More

  Κορονοϊός στην Ελλάδα: Ανησυχία για τον ημερήσιο αριθμό θανάτων – Αυξήθηκε σημαντικά σε 6,4 ο μέσος όρος

  Στην Αττική το 50% των νέων κρουσμάτων – Στα 40 έτη ο μέσος όρος ηλικίας – Η 19η έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου Covid για το διάστημα 8 έως 14 Οκτωβρίου

  Αύξηση στον μέσο όρο ημερησίων κρουσμάτων (με συνεχιζόμενη έντονη ημερήσια μεταβλητότητα), σταθεροποίηση του ημερήσιου αριθμού διασωληνωμένων και σημαντική αύξηση του μέσου όρου ημερήσιων θανάτων καταγράφει η 19η έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου Covid που αφορά το διάστημα 8 έως 14 Οκτωβρίου και δημοσιεύτηκε σήμερα.

  Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος των ημερησίων κρουσμάτων διαμορφώνεται σε 7ήμερη κυλιόμενη βάση στα 365 κρούσματα από 354 στην προηγούμενη έκθεση. Περίπου το 50% των νέων κρουσμάτων συνεχίζει να καταγράφεται στην Αττική. Ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων είναι τα 40 έτη.

  Το πλήθος των διασωληνωμένων ασθενών στις ΜΕΘ παρέμεινε σχετικά σταθερό σε 86 (από 88 στην προηγούμενη έκθεση), αφού ενδιάμεσα κορυφώθηκε σε 100 στις 10 Οκτωβρίου. Παράλληλα, ο μέσος όρος του ημερήσιου αριθμού των θανάτων αυξήθηκε σημαντικά σε 6,4 (από 4,7).

  Κρούσματα ανά ημέρα (κυλιόμενοι 7-ημεροι μέσοι όροι), 13.10.20

  Ο αριθμός των διασωληνωμένων καταδεικνύει τη συνεχιζόμενη επιβάρυνση στο σύστημα υγείας. Η πληρότητα σε κλίνες ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα COVID-19 στην επικράτεια παρουσιάζει μικρή αύξηση στο 40% (από 37% στην προηγούμενη έκθεση), σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ. Στην Αττική, η πληρότητα κλινών ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα COVID-19 ανέρχεται σε 65%.

  Συμπερασματικά, η παρούσα κατάσταση συνεχίζει να απαιτεί πολύ αυξημένη επαγρύπνηση και αυστηρή τήρηση των προληπτικών μέτρων που έχουν ανακοινωθεί.

  Τα τεστ

  Όπως σημειώνεται στην έκθεση, ο κυλιόμενος μέσος όρος των τεστ ανά ημέρα διαμορφώθηκε σε 12.903 την τελευταία εβδομάδα. Μεγάλο μέρος αυτών πραγματοποιείται με δειγματοληπτικούς ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας και με στοχευμένους ελέγχους σε διάφορες περιοχές της επικράτειας. Σύμφωνα με τα διαγνωστικά test που πραγματοποιούνται σε όλη την χώρα, ποσοστό 4% – 13% των κρουσμάτων είναι εισαγόμενα. Παράλληλα, το τελευταίο επταήμερο έχουν διενεργηθεί συνολικά 9.836 έλεγχοι ταχείας ανίχνευσης αντισωμάτων (Rapid Ag).

  Σύμφωνα με τα διεθνή διαθέσιμα δεδομένα (12/10/20), η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται σε σχετικά καλή κατάταξη με γνώμονα τον δείκτη θανάτων λόγω COVID ανά 1 εκατ. κατοίκους. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα με 43 θανάτους βρίσκεται στην 103η θέση στον κόσμο, όταν ο μέσος όρος παγκοσμίως είναι 148,5 θάνατοι και στη 23η θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 χωρών. Ο Ευρωπαϊκός μέσος όρος θανάτων ανά 1 εκ. κατοίκους είναι 234. Ο ρυθμός διπλασιασμού των κρουσμάτων διαμορφώθηκε σε 38 από 36 ημέρες και των θανάτων σε 58 από 68 ημέρες.

  Συνολικά, με βάση τις προαναφερθείσες τάσεις, ο ΕΟΔΥ εκτιμά ότι ο δείκτης Rt παραμένει στη μονάδα, τόσο για την επικράτεια, όσο και για την περιφέρεια Αττικής.

  Η κινητικότητα του πληθυσμού, στις περισσότερες κατηγορίες, δεν παρουσιάζει ιδιαίτερες μεταβολές σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση. Η μόνη αξιοσημείωτη παρατήρηση είναι η μείωση της κινητικότητας στα πάρκα και τους υπαίθριους χώρους.

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

  Σύψας: «Χριστούγεννα μόνοι μας, καμία οικογένεια, κανένας γύρω μας»

  «Προτιμότερη η άρση του lockdown στις 21 Δεκεμβρίου, θα δώσει μεγαλύτερα περιθώρια στο σύστημα»Υπέρ της παράτασης του lockdown μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου τάχθηκε ο...

  Χαλάει από σήμερα και πάλι ο καιρός στην Κρήτη – Βροχές, καταιγίδες ακόμα και χαλαζοπτώσεις

  Μεταβολή του καιρού από τα δυτικά. Βροχές και καταιγίδες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Πιθανές χαλαζοπτώσεις στα δυτικά και νότια.Πολύ ενισχυμένοι νότιοι άνεμοι στο...

  Πειρατεία σε πλοίο της εταιρίας “Κουκιανάκης” ανοιχτά της Νιγηρίας – Όμηροι 3 Έλληνες ναυτικοί

  Σε ομηρία τρία μέλη του πληρώματος σε πλοίο ελληνικών συμφερόντων – Το πλήρωμα του πλοίου «Στέλιος Κ» υπό σημαία Togo αποτελείται από πέντε ναυτικούς...

  Κρήτη: Στον Ευαγγελισμό για νοσηλεία ο Γιάννης Πλακιωτάκης που έχει προσβληθεί από κορονοϊό!

  Στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός νοσηλεύεται ο Κρητικός υπουργός Ναυτιλίας και Νησιώτικης πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, ο οποίος έχει βρεθεί θετικός στον κορονοϊό.«Οι γιατροί μου συνέστησαν να...