More

  Η ΕΛΜΕ Χανίων για το ζήτημα του Πειραματικού

  Στο ζήτημα του Πειραματικού Λυκείου αναφέρεται με ανακοίνωση της η ΕΛΜΕ Χανίων.

  Η ανακοίνωση :

  «Το 2021 η μετατροπή του 1ου Γυμνασίου σε Πειραματικό βρήκε την ΕΛΜΕ Χανίων να κάνει κριτική σε αυτή την κυβερνητική  επιλογή. Τότε, ακούσαμε πολλά. Ότι ήμασταν οπισθοδρομικοί, ότι ήμασταν «κολλημένοι» και δεν θέλουμε να δοκιμάσουμε κάτι καινούριο, καινοτόμο, ότι στην τελική το να φτιαχνόταν ένα σχολείο με το ειδικό καθεστώς των Πειραματικών θα μπορούσε με κάποιο τρόπο να λειτουργήσει προωθητικά και για τα υπόλοιπα.

  Αν και η λειτουργία του ως πραγματικό «Πειραματικό» είναι αμφιλεγόμενη, το αποτέλεσμα που έφερε στη διαχείριση της σχολικής στέγης ήταν το αναμενόμενο.  Τα κοντινά σχολεία στο πρώην 1ο Γυμνάσιο, νυν Πειραματικό, δηλαδή τα: 2ο Γυμνάσιο, 5ο Γυμνάσιο, 3 και 4ο Γυμνάσιο εξαιτίας της μετατροπής του 1ου Γυμνασίου σε Πειραματικό αντιμετώπισαν όλα πρόβλημα σχολικής στέγης – ο αριθμός των μαθητών που δικαιούνταν να πάνε σε αυτά τα σχολεία, ξεπερνούσε τις δυνατότητες φιλοξενίας των χώρων που διέθεταν -.

  3 χρόνια αργότερα όλα ήταν τόσο διαφορετικά. Οι σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων της Νέας Χώρας και της Κοραή ήταν ψυλλιασμένοι και προετοιμασμένοι, για το ότι μετατροπή κάποιου ΓΕΛ επί της ουσίας σημαίνει κατάργησή του και για τα τεράστια προβλήματα που θα προκύψουν. Την παρούσα σχολική χρονιά, ο  Μέσος Όρος των 8 ΓΕΛ της πόλης σε μαθητές είναι 328, αφού συνολικά φοιτούν 2624 μαθητές σε αυτά.

  Το ότι το στεγαστικό πρόβλημα είναι ήδη οξυμμένο συμπληρώνεται από την εξής εικόνα. Ενώ μέσα σε μια τριετία οι μαθητές που φοιτούν στα ΓΕΛ αυξήθηκαν κατά 200, τα τμήματα για να φιλοξενηθούν αυτοί οι 200 επιπλέον μαθητές αυξήθηκαν μόλις κατά 1! Αυτό φανερώνει τα εξής: α) Ότι δεν υπάρχουν χώροι για να φιλοξενηθούν μαθητές και β) ότι οι υπάρχουσες τάξεις έχουν πιάσει το ανώτατο όριο φιλοξενίας μαθητών.

  Στην υπόθεση λοιπόν ότι ο μαθητικός πληθυσμός των ΓΕΛ παραμείνει σταθερός εάν την επόμενη σχολική χρονιά περνούσε η κατάργηση / μετατροπή κάποιου ΓΕΛ σε Πειραματικό αυτό θα αύξανε τον Μ.Ο των μαθητών σε κάθε ΓΕΛ σε 375 !! ενώ δεν υπάρχουν χώροι! Συμπληρωματικά επισημαίνουμε,  ότι δεν υπάρχει κανένας απολύτως σχεδιασμός για χτίσιμο κάποιου ΓΕΛ στην πόλη ούτε καν σαν εξαγγελία. Aπό τα 8 σχολεία που θα χτιστούν μέσω ΣΔΙΤ, μόλις 2 Γυμνάσια αφορούν την δευτεροβάθμια. Η διαδικασία έχει ξεκινήσει από το 2015 και δεν έχει μπει ούτε τούβλο για την ανέγερσή τους 9 χρόνια αργότερα, αφού πλέον είμαστε στο 2024!

  Οι ευθύνες του Δήμου είναι τεράστιες για το στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία και η κουβέντα στην τοπική κοινωνία οφείλει να ανοίξει διάπλατα για το ποια σχολεία χρειαζόμαστε, που και πως πρέπει να χτιστούν.

  Όσες προσπάθειες κι αν έγιναν απ’ την απέναντι πλευρά (Υπουργείο Παιδείας, τοπικούς πολιτικούς παράγοντες, στελέχη εκπαίδευσης), παρόλο που ήταν καλά μεθοδευμένες και υπόγειες δεν μπόρεσαν να σπάσουν το μέτωπο που συνεχώς διευρυνόταν ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς τους γονείς και τους μαθητές και που απαιτούσαν αυτό που γράψαμε στην απόφαση του σωματείου της ΕΛΜΕ Χανίων πολύ νωρίς, στις 2 Οκτώβρη 2023  «Καμία μετατροπή Γενικού Λυκείου σε Πειραματικό».

  Όσο κι αν προσπάθησαν δεν μπόρεσαν να διαιρέσουν τους συλλόγους γονέων ώστε να φύγουν από τον στόχο της μη μετατροπής και να μπουν στην λογική «μακριά απ’ το ΓΕΛ που είναι να πάει το παιδί μου κι όπου θέλει ας γίνει», ούτε εμείς τους δώσαμε την αφορμή να μας κατηγορήσουν για «συντεχνιασμό». Οι συνεντεύξεις τόσο του προέδρου της ΔΕΠΠΣ όσο και μελών της ΠΕΠΠΣ δυστυχώς επιβεβαίωσαν την κριτική μας περί ελιτισμού που καλλιεργείται μεθοδευμένα γύρω από την λειτουργία των συγκεκριμένων σχολείων.

  Όταν οι ίδιοι μπροστά στο δίλλημα να φιλοξενηθούν τα παιδιά του Πειραματικού Λυκείου σε ΠΡΟ.ΚΑΤ. (ότι γίνεται δλδ για πάνω από 1.000 μαθητές του νομού) ή να καταστραφεί ο μαθητικός πληθυσμός της πόλης εξαιτίας της κατάργησης κάποιου ΓΕΛ διάλεγαν το δεύτερο, δηλαδή την καταστροφή του μαθητικού πληθυσμού, είναι φανερό ότι για αυτούς τα παιδιά που δεν πηγαίνουν σε Πειραματικό είναι «παιδιά κατώτερου Θεού». Με τον πιο πρόδηλο τρόπο υπερασπίστηκαν δημόσια την κατηγοριοποίηση σχολείων μαθητών αλλά και εκπαιδευτικών υπονομεύοντας τον ενιαίο Δημόσιο χαρακτήρα που οφείλει να έχει το σχολείο.

  Κι όλες αυτές οι δημόσιες τοποθετήσεις μάλιστα, γίνονταν την ώρα που εκατοντάδες πανεπιστημιακά τμήματα τελούν υπό κατάληψη, καθώς δεκάδες χιλιάδες φοιτητές πανελλαδικά μέσα από τις Γενικές τους Συνελεύσεις κινητοποιούνται κόντρα στην προσπάθεια θεσμοθέτησης ιδιωτικών πανεπιστημίων!!

  Τα μέλη του σωματείου της ΕΛΜΕ Χανίων μαζί με τις οργανώσεις των γονέων και τους μαθητές, έδωσαν την ψυχή τους για να μην καταργηθεί κανένα ΓΕΛ της πόλης. Κινητοποιήθηκαν, είτε βγάζοντας κείμενα στο δημόσιο λόγο, είτε συμμετέχοντας στις παραστάσεις διαμαρτυρίας και τις  Στάσεις Εργασίας ( μόνο την τελευταία κρίσιμη εβδομάδα προκηρύχθηκαν 2 τρίωρες), είτε μέσω των Συλλόγων Γονέων όσοι απ’ αυτούς είχαν παιδιά, είτε προετοιμάζοντας κινητοποιήσεις, έλιωσαν κυριολεκτικά παπούτσια στον δρόμο.

  Στο τέλος όμως τα καταφέραμε, κανένα ΓΕΛ της πόλης δεν θα μετατραπεί σε Πειραματικό! Σώσαμε εκατοντάδες παιδιά από ξεριζωμό και τις οικογένειές τους από απίστευτη ταλαιπωρία, καθώς και κάποιες θέσεις για μόνιμους διορισμούς – που με πάνω από 350 αναπληρωτές τον χρόνο να καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες –  μας είναι απολύτως απαραίτητοι.

  Ήδη το μπλοκ της αντίδρασης έχει ανοίξει την αμφισβήτηση της απόφασης. Αυτοί που καμώνονται ικανοποιημένοι για την έκβαση, ήδη εκτίθενται θέτοντας δημόσια ερωτήματα για το κατά πόσο το Παπαδόπετρου θα είναι έτοιμο ή μπορεί να στεγάσει το Πειραματικό Λύκειο του χρόνου…

  Σε έναν χρόνο θα επανέλθουν ζητώντας εκ νέου μετατροπή. Και τότε θα είμαστε εδώ να τους περιμένουμε.»

  Fasoulakis

  Δείτε ΕΔΩ περισσότερα από το Kriti360.gr 

  googlenews Kriti360

  Ακολουθήστε το kriti360.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ