More

  Γυαλί Τζαμισί: “Τέλος” στην “εμπορική χρήση” του μνημείου από τους εκθέτες! Σημανδηράκης: Βάζουμε τέλος στο γιουσουρούμ…

  Αλλάζει το ύφος και η λογική φιλοξενίας των εκθέσεων, στο Γυαλί Τζαμισί. Μετά την σχετική πρόσφατη απόφαση της νέας διοίκησης του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χανίων, το θέμα ήρθε προς ψήφιση την Τρίτη και στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων, το οποίο αν και οι προτεινόμενες αλλαγές, έγιναν αποδεκτές, προκάλεσε εντάσεις.

  Στην εισήγηση του, ο νέος πρόεδρος του  Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Μανόλης Κοτσιφάκης, παρουσίασε τις δρομολογούμενες αλλαγές, με κυρίαρχη αυτή της γνωμοδότησης της καλλιτεχνικής επιτροπής της Δημοτικής Πινακοθήκης, για τους καλλιτέχνες και τις εκθέσεις που θα φιλοξενούνται από εδώ και στο εξής στον συγκεκριμένο χώρο, με στόχο να σταματήσει εντελώς ο “κερδοσκοπικός” χαρακτήρας και να απαγορευθεί πλήρως η δυνατότητα πώλησης εκθεμάτων εντός του εν λόγω μνημείου, κάτι με το οποίο συμφώνησε καθολικά το σώμα του Δ.Σ.

  Ο Δήμαρχος Χανίων, αφού χαρακτήρισε το μνημείο “εμβληματικό“, εξήγησε σε όλους τους τόνους πως πρέπει να απαγορευθεί η πώληση από τους εκθέτες. Ο ίδιος είπε πως “το πρόγραμμα των εκθέσεων που ήταν να φιλοξενηθούν εντός του τρέχοντος μήνα στο συγκεκριμένο χώρο, ακυρώθηκαν” καθώς όπως είπε, “οι εκθέτες όταν πληροφορήθηκαν πως δεν θα έχουν τη δυνατότητα να έχουν προς πώληση τα έργα τους, ακύρωσαν τις διοργανώσεις τους“.

  Ο κ. Άρης Παπαδογιάννης αφού ξεκαθάρισε ότι στηρίζει τις συγκεκριμένες αποφάσεις, αναφέρθηκε και στην πρόταση που ο ίδιος είχε καταθέσει για την αξιοποίηση του, ως Τουριστικού Κέντρου, η οποία όπως είπε, “είχε τύχει πολλή ζεστής ανταπόκρισης, από το σύνολο των τουριστικών φορέων” . Αναφερόμενος στις διαφωνίες που εκφράζει η υπηρεσία της Αρχαιολογίας για τέτοιου είδους χρήση του χώρου, τόνισε πως “ο δήμος δεν πρέπει με τα χέρια ψηλά, να δέχεται όλες τις αποφάσεις της εν λόγω υπηρεσίας, χωρίς να τις διαπραγματεύεται, διότι υπάρχουν παραδείγματα που τελικά, μετά από τις πιέσεις που ασκήθηκαν, οι αρχικές αποφάσεις, άλλαξαν“.

  Βάζουμε τέλος στο “γιουσουρούμ”που επικρατούσε εντός του μνημείου και απορώ ποιο είναι αυτό που θεωρεί απαράδεκτο και προσβάλλεται ο κ. Παπαδογιάννης. Με τη διαδικασία; Και δεν προσβάλλεται από την παραβίαση της νομιμότητας; Εμείς θα την επαναφέρουμε”, απάντησε από την πλευρά του ο κ. Σημανδηράκης.

  Την ανάγκη να ψηφιστεί ένας νέος κανονισμός λειτουργίας στο Γυαλί Τζαμισί, ανέφερε εκπροσωπώντας  την παράταξη του κ. Γρηγόρη Αρχοντάκη, ο κ. Κώστας Πρωτοπαπαδάκης, ο οποίος είπε πως “πρέπει να προηγηθεί η αλλαγή του κανονισμού και στην συνέχεια το θέμα, να έρθει εκ νέου στο Δημοτικό Συμβούλιο“.

  Να παράγει…Κρήτη, να παράγει πολιτισμό για τον τουρισμό μας αυτό το εμβληματικό κτίριο“, υποστήριξε από την πλευρά του ο δημοτικός σύμβουλος Νεκτάριος Ψαρουδάκης, εκπροσωπώντας την  παράταξη Δαμιανάκη.

  Συμφωνούμε απόλυτα, δήλωσε από την πλευρά του ο πρώην δήμαρχος Χανίων και πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, Τάσος Βάμβουκας ο οποίος υπογράμμισε πως “ο χώρος αυτός, πρέπει καθ’ ολοκληρία να δοθεί για τις ανάγκες του πολιτισμού”.

  Χαιρόμαστε για την πολιτική απόφαση. Το μεγαλύτερο “έσοδο” που μπορεί να έχει μια πόλη είναι να σέβεται και να αξιοποιεί τα μνημεία της[…] Ελπίζουμε, ο δήμαρχος να δείξει αντίστοιχη αποφασιστικότητα, και για άλλα μνημεία της πόλης μας“, είπε από την πλευρά του ο κ. Γιάννης Σαρρής.

  Στηρίζουμε την απόφαση. Ο χώρος αυτός προτείνουμε πως πρέπει να φιλοξενεί της ερασιτεχνική καλλιτεχνική αναζήτηση της πόλης , πρέπει να γίνει ο “τόπος” έκφρασης της“, σημείωσε με νόημα ο κ. Νίκος Βουρλάκης.

  Στηρίζουμε την απόφαση[…] Λέμε όμως και κάτι ακόμη. Σε μια περίοδο, που η ισλαμοφοβία στην Ευρώπη, δίνει και παίρνει, θεωρώ πως χρειάζεται μια διαφορετική αντιμετώπιση πάνω σε μνημεία θρησκευτικού ενδιαφέροντος“, επεσήμανε από την δική του πλευρά, ο κ. Σεραφείμ Ρίζος.

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

  Είχε την… προσωπική του καλλιέργεια – Δυο δενδράκια στον κήπο του…

  Συνελήφθη ημεδαπός για καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης στο Ηράκλειο-Βρέθηκαν και κατασχεθήκαν δύο δενδρύλλια κάνναβηςΣυνελήφθη χθες (04.07.2020) το απόγευμα στο Ηράκλειο, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης...

  Κρήτη: Δεν τον αποχωρίστηκε, ούτε στον θάλαμο covid – Μπήκε νύχτα στην κλινική από το..παράθυρο !

  Το ενδιαφέρον όλων όσοι έχουν επαφή μαζί του έχει προκαλέσει το ζευγάρι των ομογενών από την Κάρπαθο που νοσηλεύονται με κοροναϊό στην κλινική Covid-19...

  Τουρισμός για όλους 2020: Πότε εκπνέει η προθεσμία για την υποβολή αίτησης

  Οι δικαιούχοι του προγράμματος «Τουρισμός για Όλους», προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ, μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους μέχρι και την Τετάρτη 8 Ιουλίου, στην ηλεκτρονική εφαρμογή www.tourism4all.gov.gr,...

  Η δράση της Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών Χανίων στην άσκηση του Ναυστάθμου – Δείτε φωτογραφίες

  Η Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών Χανίων, μεταξύ πολλών άλλων φορέων και οργανώσεων, συμμετείχε στην Άσκηση Μείζονος Ατυχήματος του Ναυστάθμου Κρήτης.Στα περιστατικά που της...