More

  Η «πίτα» των καταθέσεων: Ποιοι είναι οι νομοί της Κρήτης με τα πιο… γερά πορτοφόλια

  Στο σύνολο της χώρας, οι εν ενεργεία τραπεζικοί λογαριασμοί ανέρχονται σε 35,4 εκατομμύρια με το μέσο ποσό να κυμαίνεται στα 4.192 ευρώ – Δείτε πίνακες

  Καταθέσεις, ύψους 65 εκατ. ευρώ, διαθέτουν οι Αθηναίοι, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση στη λίστα με τα πλέον… γερά πορτοφόλια.

  Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα επικαιροποιημένα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) για τις καταθέσεις ανά Νομό, το μέσο ποσό όσων ζουν στο κέντρο της πρωτεύουσας προσέγγιζε τον περασμένο Ιούνιο τα 6.000 ευρώ, με τον αριθμό των λογαριασμών να ξεπερνά το επίμαχο διάστημα τα 11 εκατομμύρια.

  Στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι διαμένοντες στα ανατολικά της Αττικής, με ποσά καταθέσεων περί τα 5,8 δις ευρώ ή 4.651 ευρώ/λογαριασμό, ενώ ακολουθούν οι Χιώτες, με μέση κατάθεση 4.537 ευρώ σε σύνολο 184.232 λογαριασμών.

  Την πεντάδα συμπληρώνουν οι κάτοικοι στους Νομούς Αρκαδίας και Κυκλάδων, οι οποίοι «μετρούν» 715.155 λογαριασμούς (253.712 και 461.443 αντίστοιχα), με το ύψος των καταθέσεων να υπολογίζεται σε 3,1 δισ. ευρώ ή άνω των 4.000 ευρώ/λογαριασμό. Οι κάτοικοι των Κυκλάδων, πάντως, φέρεται να έχουν χάσει περίπου 145 εκατ. ευρώ σε διάστημα έξι μηνών, γεγονός, που αποδίδεται και στην επίπτωση, που είχε ο κορονοιός στον τουρισμό.

  Οι αποταμιεύσεις των Κρητικών

  Αναφορικά με την Κρήτη, ο πιο ισχυρός Νομός είναι το Ηράκλειο, όπου συγκεντρώνεται συνολικά ποσό της τάξεως των 3,3 δις ευρώ, ενώ ακολουθούν τα Χανιά με 1,6 δις ευρώ, το Λασίθι με 908 εκ. ευρώ και το Ρέθυμνο που βρίσκεται αρκετά χαμηλά στην σχετική λίστα με 771 εκ. ευρώ. 

  Σε μέσο όρο ανά λογαριασμό, 3.330 ευρώ είναι ο μέσος όρος καταθέσεων των Λασιθιωτών, 3.044 ευρώ των Χανιωτών,  3.033 των Ηρακλειωτών και 2.759 ευρώ στο Ρέθυμνο.

  Τα πιο χαμηλά ποσά αποταμιεύσεων

  Στον αντίποδα, τα πιο χαμηλά ποσά αποταμιεύσεων/λογαριασμών καταγράφουν όσοι κατοικούν στους Νομούς Κιλκίς (2.632 ευρώ), Αιτωλοακαρνανίας (2.661 ευρώ), Κέρκυρας (2.684 ευρώ), Ηλείας (2.707 ευρώ).

  Στο σύνολο της χώρας, οι εν ενεργεία τραπεζικοί λογαριασμοί είναι σήμερα 35,4 εκατομμύρια, με το μέσο ποσό να κυμαίνεται στα 4.192 ευρώ. Σε αντίθεση, πάντως, με παλαιότερες έρευνες, που ήθελαν τις προθεσμιακές καταθέσεις να αποτελούν το αγαπημένο «καταφύγιο» των Ελλήνων, αυτές εμφανίζονται μειωμένες σε εξαμηνιαία βάση (από 48,8 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2019 σε 45,9 δισ. ευρώ τον περασμένο Ιούνιο). Το ταμιευτήριο εξακολουθεί να κατέχει τη μερίδα του λέοντος, με 61,2 δισ. ευρώ, ενώ αυξητική είναι η τάση και στις όψεως.

  Μέσα σε έναν μήνα, πάντως, οι αποταμιεύσεις των ιδιωτών – νοικοκυριών και επιχειρήσεων – ενισχύθηκαν κατά 3,3 δισ. ευρώ, «αγγίζοντας» τα 151,4 δισ. ευρώ. Σε ετήσια βάση η αύξηση διαμορφώθηκε σε 9,5%, γεγονός, που αποδίδεται αφενός, στα μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας, που έλαβε η κυβέρνηση, με αφορμή το ξέσπασμα της πανδημίας και αφετέρου, στη μείωση της κατανάλωσης.

  «Από την πρώτη στιγμή υπήρξε πρόβλεψη για την αναστολή των υποχρεώσεων των ιδιωτών, τόσο προς την εφορία και τα ασφαλιστική ταμεία, όσο και προς τις τράπεζες (σ.σ. σύμφωνα με τα στοιχεία των τεσσάρων συστημικών Ομίλων, μέχρι και τον Ιούλιο του 2020 μπήκαν σε αναστολή δάνεια, ύψους 19,7 δισ. ευρώ.

  Πιο αναλυτικά, τα δάνεια αυτά αφορούν σε στεγαστικά (8,7 δισ. ευρώ), προς Μη Χρηματοπιστωτικές Επιχειρήσεις (7,9 δισ. ευρώ), καταναλωτικά (1,7 δισ. ευρώ), προς ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις (1,4 δισ. ευρώ) και λοιπά δάνεια προς νοικοκυριά (τρία εκατ. ευρώ)», σχολιάζουν στο ΝΜ αρμόδιες πηγές και συνεχίζουν: «Τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, που επιβλήθηκαν λόγω της πανδημίας, περιόρισαν τις δαπάνες για μία σειρά από προϊόντα και υπηρεσίες για τα νοικοκυριά, ενώ πολλές επιχειρήσεις περιόρισαν τη δραστηριότητα και, άρα, τα έξοδά τους ή τα όποια επενδυτικά τους σχέδια».

  με πληροφορίες από newmoney.gr

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

  Ηγουμενίδης: Παράλογη και επικίνδυνη η αλλαγή ωραρίου αποχώρησης στα νηπιαγωγεία

  Σχετικά με την πρόσφατη Υπουργική Απόφαση του Υπουργείου Παιδείας με την οποία παρατείνεται η ώρα αποχώρησης από το Νηπιαγωγείο, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ...

  Ντόρα «καρφώνει» Σαμαρά: Πάγιες οι απόψεις Σαμαρά, με ένα… μικρό διάλειμμα όταν ήταν πρωθυπουργός

  «Γιατί κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του οι διερευνητικές επαφές προχωρούσαν»Μόνο ρόδινα δεν φαίνεται πως είναι τα πράγματα στο εσωτερικό της ΝΔ μετά τη συνέντευξη «βόμβα» του Αντώνη...

  Εστιατόρια, ξενοδοχεία, ταξί και μεταφορές οι «ευνοημένοι» της Επιστρεπτέας

  Πιο μεγάλη στήριξη σε εταιρείες και επαγγελματίες που παραμένουν κλειστοί λόγω αναγκαστικών μέτρων παρέχει η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5. Οι 361.888 δικαιούχοι θα μοιραστούν 1,5...

  Καταιγίδες, χιόνια και βουτιά της θερμοκρασίας κατά 12 βαθμούς

  Σε εξέλιξη βρίσκεται το νέο κύμα κακοκαιρίας, με βροχές και σποραδικές καταιγίδες να σημειώνονται από σήμερα το πρωί, κυρίως στα δυτικά τμήματα της χώρας.Τα...