Ηλιέλαιο, σουσαμέλαιο, λιναρόσπορος… Στο σούπερ μάρκετ θα βρείτε ποικιλία φυτικών ελαίων, αλλά κανένα δεν είναι σαν το ελαιόλαδο.
Όταν αναφερόμαστε στη μεσογειακή διατροφή, το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό είναι το ελαιόλαδο. Λόγω των πολλαπλών πλεονεκτημάτων του για την υγεία (αλλά και για το δέρμα) έχει γίνει ο μεγαλύτερος γαστρονομικός μας θησαυρός.
Ο ακαδημαϊκός, καθηγητής Καρδιολογίας και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας Μάνουελ ντε Λα Πένια στο βιβλίο του «Οδηγός για να ζεις υγιείς 120 χρόνια» έχει αφιερώσει ένα ολόκληρο κεφάλαιο στο ελαιόλαδο και τα οφέλη του. Όπως επισημαίνει ο ίδιος, ο κίτρινος χρυσός είναι ένας μεγάλος σύμμαχος για τη μακροζωία.
Τα οφέλη του ελαιολάδου
Πάντα ακούγαμε ότι το ελαιόλαδο κάνει καλό στην καρδιαγγειακή υγεία. Αυτό οφείλεται, όπως εξηγεί στο βιβλίο του ο ντε Λα Πένια, στο γεγονός ότι περιέχει «υψηλή περιεκτικότητα σε βασικά θρεπτικά συστατικά, αντιοξειδωτικά (καροτίνες και πολυφαινόλες) και βιταμίνες, όπως E και C».
Επιπλέον, έχει «αντιοξειδωτικές ιδιότητες που εμποδίζουν τη γήρανση χάρη στην προστατευτική του δράση κατά της αρτηριοσκλήρωσης», μια διαδικασία κατά την οποία, χάνοντας την ελαστικότητα με την ηλικία, οι αρτηρίες στενεύουν και σκληραίνουν.
Κατά συνέπεια, το ελαιόλαδο εμποδίζει επίσης τη χοληστερόλη να προσκολληθεί, σχηματίζοντας πλάκες, στα τοιχώματα των αρτηριών. Πλούσιο σε μονοακόρεστα (ελαϊκό οξύ ή ωμέγα-9) και πολυακόρεστα (λινελαϊκό οξύ) λιπαρά οξέα, βοηθά επίσης στη μείωση της LDL (ή κακής) χοληστερόλης και στην αύξηση των επιπέδων HDL (τα λεγόμενα «καλή») χοληστερόλης.
Επίσης ωφελεί τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και μειώνει την εμφάνιση θρόμβωσης. Διατηρεί ισορροπημένα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα επιβραδύνοντας την απορρόφηση των υδατανθράκων στο έντερο. Βοηθά, ιδιαίτερα τους διαβητικούς, στη μείωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.
Είναι μια τροφή με πολύτιμες αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και προλαμβάνει τη γήρανση του δέρματος.
Πέρα από τα πραναφερθέντα οφέλη, το ελαιόλαδο έχει και άλλες πιο ορατές ιδιότητες και, όπως εξηγεί ο καθηγητής Καρδιολογίας, παρέχει άμεσο δερματολογικό όφελος στο δέρμα.
Η Άνα Μολίνα, γιατρός με ειδίκευση στη δερματολογία, την τριχολογία και την αισθητική, διευκρινίζει: «Το ελαιόλαδο προλαμβάνει τη γήρανση του δέρματος λόγω των αντιοξειδωτικών του. Επιπλέον, χάρη στη βιταμίνη Ε και τη βιταμίνη C, μας βοηθάει να αποτρέψουμε τη φωτογήρανση λόγω του ήλιου».
Τέλος, ο Μάνουελ ντε Λα Πένια, στο βιβλίο του περιλαμβάνει μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ που δείχνει ότι η κατανάλωση «λίγο περισσότερο από μισό κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο την ημέρα» θα μπορούσε να μειώσει, έως ένα 28%, τον κίνδυνο θανάτου από άνοια.
iefimerida.gr