More

  Jumbo: Γιατί ο Απόστολος Βακάκης πουλάει φθηνά;

  Η απόφαση του Mr Jumbo να παραχωρήσει το 1,5% της εταιρείας με discount, το ταμείο και τα ερωτηματικά

  Ο Απόστολος Βακάκης, βασικός μέτοχος της Jumbo, δεν σταματάει να εκπλήσσει. Ενώ διοικεί τη μεγαλύτερη λιανεμπορική αλυσίδα της χώρας –εξαιρουμένων των αλυσίδων σούπερ μάρκετ- με μότο «keep it simple» (κράτα το απλό), ιδιαίτερα πολύπλοκη είναι η σκέψη του όσον αφορά τη διαχείριση της μετοχικής του περιουσίας.

  Χθες που η μετοχή της Jumbo έκλεισε σε νέα ιστορικά υψηλά, φτάνοντας πρώτη φορά στα 30 ευρώ, με την κεφαλαιοποίησή της να ξεπερνά τα 4 δισ. ευρώ, ο βιομήχανος της χαράς αποφάσισε να προχωρήσει σε νέο placement, το τρίτο κατά σειράν στη διάρκεια της τελευταίας επταετίας.

  Εκτός από την ίδια την απόφαση που κάνει πολλούς να αναρωτιούνται για το τι έχει στο μυαλό του ο ευρηματικός επιχειρηματίας, ακόμη περισσότεροι είναι εκείνοι οι οποίοι ψάχνουν απαντήσεις στο γιατί ο Σκρούτζ Μακ Ντάκ του ελληνικού επιχειρείν το έκανε με τόσο βαθύ discount.

  Ο Απόστολος Βακάκης μέσω της Tanocerian Maritime διέθεσε περίπου 2 εκατομμύρια μετοχές, ή το 1,5% της Jumbo, στην τιμή των 27,20 ευρώ. Η εν λόγω τιμή αντιστοιχεί σε discount 9,3% σε σχέση με την τιμή κλεισίματος της μετοχής χθες (σ.σ. 30 ευρώ). Η συναλλαγή πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με το τίμημα να υπολογίζεται στα 55,5 εκατ. ευρώ.

  Σημειώνεται ότι η κυπριακή Tanocerian Maritime, η οποία ελέγχεται πλήρως από τον Απόστολο Βακάκη, δραστηριοποιείται κυρίως στον χρηματοοικονομικό τομέα, ενώ διατηρεί συμμετοχές σε επενδυτικά χαρτοφυλάκια, όπως τα ακίνητα. Στη Jumbo 9,99% κατέχει η FMR LLC και 5,0514% η Capital Group Companies Inc.

  Το τρίτο placement από το 2017

  Πριν 3 χρόνια και συγκεκριμένα τον Μάρτιο του 2021, ο 70χρονος σήμερα επιχειρηματίας είχε εισπράξει άλλα 77,17 εκατ. ευρώ, από την παραχώρηση του 3,86% της εταιρείας έναντι των 14,7 ευρώ ανά μετοχή.

  Και εκείνο το placement έγινε σε χαμηλότερη τιμή όχι μόνο σε σχέση με την τότε τρέχουσα τιμή της μετοχής, αλλά ακόμα και με την αντίστοιχη κίνηση που είχε κάνει το 2017.

  Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο του 2017 ο Mr Jumbo είχε πουλήσει το 3,5% της εταιρείας στα 14,95 ευρώ ανά μετοχή και είχε εισπράξει 71,19 εκατ. ευρώ.

  Αναφορικά με την ακριβώς προηγούμενη παραχώρηση μετοχών, ο επιχειρηματίας, απαντώντας σε ερώτηση αναλυτή είχε αναφέρει: «Πούλησα τις μετοχές μου γιατί έχω δυο κόρες…. Μία που θα παραμείνει στην επιχείρηση και θα την «τρέξει» και άλλη μία που δεν εμπλέκεται με την επιχείρηση, αλλά ακολουθεί διαφορετική κατεύθυνση. Και δεν θέλω να έχουν καμία σύγκρουση…»

  Τα μελλοντικά σχέδια και τα ερωτηματικά

  Πλέον το ενδιαφέρον κινείται στις μελλοντικές κινήσεις του κου Βακάκη, δηλαδή εάν ο επιχειρηματίας σχεδιάζει με τα κεφάλαια από την πώληση των μετοχών του να υλοποιήσει κάποια άλλη επένδυση.

  Επιπρόσθετα το ζητούμενο είναι εάν θα υπάρξει νέος επενδυτής στο μετοχικό κεφάλαιο της Jumbο μέσω του placement ή εάν θα αυξηθεί η συμμετοχή των υφιστάμενων μετόχων.

  Ας σημειωθεί ότι μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής που πραγματοποιήθηκε μέσω της Citi για διαπραγμάτευση από σήμερα, 9 Μαΐου, το ποσοστό του Απόστολου Βακάκη στη Jumbo έχει υποχωρήσει από το 26,72% πριν μία 7ετία στο 17,86%.

  Η γαλαντομία των μερισμάτων και το ταμείο

  Έχοντας σπάσει πέρσι το φράγμα του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ σε επίπεδο τζίρου τα καθαρά, μετά από φόρους, κέρδη της Jumbo ενισχύθηκαν κατά 21,88% σε σύγκριση με το 2022, φτάνοντας τα 303 εκατ. ευρώ.

  Οι πολύ θετικές επιδόσεις –για μια ακόμη χρονιά– οδήγησαν τη διοίκηση να προτείνει στη γενική συνέλευση των μετόχων τη διανομή μερίσματος ύψους 1 ευρώ/μετοχή (μεικτά), ποσό που συνολικά αντιπροσωπεύει περίπου το 45% των καθαρών κερδών του ομίλου.

  Την 31η Δεκεμβρίου 2023, τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα μαζί με τα λοιπά κυκλοφορούντα χρηματοοικονομικά στοιχεία του ενεργητικού του ομίλου, ήταν ανώτερα του συνολικού ποσού των δανειακών υποχρεώσεων και των υποχρεώσεών του από μισθώσεις, κατά το ποσό των 370,41 εκατ. ευρώ έναντι 522,48 εκατ. ευρώ κατά την 31η Δεκεμβρίου 2022.

  Αυτό συνέβη επειδή η εταιρεία εκμεταλλευόμενη την ισχυρή και υγιή οικονομική της διάρθρωση προχώρησε, τον Μάιο του 2023, στην προεξόφληση του συνόλου του κοινού ομολογιακού δανείου ύψους 200 εκατ. ευρώ, έκδοσης 2018 και λήξης το 2026, χωρίς καμία επιβάρυνση ή άλλο κόστος.

  Οι προβλέψεις

  Μολονότι οι πωλήσεις «τρέχουν» ικανοποιητικά, όπως διαπιστώνεται και τις επιδόσεις του πρώτου τριμήνου εφέτος (+6%), ο επικεφαλής του ομίλου κράτησε χαμηλά τον πήχη για αύξηση πωλήσεων 8%-10% το 2024, εκτιμώντας πως πρέπει να αποτιμηθούν οι επιπτώσεις από τις εστίες πολέμου και κρίσεων στη περιοχή.

   ot.gr 

  Δείτε ΕΔΩ περισσότερα από το Kriti360.gr 

  googlenews Kriti360

  Ακολουθήστε το kriti360.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

  Ενεργοποιήστε τις ειδοποιήσεις OK Όχι ευχαριστώ