Με τη διορία υποβολής υποψηφιοτήτων να έχει ολοκληρωθεί (σύμφωνα με την ΕΔΕΚΑΠ τυπικά η προθεσμία έληξε στις 21:00 το βράδυ της Δευτέρας 9/9), στη Χαριλάου Τρικούπη κατατέθηκαν οι έξι από τις επτά υποψηφιότητες για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, με τους υποψηφίους να έχουν συγκεντρώσει τις απαραίτητες υπογραφές -τουλάχιστον 5.000 ή το 15% των μελών της Κεντρικής Επιτροπής, σύμφωνα με τις καταστατικές απαιτήσεις- και να δηλώνουν έτοιμοι για την «κούρσα» της ηγεσίας.
Ο αριθμός των υπογραφών ήταν κατά βάση «μάχη εντυπώσεων», αφού όλοι οι υποψήφιοι κατάφεραν να συγκεντρώσουν τις υπογραφές που απαιτούνταν και ετοιμάζονται για τον προεκλογικό «πυρετό».
Συγκεκριμένα, ο νυν πρόεδρος, Νίκος Ανδρουλάκης κατέθεσε 24.810 χιλιάδες υπογραφές από μέλη του κόμματος και 170 μελών της Κ.Ε, ενώ ο Χάρης Δούκας επέλεξε να καταθέσει σε πρώτη φάση 100 υπογραφές από μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, του κορυφαίου καθοδηγητικού οργάνου του κόμματος.
Ενδεικτικά, οι συνεργάτες του Δημάρχου Αθηναίων και υποψήφιου αρχηγού ανέφεραν ότι οι υπογραφές αυτές είναι διπλάσιες του ορίου 15% των μελών της ΚΠΕ που προβλέπει το άρθρο 28 του καταστατικού του ΠΑΣΟΚ και προσθέτουν ότι έχουν ήδη συλλέξει πολλές χιλιάδες υπογραφές στήριξης από μέλη του ΠΑΣΟΚ, τις οποίες και θα ανακοινώσουν τις επόμενες μέρες.
Από την πλευρά του, ο Παύλος Γερουλάνος μέσω εκπροσώπου του κατέθεσε στην ΕΔΕΚΑΠ, πάνω από 8.000 υπογραφές, ενώ το βράδυ μιλούσε στη Θεσσαλονίκη σε ανοιχτή εκδήλωση για την παρουσίαση του σχεδίου του για την οικονομία, «Αναγέννηση για την πατρίδα».
Ο Βασίλης Βραχιώτης εκπροσωπώντας την Άννα Διαμαντοπούλου κατέθεσε σε «στικάκι» 7.000 υπογραφές μελών και όχι τις χειρόγραφες που έχουν ήδη συγκεντρώσει.
Ο Μιχάλης Κατρίνης κατέθεσε 14.000 υπογραφές μελών, στελεχών του ΠΑΣΟΚ και δημοκρατικών πολιτών που στηρίζουν την υποψηφιότητα του.
Η Νάντια Γιαννακοπούλου κατέθεσε 8.500 υπογραφές από υποστηρικτές της και σε ανάρτησή της αναφέρθηκε στη «ζεστή» υποδοχή που της επιφύλαξαν σε Άργος και Ναύπλιο.
Αντίθετα, εκτός «κούρσας» έμεινε ο Γιάννης Κανελλάκης, ο οποίος μέσω επιστολής του στην ΕΔΕΚΑΠ, τόνισε ότι διαθέτει τις 5.000 υπογραφές μελών, αλλά δεν τις κατέθεσε στην Επιτροπή για να προφυλάξει τα προσωπικά τους δεδομένα, σημειώνοντας πως: «δεν τις καταθέτω για λόγους δεοντολογίας και με σεβασμό στις αρχές και αξίες του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος».
Την Κυριακή παρουσιάζονται οι υποψήφιοι
Το επόμενο στάδιο περιλαμβάνει την ανακήρυξη των υποψηφιοτήτων και την επίλυση του ζητήματος του ασυμβίβαστου για τον Χάρη Δούκα. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Σπυρόπουλος με δική του πρωτοβουλία, συζήτησε με τους εκπροσώπους των υποψηφίων για να βρεθεί τρόπος να ξεπεραστεί ο σκόπελος στο άρθρο 36 του καταστατικού περί ασυμβίβαστου και να δεσμευτούν όλοι γι’ αυτό.
Πλέον, η ερμηνεία του καταστατικού αναμένεται να κλείσει τη συζήτηση, και οι υποψήφιοι θα παρουσιαστούν στην Κεντρική Επιτροπή την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου, σηματοδοτώντας την επίσημη έναρξη της προεκλογικής μάχης.
«Ζεσταίνεται» η προεκλογική… μηχανή
Οι υποψήφιοι για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ δεν σταμάτησαν να στέλνουν τα πρώτα τους μηνύματα ενότητας, παρουσιάζοντας τις θέσεις τους είτε σε συγκεντρώσει, είτε σε ομιλίες τους στα ΜΜΕ.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης, κατά τη διάρκεια των περιοδειών του δεν σταμάτησε να τονίζει ότι το ΠΑΣΟΚ έχει επιστρέψει πιο δυναμικά και ενωμένα από ποτέ, μετά από σκληρούς αγώνες. «Δεν επενδύω σε κανέναν άλλο εκτός από εσάς, μαζί σας θα συνεχίσω για να κάνουμε το ΠΑΣΟΚ κυβέρνηση», δηλώνει χαρακτηριστικά, προσδιορίζοντας την επαναφορά του κόμματος ως ισχυρότερο και ενωμένο.
Ο Χάρης Δούκας κάλεσε τους πολίτες να συνδιαμορφώσουν τις προτάσεις του μέσω του διαδικτύου, ενώ ο Μιχάλης Κατρίνης που κατέθεσε προσωπικά τις υπογραφές του στη Χαριλάου Τρικούπη, επισήμανε τη συμμετοχή του κόσμου ως τη δύναμη του ΠΑΣΟΚ.
Ο Παύλος Γερουλάνος προτείνει το σχέδιο «Αναγέννηση» για την αναμόρφωση του κόμματος, ενώ η Νάντια Γιαννακοπούλου υποστηρίζει ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να επανακαθορίσει τη φυσιογνωμία του ως μεταρρυθμιστικό και αντιλαϊκιστικό κόμμα.
Από την πλευρά της, η Άννα Διαμαντοπούλου τονίζει την ανάγκη το ΠΑΣΟΚ να «κάνει την έκπληξη», να διεκδικήσει την πρωθυπουργία και να επανακάμψει σε σημαντικό πολιτικό επίπεδο.
Ο Γιάννης Κανελλάκης που τελικά επέλεξε ο ίδιος να τεθεί εκτός μάχης, με επιστολή του στην Επιτροπή Δεοντολογίας είχε ζητήσει να μην χρησιμοποιηθεί η συλλογή υπογραφών ως μοναδικό κριτήριο συμμετοχής.