More

  Κορωνοϊός: Εξαπλασιάστηκαν μέσα σ’ ένα μήνα τα κρούσματα στα Χανιά – Από τα 46, στα 339 και στο… βάθος, τα πανηγύρια

  Σαρώνει ο κορωνοϊός, όσο οδεύουμε προς την καρδιά του φετινού καλοκαιριού κι ενώ η Ελλάδα και η Κρήτη, “ζουν” στιγμές… 2019, παρά το γεγονός ότι υπάρχει εξαντλητική μουρμούρα, αναφορικά με την “ποιότητα” των τουριστών που έρχονται στο νησί και κυρίως, για το τι τελικά αυτοί “αφήνουν”. Αυτό όμως είναι μια άλλη ιστορία, την οποία δεν θα την αναλύσουμε σε αυτό το άρθρο…

  Από την εποχή που η οικονομία άνοιξε, μετά τα διαδοχικά και σκληρά lockdowns, είχε φανεί πως η πρόθεση – απόφαση ήταν πολύ συγκεκριμένη: η οικονομία πάνω απ’ όλα. Το υγειονομικό σκέλος, είτε το θέλουμε είτε όχι, από ο απολύτως πρωταγωνιστής, άλλαξε ρόλο, συνοδεύει πλέον, αλλά η οικονομία είχε – κι εξακολουθεί και σήμερα, να έχει τον πρώτο λόγο, καθώς δεν γίνεται και διαφορετικά.

   Το νέο… κύμα και οι δείκτες στα Χανιά…

  Βρισκόμαστε σε μια εξαιρετικά κρίσιμη καμπή, με τα κρούσματα σε όλη την Ελλάδα, την Κρήτη, αλλά και τα Χανιά, ν’ ακολουθούν μια ξέφρενη πορεία προς τα πάνω, χωρίς να διαφαίνεται στην παρούσα τουλάχιστον φάση, διάθεση “ανακοπής” τους.

  Ατομική ευθύνη λοιπόν, διότι η κατάσταση έχει αρχίζει και πιέζεται, προσοχή στην καθημερινότητα μας – στην συμπεριφορά και στις συναναστροφές μας – και τήρηση των βασικών μέτρων που μπήκαν στην ζωή μας λόγω covid-19 αλλά όπως φαίνεται ακόμη δεν μπορούν ν’ αποτελέσουν παρελθόν.

  Πρόσφατα, έχοντας και ο ίδιος νοσήσει πλέον από covid-19, ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων, κ. Γιώργος Μπεας, έδωσε στην δημοσιότητα, το γράφημα που ακολουθεί, το οποίο είναι ο αδιάψευστος μάρτυρας, της ξέφρενης πορείας του κορωνοϊού στα Χανιά, το τελευταίο χρονικό διάστημα. Όπως εύκολα μπορεί κάποιος να δει, μέσα σε διάστημα ενός μήνα, τα κρούσματα στα Χανιά, έφτασαν στο σημείο μέχρι και να εξαπλασιαστούν καθώς από τις [46] νέες μολύνσεις στις 23 Μαϊού, έχουμε φτάσει πλέον μέχρι και τις [339], με το Ε.Σ.Υ. ωστόσο να εξακολουθεί να “σηκώνει” σε… χαλαρούς ρυθμούς, το “βάρος, του νέου αυτού “κύματος”.

  Η κατάσταση όπως μπορεί εύκολα ν’ αντιληφθεί κάποιος, εξακολουθεί να είναι ναι μεν ελεγχόμενη, με δεδομένο ότι οι περισσότερες νέες μολύνσεις – ή και επαναμολύνσεις – αφορούν “ήπια” περιστατικά, υπάρχουν όμως και συμπολίτες μας, οι οποίοι αντιμετωπίζουν με πιο έντονο τρόπο την “γνωριμία” τους με τον ιό, ενώ και τα άδεια κρεβάτια του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων, έχουν αρχίσει μέρα με την ημέρα, να καταλαμβάνονται από κρούσματα, που χρίζουν νοσηλείας.

  Δυστυχώς η άρση όλων των περιοριστικών μέτρων, σε συνδυασμό με την ανάγκη του κόσμου, να επιστρέψει σε μια “περίπου” κανονικότητα από τη μια, αλλά και με την πλημμελή εφαρμογή [μη εφαρμογή θα έλεγα όπως πρόσφατα σας γράφαμε για τα πλοία παραδείγματος χάριν ή στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς] από την άλλη, οδηγούν σε μια συμπίεση, η οποία κάπου παρακάτω, με μαθηματική ακρίβεια θα κλιμακωθεί, με ότι αυτό συνεπάγεται. Σε όλα αυτά που “συμβαίνουν” όλο αυτό το διάστημα [αυτά που σας περιγράψαμε αλλά και οι εκατοντάδες κοινωνικές εκδηλώσεις από την άλλη], έρχεται να προστεθεί και το φαινόμενο των “πανηγυριών”, τα οποία μπαίνουν και αυτά στον… χορό, αυτή την περίοδο, άρα λοιπόν, η συνέχεια, μόνο δύσκολη μπορεί να προβλεφθεί ότι θα είναι.

  Η ατομική ευθύνη, είναι μόνη απάντηση στον covid-19 

  Για να μην γινόμαστε κουραστικοί, ως στήλη, επαναφέρουμε το ζήτημα της ατομικής ευθύνης του καθένας. Αυτό ίσως να είναι και το μόνο στοιχείο, που περνάει ξεκάθαρα από το χέρι μας να ελέγξουμε αλλά και αυτό, που αποδεδειγμένα μπορεί να “απαντήσει” στη επεκτατικότητα του κορωνοϊού.

  Η κατάσταση όπως μπορεί εύκολα ν’ αντιληφθεί κάποιος, εξακολουθεί να είναι ναι μεν ελεγχόμενη, με δεδομένο ότι οι περισσότερες νέες μολύνσεις – ή και επαναμολύνσεις – αφορούν “ήπια” περιστατικά, υπάρχουν όμως και συμπολίτες μας, οι οποίοι αντιμετωπίζουν με πιο έντονο τρόπο την “γνωριμία” τους με τον ιό… 

  Ο φονικός ιός είναι εδώ, αποδεδειγμένα δεν τον έχουμε ακόμη επαρκώς αντιμετωπίσει και προφανέστατα η… ζέστη του καλοκαιριού, δεν τον σκοτώνει, ούτε καν τον… κοιμίζει. Ατομική ευθύνη λοιπόν, διότι η κατάσταση έχει αρχίζει και πιέζεται, προσοχή στην καθημερινότητα μας – στην συμπεριφορά και στις συναναστροφές μας – και τήρηση των βασικών μέτρων που μπήκαν στην ζωή μας λόγω covid-19 αλλά όπως φαίνεται ακόμη δεν μπορούν ν’ αποτελέσουν παρελθόν.

  Δείτε ΕΔΩ περισσότερα από το Kriti360.gr 

  googlenews Kriti360

  Ακολουθήστε το kriti360.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ