More

  Η θέση του Μ.Βολουδάκη για το πολεοδομικό νομοσχέδιο – Τι ζητάει

  Η τοποθέτηση του βουλευτή Χανίων Μανούσου Βολουδάκη στην Επιτροπή της Βουλής για το πολεοδομικό νομοσχέδιο

  Πιο αναλυτικά ανέφερε:

  “Τοποθετήθηκα σήμερα στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, στην οποία ξεκίνησε η επεξεργασία του νομοσχεδίου για τα πολεοδομικά.

  Αναγνώρισα την ανάγκη να μπει τάξη στην εκτός σχεδίου δόμηση για λόγους περιβαλλοντικούς. Τόνισα όμως ότι οποιαδήποτε αλλαγή σε νόμους που αγγίζουν την περιουσία των πολιτών, όσο κι αν είναι επιβεβλημένη λόγω κάποιου υπερτέρου αγαθού (ποιότητα περιβάλλοντος εν προκειμένω), πρέπει να δίνει επαρκή χρόνο προσαρμογής – μεταβατική περίοδο.

  Τόνισα ότι αυτό καθίσταται πολύ περισσότερο αναγκαίο σήμερα όπου λόγω των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας, πολλοί πολίτες που είχαν σκοπό να επενδύσουν στην περιουσία τους, το αναβάλλουν.

  Ζήτησα η μεταβατική περίοδος για την έκδοση άδειας με τους σημερινούς όρους να παραταθεί κατ’ ελάχιστον στα τρία χρόνια (από τα δύο του σχεδίου νόμου), συν τα τέσσερα που ούτως ή άλλως προβλέπονται για την υλοποίηση.

  Ζήτησα ακόμη να δοθούν κίνητρα συγχώνευσης υφισταμένων ιδιοκτησιών, με αύξηση συντελεστού δόμησης ή και φορολογικές ελαφρύνσεις, ώστε οι άνθρωποι να μην αναγκασθούν να πουλήσουν αν δεν μπορούν να οικοδομήσουν εντός της μεταβατικής περιόδου.

  Ζήτησα επίσης στη μεταβατική περίοδο, να μπορεί κανείς να χτίσει με τους όρους ακριβώς που ισχύουν ως σήμερα. Αυτό σε γενικές γραμμές προβλέπεται, με την εξαίρεση όμως της ζώνης των 500 μέτρων από οικισμούς, όπου έχουν προστεθεί κάποιες προϋποθέσεις προσώπου στο δρόμο. Αυτές πρέπει να αφαιρεθούν. (Άρθρο 40 δ)
  Ζήτησα να μην καταργηθούν οι εξαιρέσεις για τη δόμηση σε γη υψηλής παραγωγικότητας που ισχύουν σήμερα. (Άρθρο 138δ)

  Δεδομένου του προβλήματος με την αναγνώριση και χαρακτηρισμό δρόμων, ζήτησα να επικαιροποιηθεί και επανεπιβεβαιωθεί εγκύκλιος του ΥΠ.ΠΕΝ. η οποία είχε δώσει προσωρινή λύση, ώστε να μην προστεθεί νέο εμπόδιο στη δόμηση.
  Θα θέσω ορισμένα ακόμη ειδικότερα θέματα στη συζήτηση επί των άρθρων την επόμενη εβδομάδα. (Νομοτεχνικές βελτιώσεις και ένα ζήτημα για το ΣΧΟΑΑΠ του Δήμου Πλατανιά και τα βενζινάδικα εκεί).

  Η παραπάνω τοποθέτησή μου, διαμορφώθηκε μετά από συνεννόηση με το Παράρτημα Δυτικής Κρήτης του ΤΕΕ νωρίτερα σήμερα, αλλά και μετά από αντίστοιχες προηγούμενες συζητήσεις με το Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων, το Οικονομικό Επιμελητήριο και το Σύλλογο των Συμβολαιογράφων”.

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

  Στον εισαγγελέα καταθέτει σήμερα η Σοφία Μπεκατώρου

  Στον εισαγγελέα καταθέτει μέσα στην ημέρα η ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου για την υπόθεση του βιασμού της από υψηλόβαθμο παράγοντα της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας. Βροχή...

  Κορωνοϊός – «Βόμβα» Τζανάκη: Lockdown για 2 μήνες με νέα έκρηξη – Έως 60.000 τα ενεργά κρούσματα

  Τον κίνδυνο να υπάρξει lockdown τουλάχιστον δύο μηνών, εάν υπάρξει «εκτίναξη στο ελατήριο» του κορωνοϊού, ανέδειξε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Διευθυντής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος...

  Μετάλλαξη κορωνοϊού: Ανησυχία! «Oρφανά» κρούσματα σε Κρήτη και Αθήνα

  Φόβος ότι υπάρχει πλέον διασπορά του παραλλαγμένου ιού στην κοινότηταMεγάλος προβληματισμός επικρατεί στις αρχές για 2 «ορφανά» κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα, τα οποία έχουν...

  Τελευταία μέρα για τον “Λέανδρο” στην Κρήτη με βροχές, κρύο και χιόνια στα ορεινά

  Τοπικές βροχές από τις απογευματινές ώρες στα βορειοδυτικά με χιονοπτώσεις στα ορεινά. Λίγες νεφώσεις, τοπικά αυξημένες, στην υπόλοιπη χώρα.Άνεμοι έως 5 μποφόρ στα πελάγη...