More

  Μετά την πανδημία τα… σπουδαία για το Γηροκομείο: Σε κλίμα “αναγκαστικής” συναίνεσης η συζήτηση στο Δ.Σ.Χανίων

  Ως προ ημερήσιας διάταξης θέμα του Δημοτικού Συμβουλίου της Τετάρτης, συζητήθηκαν εκτενώς και σε επίπεδο επικεφαλής των παρατάξεων, οι εξελίξεις που υπάρχουν τις τελευταίες εβδομάδες στο Δημοτικό Γηροκομείο των Χανίων, με την έξαρση που παρουσίασαν τα κρούσματα κορωνοϊού.

  Το αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που θα θέλαμε από τη στιγμή που υπάρχουν άνθρωποι που προσβλήθηκαν από τον ιό και ένα άτομο με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα κατέληξε. Όμως θα ήθελα να είμαστε ειλικρινείς και να δούμε τη συνολική εικόνα στη δομή που έχουμε όλοι υποχρέωση να βελτιώσουμε και αφορά και στον χαρακτήρα που έχει αποκτήσει όλα αυτά τα χρόνια καθώς δεν είναι ένας οίκος ευγηρίας. Γιατί φτάσαμε σε αυτό το σημείο; Είναι μια συζήτηση που πρέπει να κάνουμε και θα την κάνουμε, ανέφερε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Χανίων, κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης.

  Ακολουθούν τα βασικά σημεία των τοποθετήσεων που έγιναν από τους επικεφαλής των παρατάξεων για το θέμα του Γηροκομείου:

  Άρης Παπαδογιάννης:

  «Η κατάσταση που επικρατεί το τελευταίο χρονικό διάστημα στο Δημοτικό Γηροκομείο των Χανίων, προφανώς και μας προβληματίζει, τόσο ως Δημοτική Παράταξη αλλά και ως φυσικά πρόσωπα. Όταν εν μέσω πανδημίας, σ’ ένα σημείο αναφοράς σε ότι έχει να κάνει με την εξάπλωση του ιού, μετράς κρούσματα σε προσωπικό και τροφίμους αλλά φτάνεις και στο σημείο να θρηνήσεις μια ανθρώπινη απώλεια, η εξέλιξη αυτή από μόνη της «δείχνει» και παράλληλα αποδεικνύει αστοχίες, παραβλέψεις και λάθη τα οποία στο σωστό χρόνο, θα πρέπει να συζητηθούν.  Αυτό που προέχει αυτή την ώρα, είναι όλοι ΜΑΖΙ να παραμείνουμε ψύχραιμοι και να μην μετατρέψουμε το «πληγωμένο» Γηροκομείο, σε πεδίο πολιτικής αλλά κυρίως μικροπολιτικής αντιπαράθεσης. Πριν δικάσουμε και καταδικάσουμε πρόσωπα, πολιτικές και τελικές επιλογές, θα πρέπει να γίνουμε αρωγοί, για να ξεπεραστεί με ασφάλεια το πρόβλημα και το ίδρυμα, να επιστρέψει στους κανονικούς του ρυθμούς. (Διαβάστε εδώ το σύνολο της παρέμβασης του κ. Παπαδογιάννη)

  Γρηγόρης Αρχοντάκης:  Δεν επιθυμούμε να ανεβάσουμε το θέμα αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί η δημοτική Αρχή να θριαμβολογεί. Έχουμε έναν θάνατο, έχουμε αρκετά κρούσματα που νοσηλεύονται, σαφέστατα κάτι δεν πήγε καλά[…] Την έρευνα πρέπει να την κάνετε εσείς. Εμείς κρατάμε χαμηλούς τόνους και σαφέστατα στηρίζουμε το γηροκομείο.

  Γιάννης Μαράκης [Παράταξη Βάμβουκα]: Εκ του αποτελέσματος δεν έγιναν όλα τέλεια – υπήρξε πρόβλημα. Πρέπει να σκύψουμε πάνω στο πρόβλημα αυτό και να απαντήσουμε σε όλα τα ερωτήματα. Πώς πέρασε ο ιός μέσα στο ίδρυμα;

  Ευτύχης Δαμιανάκης: Χρειάζεται υπευθυνότητα και στήριξη σε αυτή τη φάση.

  Χαράλαμπος Κουρούσης [Παράταξη Σαρρή]: Το πρόβλημα δεν είναι το εάν εφαρμόστηκαν τα πρωτόκολλα. Αυτά εφαρμόστηκαν. Το αποτέλεσμα ήταν καλό. Αν δούμε τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στα γηροκομεία της Ευρώπης και της Αμερικής που πραγματικά αποδεκατίστηκαν. Με αυτήν την οπτική γωνία, τελικά το αποτέλεσμα της διείσδυσης του ιου δεν ήταν τραγικό αν το δει κανείς ιατρικά.

  Νίκος Βουρλάκης: Να βγουν στη δημοσιότητα μία σειρά προβλημάτων που έχει το γηροκομείο, αφού τόσο καιρό δεν υπήρχε ουσιαστική κουβέντα, παρά μόνο διαπιστώσεις[…] Να υλοποιηθούν οι υποσχέσεις της δημοτικής αρχής για κουβέντα των ζητημάτων του ιδρύματος, πέρα από το επίκαιρο ζήτημα των κρουσμάτων.

  Σεραφείμ Ρίζος: Δεν μπορούμε να έχουμε έναν θάνατο και πάνω από 20 μολύνσεις και να λέμε ότι είχαμε καλό αποτέλεσμα. Σαφέστατα το αποτέλεσμα δεν ήταν καλό. Δεν χωρά καθησυχασμός. Ορισμένοι κακώς θεωρούν ότι η κριτική πληγώνει το γηροκομείο, αυτό είναι βαθύτατα αντδημοκρατικό.

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ