Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1989, για να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται τα παιδιά, αναγνωρίζοντας ότι η παιδική ηλικία – αυτό το τρυφερό αναπτυξιακό στάδιο της ζωής μας – είναι μια ευάλωτη στιγμή και ότι τα παιδιά χρειάζονται ειδική φροντίδα και προστασία.
Γράφει η Χριστίνα Μαστοράκη*
Τέσσερις είναι οι θεμελιώδεις αρχές που ισχύουν για κάθε παιδί:
- Όχι στις Διακρίσεις
- Το καλύτερο συμφέρον του παιδιού
- Επιβίωση, ανάπτυξη και προστασία
- Ελευθερία γνώμης και συμμετοχή
Μέρα αναστοχασμού και προβληματισμού αναφορικά με το κατά πόσο προστατεύονται αυτά τα δικαιώματα των παιδιών.
Ελευθερία γνώμης και συμμετοχή; Ένα απ’ τα θεσπισμένα δικαιώματα του παιδιού, είναι να έχει ελεύθερο χρόνο, όπου θα μπορεί να ξεκουράζεται, να παίζει και να συμμετέχει κατά βούληση σε δρώμενα που το ενδιαφέρουν. Άραγε, πόσα παιδιά στον καθημερινό «μαραθώνιο της παραγωγικότητας» απολαμβάνουν ένα τέτοιο δικαίωμα;
Επιβίωση, ανάπτυξη και προστασία; Ένα άλλο θεσπισμένο δικαίωμα είναι αυτό της προστασίας, τη μη κακοποίησης. Η κακοποίηση μπορεί να είναι σωματική, σεξουαλική, λεκτική, ψυχολογική ή και ανεπαρκής φροντίδα και ενασχόληση (ή αλλιώς παραμέληση). Δεν θεωρείται κάποιο είδος κακοποίησης λιγότερο ή περισσότερο επιβλαβές για την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη και ωρίμανση του παιδιού, όλα είναι κακοποίηση, όλα είναι επιβλαβή. Άραγε, πόσα παιδιά απολαμβάνουν ένα τέτοιο δικαίωμα;
Με αφορμή την σημερινή ημέρα, ας κάνουμε ένα πρώτο βήμα, ένα βήμα πιο κοντά στον κόσμο που θέλουμε να ζούμε και να μεγαλώνουν τα παιδιά μας. Συχνά, άλλωστε, λέμε ότι τα παιδιά είναι το μέλλον ενός καλύτερου αύριο. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι τα παιδιά είναι το παρόν. Είναι το παρόν, το οποίο θα πρέπει να διασφαλίσουμε για ένα καλύτερο αύριο σε όλο τον κόσμο.
Αρχίζοντας, λοιπόν, από την αναγνώριση και τον σεβασμό στα δικαιώματα των παιδιών μας μπορεί να οδηγηθούμε, έστω και κάτω από τις δύσκολες συνθήκες που διαβιούμε, σε ένα κόσμο με ενσυναίσθηση και σεβασμό στα δικαιώματα του Ανθρώπου.
*Είναι Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια