More

  Ιούλιος – Αύγουστος στα Χανιά: Θα σωθεί η παρτίδα, ή θα γκρεμοτσακιστούμε με “ξαφνικό θάνατο” ;

  Μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού, η Κρήτη – η οικονομία της οποίας για μήνες βρισκόταν στην “εντατική” – παλεύει ν’ ανανήψει, βρισκόμενη αντιμέτωπη μ ‘ έναν ακόμη δυνητικό “ξαφνικό θάνατο”, ο οποίος αν έρθει, θα τσακίσει και το τελευταίο όρθιο κομμάτι, της πραγματικής αγοράς.

  Σε ελεύθερη μετάφραση: Ιούλιο – Αύγουστο θα δοθεί η μεγαλύτερη “μάχη” για την επιβίωση μας, σε οικονομικό και υγειονομικό επίπεδο. Όποιο από τα δυο δεν καταφέρει να επιβιώσει, θα είναι καταστροφικό, για τους δικούς του ξεχωριστούς λόγους.

  Μετά από αρκετό καιρό, που τα τουριστικά σημεία αναφοράς – τουλάχιστον  σε επίπεδο Χανίων – παρέμεναν σχεδόν μη επισκέψιμα, λόγω της μικρής ροής που κατέγραφαν οι αφίξεις και οι διανυκτερεύσεις, τις τελευταίες ημέρες, το “κλίμα” έχει αρχίσει να αναστρέφεται. Τόσο ο ερμητικά κλειστός μέχρι πρόσφατα Πλατανιάς, άρχισε να παίρνει “μπροστά”, όσο και τα έτερα σημεία τουριστικής αιχμής, όπως το Παλιό λιμάνι, ξεκίνησαν να θυμίζουν “καλοκαίρι”. Μόνο που παράλληλα με όλη αυτή την αύξηση,  τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά στα Χανιά, όπως και πολύ χειρότερα στην υπόλοιπη Κρήτη, ακολουθούν ανάλογη προς τα “πάνω” πορεία.

  “200 σχεδόν κρούσματα στην Κρήτη, δεν είχε καταγράψει ΠΟΤΕ ο ΕΟΔΥ μέχρι πρόσφατα. Φτάσαμε όμως να τα μετράμε, ακόμη και τις Κυριακές, που υποτίθεται πως γίνονται ελάχιστα τεστ”

  Το περασμένο Σάββατο το βράδυ, το παλιό λιμάνι, τα δρομάκια αλλά και τα καταστήματα του, “βούλιαξαν” από κόσμο. Μόνο που σχεδόν κανείς , δεν φρόντισε να τηρεί τα μέτρα για τον περιορισμό του covid-19. Όλα θύμιζαν τις εποχές της ανεμελιάς – προ κορωνοϊού – με την συμπεριφορά τόσο των εγχώριων όσο και των αλλοδαπών επισκεπτών, να χαρακτηρίζεται όχι απλά επιπόλαιη, αλλά αρκούντος επικίνδυνη.

  Περί ατομικής ευθύνης ο λόγος…

  Οι ειδικοί και η κυβέρνηση, δεν μας είπαν βγάλτε τη μάσκα στους εξωτερικούς χώρους και μην την ξαναβάλετε. Μας είπαν: α) ότι δεν είναι υποχρεωτική η χρήση της καθολικά στους εξωτερικούς χώρους, όπως όλο το προηγούμενο μεγάλο χρονικό διάστημα και β) πως  θα πρέπει να την φοράμε ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ σε οποιοδήποτε σημείο παρατηρείται συγχρωτισμός. Στο παλιό λιμάνι δεν έπεφτε καρφίτσα, αλλά σχεδόν κανείς – παρά μόνον κάποιες ελάχιστες εξαιρέσεις – δεν φορούσε μάσκα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, δεν φταίνε ούτε οι ειδικοί, αλλά ούτε και η κυβέρνηση: ΦΤΑΙΜΕ όλοι εμείς, που με την δικαιολογία της “κόπωσης”, ξεχάσαμε όλα αυτά που μας κρατούσαν “κλειδωμένους” για μήνες.

  Ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός, το να προσέχουμε όμως είναι…

  Ο εμβολιασμός ΔΕΝ είναι υποχρεωτικός αν και αυτή είναι μια άλλη μεγάλη συζήτηση, την οποία δεν θ’ ανοίξουμε σήμερα. Αυτό όμως που επιβάλλεται ν’ αντιληφθούμε όλοι ότι είναι εξαιρετικά υποχρεωτικό, είναι η ατομική ευθύνη του καθ’ ένα μας. Δικαίωμα μου που εμβολιάστηκα, δικαίωμα σου να είσαι αρνητής, ή το να ψάχνεις δικαιολογίες για να το καθυστερείς!

  “Δεν φταίνε ούτε οι ειδικοί, αλλά ούτε και η κυβέρνηση: ΦΤΑΙΜΕ όλοι εμείς, που με την δικαιολογία της “κόπωσης”, ξεχάσαμε όλα αυτά που μας κρατούσαν “κλειδωμένους” για μήνες”

  Πρόσεχε όμως και φρόντισε να τηρείς τα στοιχειώδη: 200 σχεδόν κρούσματα στην Κρήτη, δεν είχε καταγράψει ΠΟΤΕ ο ΕΟΔΥ μέχρι πρόσφατα. Φτάσαμε όμως στο σημείο να τα μετράμε, ακόμη και τις Κυριακές, που υποτίθεται πως γίνονται ελάχιστα τεστ.

   

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ