More

  Μυθολογία για κάθε ηλικία…

  Αγαπημένοι μου βιβλιοφάγοι, γεια σας!

  Ενδιαφέρεστε αρκετά συχνά για βιβλία σχετικά με τη μυθολογία – και πολύ καλά κάνετε  δεδομένων των πολλαπλών ωφελειών της ενασχόλησης των παιδιών με αυτήν  – έτσι  σκέφτηκα πως θα ήταν πολύ καλή ιδέα να συγκεντρώσουμε ορισμένες επιλογές σε ένα άρθρο.

   

  Γράφει και επιμελείται η ΄Έφη Μαλτέζου

  Όταν λέμε << Μυθολογία >> αναφερόμαστε στο σύνολο των μυθικών παραδόσεων  ενός λαού.  Η ελληνική μυθολογία έχει να επιδείξει πλούσιο υλικό κι αποτελεί σίγουρα ένα λόγο που δηλώνουμε εθνικά υπερήφανοι. Υπάρχουν πάμπολλα βιβλία που ασχολούνται με αυτήν και κάθε τόσο εκδίδονται νέα. Πάμε ωστόσο να δούμε ποια έχω ξεχωρίσει εγώ…

   

  Ξεκινώντας θα αναφερθούμε στην << μικρή μου μυθολογία >> από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος σε εικονογράφηση της Άννας Γκουτζουρή, που απευθύνεται σε παιδάκια μόλις 18 μηνών και άνω. Υπέροχη συλλογή με κινούμενες εικόνες, ώστε τα παιδιά να ανακαλύψουν τον μυθικό κόσμο με τη βοήθεια μηχανισμών σε συνδυασμό με ένα μικρό κειμενάκι. Το αφηγηματικό υλικό προφανώς δεν είναι επαρκές, αλλά τη δουλίτσα του την κάνει. Ενδεικτικά εμάς μας άρεσαν << οι δώδεκα θεοί >>, << Θησέας και Μινώταυρος >>,    << ο δούρειος ίππος >>.

  Από τις ίδιες εκδόσεις, δε μπορώ να μην αναφέρω εξίσου την << πρώτη μου μυθολογία >> που υπογράφει ο γνωστός Φίλιππος Μανδηλαράς σε χιουμοριστική εικονογράφηση της Ναταλίας Καπατσούλια. Στα συν υπολογίζουμε και τις δραστηριότητες στο τέλος κάθε τεύχους, όπως και τις χαρτονένιες σελίδες, ιδανικές για μικρά χεράκια. Προσέλκυσαν το ενδιαφέρον μας συγκεκριμένα τα << Διόνυσος, ο κεφάτος Θεός >>, << το άρμα του Φαέθοντα >>, << Δήμητρα και Περσεφόνη >>.

  Κι οι εκδόσεις Πατάκη όμως έχουν να επιδείξουν αξιόλογο έργο στον τομέα της μυθολογίας. Η Σοφία Ζαραμπούκα έχει κάνει θαύματα καταπιανόμενη με ό,τι μπορείτε να φανταστείτε : Από τους Τιτάνες και τους Κενταύρους μέχρι λιγότερους γνωστούς ήρωες, όπως τον Πέλοπα και τον Δαναό.  Τα παιδάκια από 6 χρονών έχουν έτσι τη δυνατότητα να απολαύσουν πλούσιο μυθολογικό περιεχόμενο σε εκπληκτική εικονογράφηση.

  Μιας που μιλάμε για τις συγκεκριμένες εκδόσεις, ρίξτε μια ματιά και στο βιβλίο << Μυθικά Τέρατα >> της Ειρήνης Μάρρα, με εικόνες της Εύης Τσακνιά. Πρόκειται για μια                  << τερατοσυλλογή >> που κάθε άλλο παρά τρομακτική είναι κι έρχεται να εμπλουτίσει τις άλλες μυθολογικές αναγνώσεις μας, ακόμα και να συμπληρώσει σχολικά εγχειρίδια.

  Στη συνέχεια, για τα παιδιά πρωτοσχολικής ηλικίας, από τα πλέον αγαπημένα μου είναι η σειρά << Μυθολογικά Παραμύθια >> των εκδόσεων Μεταίχμιο. Μια σίγουρα ανανεωτική ματιά των αρχαίων ελληνικών μύθων εντοπίζεται στα βιβλία αυτής της σειράς στην οποία συνεργάζονται καταξιωμένοι συγγραφείς, όπως η Μαρία Αγγελίδου, ο Κώστας Πούλος, η Καλλιόπη Κύρδη, ο Αντώνης Παπαθεοδούλου. Η συλλογή έχει μεταφραστεί εξίσου στην αγγλική γλώσσα, ώστε να συνδυάσει παραπάνω παιδευτικούς ρόλους.

  Ενδεικτικοί τίτλοι :

  •  “Hζώνη της Ιππολύτης”
  • “H αρπαγή του Κέρβερου”
  • “Τα μήλα των Εσπερίδων”

  Στις ίδιες εκδόσεις απολαμβάνουμε τις << Ιστορίες νεοελληνικής μυθολογίας >> δια χειρός Αγγελικής Δαρλάση. Σε παραδοσιακό δεκαπεντασύλλαβο, η συγγραφέας εμπνέεται από τους θρύλους, τα ήθη και τα έθιμα της νεοελληνικής παράδοσης μα και το λαογραφικό υλικό του Νικολάου Πολίτη και μας μεταφέρει με τον μοναδικό της τρόπο σε μέρη μαγικά.

  Για μεγαλύτερα παιδιά αλλά και για ενηλίκους που θέλουν να έχουν μια ολοκληρωμένη εικόνα προτείνεται η << Ελληνική Μυθολογία >>. Συλλογή πέντε βιβλίων από τις εκδόσεις Εκδοτική Αθηνών, γραμμένη από διαπρεπείς επιστήμονες υπό την εποπτεία του Ιωάννη Κακριδή.

  Κι ολοκληρώνοντας θα σταθώ σε μια πρόσφατη έκδοση που πραγματικά συνιστά μια εξαιρετική δουλειά, τον μύθο της Ελέστης. Οι  Κωνσταντίνος Νανόπουλος και Λεωνίδας Κόσης  υπογράφουν μια πολύ σύγχρονη περίπτωση μυθολογικού βιβλίου το οποίο λαμβάνει υπόψη όλες τις παιδαγωγικές προϋποθέσεις που οφείλει να πληροί ένα ψυχαγωγικό εργαλείου για μικρούς αναγνώστες. Καλοδουλεμένη πλοκή που εξάπτει την φαντασία, εύστοχα επιμελημένη γλώσσα κι ένα έργο τέχνης από πλευράς αισθητικής. Αν και η Ελέστη –  η 13η θεά του Ολύμπου – συνιστά δημιούργημα της συγγραφικής ομάδας, συνδέεται επιτυχώς με όσα γνωρίζουμε και δίνει έναυσμα για περαιτέρω μυθολογικές αναζητήσεις. Το πρώτο τεύχος κυκλοφορεί ήδη σε πολλά βιβλιοπωλεία της χώρας και υπάρχει και σε αγγλική έκδοση.

  Φυσικά υπάρχουν πολλά video με μύθους και μυθολογικά θέματα για όλες τις ηλικίες, αλλά δε μπορώ να μην κάνω ειδική μνεία στον αγαπημένο the Mythologist. Κάντε τον κόπο να τον αναζητήσετε και σας υπόσχομαι πως ακόμα κι αν δεν βρίσκετε ενδιαφέρον σε τέτοια θέματα θα σας κερδίσει.

  The Mythologist – YouTube

  Αυτά προς το παρόν και για οποιαδήποτε απορία, πρόταση, επισήμανση, ξέρετε : tell_your_kid_a_story στο Instagram.

  Έφη Μαλτέζου 📚 παιδικό βιβλίο (@tell_your_kid_a_story) • Φωτογραφίες και βίντεο στο Instagram

  Μην ξεχνάμε να συντονίζεστε κάθε Σάββατο στις 10:30 στους 95,5 Fm Ράδιο Μαρτυρία  στην εκπομπή μας…  γιατί << μας τα λεν τα παραμύθια >>, εμείς όμως ακούμε;

  Ράδιο Μαρτυρία 95.5 Χανιά ραδιόφωνο – Live radio on E-Radio.gr – Radio Martyria 95.5 FM Chania

  Στο επανιδείν!

  Έφη

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ