More

  Ηράκλειο | “Πόλεμος” στο Δ.Σ. για τις αυξήσεις στα Δημοτικά Τέλη [vid]

  Μια νέα προσπάθεια να “περάσει” αύξηση των δημοτικών τελών , με εισήγηση “βελτιωμένη” σε σχέση με την αρχική, κάνει η δημοτική αρχή στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου, παρά τις έντονες αντιδράσεις που έχουν εκφραστεί όλο το προηγούμενο διάστημα και συνεχίστηκαν και στη διάρκεια της αποψινής συνεδρίασης.

  “Μηδενικά τέλη δεν υπάρχουν. Μπορούμε να πάμε τα τέλη στο 1 ευρώ, όπως στην Πάτρα, για το Ηράκλειο και τη Ν. Αλικαρνασσό και στο 0,95 στις κοινότητες” ανέφερε στην εισήγησή του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Μανώλης Βασιλάκης, ο οποίος υποστήριξε ότι η “βελτιωμένη” πρόταση της Δημοτικής Αρχής αφορά στα “φθηνότερα τέλη στην Ελλάδα”.

  «Από μία αίσθηση καθήκοντος, ο Δήμαρχος και εγώ, αναλάβαμε ηθικά και πολιτικά την ευθύνη για την επίσπευση ψήφισης του προϋπολογισμού. Θα μπορούσα να είχα χειριστεί καλύτερα το θέμα αλλά και από την άλλη πλευρά θα μπορούσαν να γίνουν ανάλογες προσπάθειες. Το κόστος για τις μεγάλες επιχειρήσεις είναι πενταπλάσιο σε σχέση με το οικιακό. Στα επαγγελματικά τιμολόγια δεν μπορούμε να μειώσουμε την τιμή που προτείνεται, δεν θα αντέξει ο δήμος» ανέφερε κατά την δευτερολογία του ο αντιδήμαρχος Οικονομικών.

  Η συνεδρίαση σε αίθουσα της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης, ξεκίνησε με παράσταση διαμαρτυρίας, από εκπροσώπους εργατικών σωματείων και φορέων, που ανήρτησαν πανό με το οποίο ζητούν μείωση των δημοτικών τελών. Παράλληλα δεν έλλειψαν οι παρεμβάσεις εκπροσώπων της παράταξης της Λαϊκής Συσπείρωσης, που κάλεσαν τον κ. Βασιλάκη να πάει, όπως ανέφεραν το μεσημέρι της Τετάρτης, στην πλατεία Ελευθερίας και να ζητήσει κατά τη συγκέντρωση επαγγελματοβιοτεχνών “να πληρώσουν 28% αύξηση τελών

  Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συνεδρίαση παρευρίσκονται εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου, της ΟΕΒΕΝΗ και του Συνδέσμου Επισιτισμού και Διασκέδασης, που φαίνεται να έχουν συγκροτήσει ένα “κοινό μέτωπο” ενάντια στις σχεδιαζόμενες αυξήσεις. 

  “Καμία αύξηση δεν μπορούμε να δεχτούμε” ανέφερε στην παρέμβασή του ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, Στέλιος Βοργιάς, ζητώντας από το Δημοτικό Συμβούλιο να “βγει μπροστά” για να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια που πλήττει τους εργαζόμενους, τους επαγγελματίες, τους συνταξιούχους.

  “Να αποσυρθεί το θέμα” ζήτησε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ, Χαράλαμπος Λεκάκης, υπογραμμίζοντας ότι τυχόν αύξηση των τελών τόσο από την παρούσα, όσο και από την επόμενη Δημοτική αρχή “θα μας βρει απέναντι”

  Οργισμένη παρέμβαση από τον εκπρόσωπο του Συνδικάτου Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών Ηρακλείου.

  Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε η τοποθέτηση του προέδρου του Συνδικάτου Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών Ηρακλείου, Δημήτρη Βουρλιώτη, που επεσήμανε ότι δεν μπορεί να γίνει δεκτή καμία αύξηση των δημοτικών τελών και αντιθέτως πρέπει να υπάρξει μείωση αλλά και απαλλαγή σε ορισμένες περιπτώσεις.
  Ο ίδιος εξαπέλυσε βολές κατά της δημοτικής αρχής για απουσία διαβούλευση στο θέμα αυτό, επισημαίνοντας ότι στην εποχή της ακρίβειας “είναι απαράδεκτο να ζητάτε από τον μεροκαματιάρη να πληρώσει και το Δημοτικό Συμβούλιο να παίρνει τέτοιες αποφάσεις”

  Ηλίας Λυγερός: Πρέπει να λυθούν πολλά πριν φτάσουμε στο “τι θα πληρώσει ο πολίτης” 

  Με βολές κατά της κεντρικής κυβέρνησης και την πολιτική της προς τους ΟΤΑ ξεκίνησε την παρέμβασή του ο Ηλίας Λυγερός, επισημαίνοντας ότι πρέπει να προσδιοριστούν τα τέλη “με βάση την ανάγκη και την ελάχιστη ή μηδαμινή – αν είναι δυνατό – επιβάρυνση των δημοτών”
  Στη συνέχεια ανέφερε: “Σαν Ενεργοί Πολίτες καταθέσαμε μια εναλλακτική πρόταση, υπογράμμισε και επεσήμανε ότι βάση αυτής προέκυπταν συνολικά έσοδα 20 εκατομ. που θεωρήθηκαν αρκετά για τη λειτουργία του τομέα της καθαριότητας”.
  “Να δούμε την καλύτερη κοινωνικά πρόταση” επεσήμανε.

  «Η σημερινή εισήγηση της δημοτικής αρχής και η  οποία αποδοχής της αποδεικνύει τα όρια και τα μεγάλα αδιέξοδα που δημιουργεί η λογική της λειτουργίας των δήμων σαν επιχειρήσεις που θα πουλάνε ανταποδοτικά τις οποίες υπηρεσίες διαθέτει. Οι Ηρακλειώτες έχουν πληρώσει αρκετά άμεσα και έμμεσα. Η Λαϊκή Συσπείρωση λέει καθαρά καμία αύξηση στα τέλη ούτε με την παρούσα δημοτική Αρχή ούτε με την νέα σύνθεση» τόνισε κατά την εισήγηση του ο Δημήτρης Βρύσαλης, από την παράταξη Λαϊκή Συσπείρωση.

  Για “συνεδρίαση σε λάθος χρόνο”, έκανε λόγο ο Ευριπίδης Κουκιαδάκης επισημαίνοντας παράλληλα ότι και η συζήτηση γίνεται και σε λάθος βάση. 
  “Δεν έχουμε ότι το νομικό, ούτε κυρίως το πολιτικό και ηθικό δικαίωμα να συζητάμε εμείς στην παρούσα φάση για αύξηση ή μείωση τελών. Δεν μπορούμε να δεσμεύσουμε την επόμενη δημοτική αρχή για τέλη, ούτε προς τα πάνω, ούτε προς τα κάτω” ανέφερε ο κ. Κουκιαδάκης.

  “Δεν μπορώ να καταλάβω τη στάση της δημοτικής αρχής και του Δημάρχου” υπογράμμισε ο Πέτρος Ινιωτάκης, αναφερόμενος στο χρονικό πλαίσιο που επιχειρείται να ληφθεί η απόφαση.
  Το ηθικό κομμάτι της υπόθεσης ειναι η απόφαση να ληφθεί από τη νέα δημοτική αρχή και το ουσιαστικό είναι αυτό που ακούστηκε απόψε  εδώ, το “φτάνει πιά” ανέφερε ο ίδιος.

  “Παραμένω σταθερά στις απόψεις που είχα από την πρώτη στιγμή” είπε η Ευαγγελία Σχοιναράκη, η οποία επανέλαβε την θέση της παράταξης ότι η όποια απόφαση ληφθεί θα ακυρωθεί στην πρώτη σχετικη προσφυγή που θα γίνει.

  «Τιμώ το ήθος του Δημάρχου. Είναι γνωστό τοις πάσι. Το ότι δεν κρύβεται σήμερα πίσω από δικονομικά τερτίπια τον τιμά στη συνείδηση τον τιμά. Ο πόλεμος δεν αποφεύγεται, αναβάλλεται, είπε ο Νικολό Μακιαβέλι. Η κριτική είναι συστατικό στοιχείο της Δημοκρατίας και άκουσα με προσοχή όλους τους συναδέλφους» είπε κατά την παρέμβαση του ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Γιώργος Καραντινός.

  «Έχει καταλάβει ο κόσμος τι σημαίνει ανταποδοτικότητα; Πληρώνουμε εμείς τη μισθοδοσία του προσωπικού, τα πάντα. Και τελικά έχουμε σχολεία, νοσοκομεία; Η ανταποδοτικότητα δεν είναι “φρέσκο φρούτο”. Πώς γυρίσαμε στην κανονικότητα με πετσοκομμένους μισθούς αλλά αυξάνουμε τα τέλη κοινοχρήστων χώρων; Ο κόσμος έχει ένα κράτος απέναντι του που αποτελείται από την κυβέρνηση, την περιφέρεια και τους δήμους. Πάρτε πίσω το θέμα, δεν επείγει να το ψηφίσει κανείς σήμερα», ανέφερε ο Μιχάλης Κασαπάκης της Λαϊκής Συσπείρωσης.

  Ο αντιδήμαρχος Κώστας Βαρδαβάς, μεταξύ άλλων, ανέφερε:
  «Σήμερα έχουμε ένα δημοτικό συμβούλιο που δεν μοιάζει σε τίποτα με αυτό που είχαμε πριν λίγο καιρό. Έχει αλλοιωθεί η σύνθεση του δημοτικού συμβουλίου. Στην παράταξη μας, του Λαμπρινού, έχουμε ανασύνθεση την οποία δεν μπορούμε να προσπεράσουμε. Η δημοτική Αρχή νομιμοποιείται να πάρει απόφαση για τον προϋπολογισμό του νέου έτους, πολιτικά είχα κάποιες ενστάσεις. Θα μπορούσαν τα 2,6 εκατ. που έκοψε η Περιφέρεια από τα ανταποδοτικά να τα απαιτήσει ο νέος δήμαρχος. Υπερασπιζόμαστε το σύνολο του έργου μας. Η πρόταση σας κ. Βασιλάκη είναι σωστή σε ότι αφορά την προς τα κάτω προσαρμογή. Θα ήθελα να έχουμε μία συναινετική απόφαση και σε αυτό το δημοτικό συμβούλιο και στο νέο. Θέλω να πιστεύω ότι θα βρεθεί μία πρόταση από κοινού αποδεκτή και όλοι θα δείξουμε υπευθυνότητα από εδώ και στο εξής».

  Ο “μίνι απολογισμός” της Μαρίας Καναβάκη

  Σε ένα μίνι απολογισμό της θητείας της στην αντιδημαρχία Οικονομικών προχώρησε κατά την τοποθέτησή της η Μαρία Καναβάκη.
  Μεταξύ άλλων είπε:
  «Είμαι δημοτική σύμβουλος της συμπολίτευσης και έχω την τιμή να είμαι στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο επικεφαλής μίας παράταξης. Ο δήμος στάθηκε όρθιος, στα χρόνια της πανδημίας και στήριξε επιχειρήσεις, δημότες καθώς και τις εταιρίες του με ίδιους πόρους. Ο δήμος πληρώνει κανονικά τις υποχρεώσεις του χωρίς δάνεια. Το καλοκαίρι που παρέδωσα το ταμείο του δήμου είχε περί τα 20 εκατομμύρια ευρώ. Τις προηγούμενες χρονιές οι εισηγήσεις μου ήταν σύμφωνες με την Οικονομική Υπηρεσία και εξαντλητικό και δημοκρατικό διάλογο, με διαπαραταξιακό κάλεσμα και διαβούλευση με τους φορείς, αλλά ουδεμία πρόταση μου υπερψηφίστηκε. Έφθασα στο σημείο να προειδοποιώ ότι αν δεν υπερψηφιστούν οι προτάσεις, θα πάμε σε δραματικές αυξήσεις στη συνέχεια. Ο δήμος Ηρακλείου έχει τα χαμηλότερα δημοτικά τέλη σε όλη την Ελλάδα. Όμως περνούσε η αντιπρόταση που κατατίθεντο κάθε χρονιά. Ο κ. Καλοκαιρινός είναι πολύ τυχερός γιατί θα έχει την πλειοψηφία και θα μπορεί να αναπτύξει το όραμα του. Εμείς διοικήσαμε με απλή αναλογική. Αν είχαν ψηφιστεί οι προηγούμενες αυξήσεις, δεν θα μιλούσαμε σήμερα για τέτοιες δυσβάσταχτες αυξήσεις. Δε θεωρώ ηθικά και πολιτικά σωστό, όταν πρόκειται για τέτοιου είδους αυξήσεις που επηρεάζουν τόσο την κοινωνία, να αποφασίσουμε σήμερα γιατί πολλά μέλη του σημερινού δημοτικού συμβουλίου δεν θα είναι παρόντα στο νέο δημοτικό συμβούλιο. Επίσης πώς θα κληθεί η νέα δημοτική Αρχή να εφαρμόσει ένα σχέδιο που δεν έχει ψηφίσει. Θα έπρεπε να έχουμε το προσχέδιο του προϋπολογισμού, το προσχέδιο του τεχνικού προγράμματος ώστε να μπορούμε όλοι να τοποθετηθούμε. Είμαι πολύ επιφυλακτική για το ύψος των αυξήσεων. Ελπίζω να βρεθεί μία φόρμουλα συνεννόησης σε ότι αφορά τα δημοτικά τέλη. Η νέα πρόταση του κ. Βασιλάκη είναι προς τη σωστή κατεύθυνση».

  Δείτε ζωντανά τη συνεδρίαση: 

  Πηγή: Cretalive.gr 

  Διαβάστε ακόμη: O Δήμος Ηρακλείου βάζει «χέρι» στους τραπεζικούς λογαριασμούς δημοτών!

  Δείτε ΕΔΩ περισσότερα από το Kriti360.gr 

  googlenews Kriti360

  Ακολουθήστε το kriti360.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ