More

  Η εκκλησία της Κρήτης, οφείλει να κοιτάξει στα μάτια το διοικητικό της κενό – Το οφείλει ίσως και προς τον Αρχιεπίσκοπο της

  Εδώ και κάμποσο καιρό, στην τοπική εκκλησία – της Κρήτης – παρατηρείται μια ανησυχητική ησυχία. Κι ενώ θα περίμενε κανείς, η διαχρονικά δυναμικά παρούσα Αρχιεπισκοπή, να δίνει το δικό της στίγμα, στον αγώνα κατά της πανδημίας, δείχνει έκδηλα επηρεασμένη από κάτι που πλέον φαίνεται δια γυμνού οφθαλμού, αλλά στους κόλπους της, μάλλον δεν θέλουν να το συζητούν: το διοικητικό κενό…

  Ο επί σειρά πολλών ετών, αέρινος και πανταχού παρών Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος, μετά το πολύ σοβαρό πρόβλημα που αντιμετώπισε με την υγεία του πριν από μήνες, μοιάζει πλέον να μην μπορεί να είναι όπως πριν, έτσι όπως τον μάθαμε όλα αυτά τα χρόνια – σε ότι αφορά την δημόσια παρουσία του. Οι ηχηρές και καίριες παρεμβάσεις του, σε όλα τα μεγάλα κοινωνικά ζητήματα που μας απασχόλησαν τις προηγούμενες δεκαετίες, λείπουν.

  Λείπει η γνώση, η σοφία και ο μειλίχιος και καταπραϋντικός πάντα λόγος του, με τον οποίον κατάφερνε  να κερδίζει ακόμη και τους μη φίλους της εκκλησίας.

  Ο πλανήτης ολόκληρος, περνάει εδώ και δεκαεπτά και πλέον μήνες, μια τεράστια υγειονομική, κοινωνική και κατ’ επέκταση οικονομική δοκιμασία, που θ’ αφήσει ανεξίτηλο το αποτύπωμα της, στις επόμενες γενιές.

  Οι προκαθήμενοι των εκκλησιών, επιφορτίστηκαν μ’ ένα πολύ δύσκολο έργο και πήραν στις πλάτες τους το “σταυρό” μιας ισορροπίας τρόμου: της πίστης και της επιστήμης.

  Σε αυτή τη “μάχη” ο πάντα ευρηματικός Άγιος γέροντας της εκκλησίας της Κρήτης, όχι γιατί δεν το ήθελε η ψυχή του, αλλά προφανώς λόγω των σοβαρών προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει, δεν μπόρεσε να έχει την “παρουσία” και την “παρέμβαση” που κρύβει μέσα σε κάθε χτύπο της καρδιά του.

  Κι αυτό λείπει τόσο από το ποίμνιο, όσο και από τη γενικότερη λειτουργία της κάθε υπηρεσίας της ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης.

  Η Εκκλησία της Κρήτης  έχει έρθει ώρα, να λάβει μεγάλες και σπουδαίες αποφάσεις, προκειμένου να μπορέσει ν’ ανταποκριθεί στο εξόχως δύσκολο και πολυσχιδές της έργο.

  Ο επικεφαλής πρέπει να εμπνέει και να εμπνέεται, να φωτίζει με την ολοκληρωτική παρουσία και να φωτίζεται από τη λάμψη της πίστης, των πιστών και των απεσταλμένων Του. Έτσι όπως ο φωτισμένος Αρχιεπίσκοπος Ειρηναίος έκανε…

  Υπάρχει όμως ένα ξεκάθαρο κενό, το οποίο δεν έχει την πολυτέλεια του χρόνου να περιμένει… Οι διοικούντες την τοπική εκκλησία, επιβάλλεται να δρομολογήσουν άμεσα τις δέουσες εξελίξεις, προκειμένου να οδηγηθούμε ομαλά, στην επόμενη του Σεβασμιότατου Ειρηναίου ημέρα, στην Εκκλησία της Κρήτης.

  Δεν είναι αιρετικό να πει κανείς, πως κάτι τέτοιο, το οφείλει και η ίδια απέναντι στον Αρχιεπίσκοπο της.

  Το βάρος της ευθύνης για τα μεγάλα ζητήματα που θα απασχολήσουν την κοινωνία μας το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, επιβάλλει μια στιβαρή τοπική εκκλησία.

  Η υγειονομική κρίση, ο εμβολιαστικός διχασμός και η αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας, είναι παρόντα δυναμικά εξελισσόμενα προβλήματα που λαμβάνουν καθημερινά, ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις.

  Η εκκλησία της Κρήτης, έχει χρέος να σταθεί στο ύψος που η θέση της στον Οικουμενικό “χάρτη” της Ορθοδοξίας απαιτεί.

  Ο ρόλος της άλλωστε διαχρονικά, είχε στο DNA του τις δύσκολες αποφάσεις και Αυτή ποτέ δεν δίσταζε απέναντι σε αυτές…

                                         Φιλικά και Πάντα Καλοπροαίρετα

                                               “Ο Κύριος Έπαρχος”

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ