγγραφέως.

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ