More

  Γαλάζιος “εμφύλιος” στα Χανιά για τους Δασικούς Χάρτες! Ο Βολουδάκης, “αδειάζει” ξεκάθαρα τη Ντόρα

  Εκ διαμέτρου αντίθετη τοποθέτηση για το θέμα των δασικών χαρτών διατυπώνει ο βουλευτής Χανίων της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μανούσος Βολουδάκης, σε σχέση με τα όσα ανέφερε σε αντίστοιχη ανάρτηση της η βουλευτής του κόμματος, κ. Ντόρα Μπακογιάννη.

  Ο κ. Βολουδάκης μεταξύ άλλων κάνει λόγο “για λάθη επί λαθών“, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά:  Για λόγους που δεν αντιλαμβάνομαι, διασπείρονται και από επίσημα χείλη ανακριβείς πληροφορίες. Γιατί είναι ανακρίβεια και μάλιστα μεγάλη ότι «ο χαρακτηρισμός μιας έκτασης ως δασικής δεν επηρεάζει το ιδιοκτησιακό καθεστώς της»!

  Για το ίδιο ακριβώς θέμα, η κ. Μπακογιάννη είχε σχολιάσει: οι δασικοί χάρτες δεν έχουν καμία επίπτωση στο ιδιοκτησιακό καθεστώς, αλλά εφάπτονται αποκλειστικά με τον χαρακτηρισμό των εκτάσεων.

  Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανάρτησης του βουλευτή Χανίων της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μανούσου Βολουδάκη:

   

  Λάθη επί λαθών για τα δάση!

  Τα λάθη στις αναρτήσεις των δασικών χαρτών είναι πλέον αντιληπτά. Πολλά από αυτά, είναι αποτελέσματα λαθών και παραλείψεων που έγιναν σε περασμένες δεκαετίες. Σα να μην έφταναν όμως αυτά, έχουμε και λάθη στη διαχείριση της υπόθεσης μετά την ανάρτηση.
  Για λόγους που δεν αντιλαμβάνομαι, διασπείρονται και από επίσημα χείλη ανακριβείς πληροφορίες. Γιατί είναι ανακρίβεια και μάλιστα μεγάλη ότι «ο χαρακτηρισμός μιας έκτασης ως δασικής δεν επηρεάζει το ιδιοκτησιακό καθεστώς της»! Γιατί αν κάποια έκταση χαρακτηρισθεί τώρα δασική και δεν υποβληθεί επιτυχώς η προβλεπόμενη από το νόμο αντίρρηση, οριστικοποιείται ο χαρακτηρισμός και το δημόσιο θεωρεί αυτοδικαίως δημόσια την έκταση. Ο ιδιώτης τότε πρέπει να προσφύγει σε δικαστήριο για να δικαιωθεί, εάν και εφ’ όσον προσκομίσει έγκυρους τίτλους ιδιοκτησίας.
  Στη σύγχυση που προκαλείται, μόνοι ωφελημένοι είναι κάποιοι σπεκουλαδόροι της πολιτικής, όπως οι εκπρόσωποι της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι οποίοι αφού είχαν σχεδιάσει και ξεκινήσει αναρτήσεις δασικών χαρτών υπό ακόμη δυσμενέστερες προϋποθέσεις για τους πολίτες, παριστάνουν τώρα τους τιμητές χωρίς καμμιά ουσιώδη εναλλακτική πρόταση.
  Απαιτούνται συγκεκριμένες παρεμβάσεις, διοικητικές και νομοθετικές. Πρώτες και βασικότερες: η παράταση της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων για τουλάχιστον ένα χρόνο, και η διασφάλιση ότι δε θα θιγεί το καθεστώς των επιδοτήσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ.
  Σε μια πρώτη προσπάθεια να συμφωνήσουμε στις διορθωτικές κινήσεις, μετά την προχθεσινή συζήτησή μου με τον αρμόδιο Υφυπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Αμυρά, πρόκειται αύριο να έχω τηλεδιάσκεψη με ΤΕΕ Δυτικής Κρήτης, ΓεωΤΕΕ, Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων και Δασάρχη Χανίων.
  Δεν πρόκειται να αφήσουμε την παραγωγική βάση του πρωτογενούς τομέα να καταστραφεί για οποιοδήποτε λόγο. Το πραγματικό δάσος και τις πραγματικές δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις θα τις προστατεύσουμε όπως το Σύνταγμα επιβάλλει, προστατεύοντας το μέλλον των παιδιών μας και των επομένων γενεών. Τονίζω όμως: το πραγματικό δάσος!
  Το ίδιο το Σύνταγμα, στο άρθρο 24 που μιλά για την προστασία του περιβάλλοντος και του δάσους, ορίζει μεταξύ άλλων:«Απαγορεύεται η μεταβολή του προορισμού των δασών και των δασικών εκτάσεων, εκτός αν προέχει για την Εθνική Oικονομία η αγροτική εκμετάλλευση ή άλλη τους χρήση, που την επιβάλλει το δημόσιο συμφέρον».

  Αναλυτικά το σχόλιό της κ. Μπακογιάννη μέσω της σχετικής ανάρτησης της στο facebook:⠀


  «Το έργο των δασικών χαρτών είναι ένα σημαντικό και αναγκαίο έργο, άμεσα συνυφασμένο με την ολοκλήρωση του κτηματολογίου. Η ηγεσία του υπουργείου διαβεβαίωσε ότι οι δασικοί χάρτες δεν έχουν καμία επίπτωση στο ιδιοκτησιακό καθεστώς, αλλά εφάπτονται αποκλειστικά με τον χαρακτηρισμό των εκτάσεων. Η χρήση των εκτάσεων είναι κάτι που κατοχυρώνεται, ενώ o χαρακτήρας χορτολιβαδικής ή δασικής έκτασης δεν απαγορεύει de facto την χρήση της έκτασης. Σε κάθε περίπτωση όλα τα λάθη που έχουν γίνει θα διορθωθούν.⠀

  Το υπουργείο έχει προχωρήσει, με νομοπαρασκευαστικές επιτροπές, σε σημαντικό έργο που θα επιλύσει εκκρεμότητες και θα ξεκαθαρίσει ζητήματα, μεταξύ άλλων και των χορτολιβαδικών εκτάσεων. Ήδη υπάρχει σχετική εφαρμογή για την εύκολη και άμεση δήλωση του χαρακτήρα των εκτάσεων, ενώ θα υπάρξουν και σημεία στήριξης πολιτών.⠀

  Τόσο ο υπουργός κ. Αμυράς, όσο και ο γενικός διευθυντής κ. Γκουντούφας, αποδέχθηκαν την πρόσκληση μου να έρθουν στα Χανιά αρχές του επόμενου μήνα, για να ενημερώσουν την τοπική κοινωνία ως προς τις σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση τους επόμενους μήνες και να ακούσουν τους προβληματισμούς των πολιτών.»

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ