More

  Κουντούρα και Ελαφονήσι επισκέφθηκε ο Π. Πολάκης – Είδε από κοντά τις καταστροφές (pics+vids)

  Τις περιοχές που επλήγησαν από την πρόσφατη κακοκαιρία επισκέφθηκε το Σάββατο 16 Νοεμβρίου ο βουλευτής Χανίων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Παύλος Πολάκης.

  Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, συνοδευόμενος από κλιμάκιο μελών του κόμματός του, επιθεώρησε τις ζημιές που υπέστησαν οι παραγωγοί θερμοκηπευτικών προϊόντων στην περιοχή της Κουντούρας του Δήμου Καντάνου – Σελίνου.

  Ο Δήμαρχος της περιοχής, Αντώνης Περράκης, έκανε μία εκτενή αναφορά στα πολλαπλά προβλήματα που έχουν προκληθεί ενώ ζήτησε την στήριξη της πολιτικής ηγεσίας για την αποκατάσταση των ζημιών.

  Δείτε το βίντεο εδώ:

  Παράλληλα ο κ. Πολάκης επισκέφθηκε και το χωριό Πλεμενιανά όπου οι κάτοικοι του έδειξαν το μέγεθος της καταστροφής που υπέστησαν οι ελαιοκαριέργειες.

  Στο φλέγον ζήτημα που έχει δημιουργηθεί με τις γεωτρήσεις και το πρόβλημα του νερού αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Τοπικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων Κουντούρας, Αγγελής Μανουσάκης.

  Δείτε το βίντεο εδώ:

  Ο βουλευτής Χανίων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.,συμμετείχε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Παραγωγών Κηπευτικών Θερμοκηπίου Ελαφονησίου συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο της περιοχής, Γιώργο Μυλωνάκη.

  Ο Παύλος Πολάκης από την Κουντούρα αναφέρθηκε στην κλιματική αλλαγή. Σε ότι αφορά τα θερμοκήπια υποστήριξε πως, “το πρόβλημα θα τεθεί, τόσο στον ΕΛΓΑ, όσο και στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη αλλά και στη Βουλή για να αποκατασταθούν οι υποδομές των θερμοκηπίων που επλήγησαν”.

  Δείτε το βίντεο εδώ:

  Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου του κ. Πολάκη:

  “Στα γραφεία του Συνεταιρισμού Ομάδας Παραγωγών Κηπευτικών Ελαφονησίου, όπου τον περίμενε ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού κ. Κοντοπυράκης και παραγωγοί μέλη του Συνεταιρισμού (αλλά και ανεξάρτητοι παραγωγοί) για να του εκθέσουν αναλυτικά τα προβλήματα που έχουν ανακύψει και την απόγνωση στην οποία έχουν περιέλθει, ο Π. Πολάκης δήλωσε: «Επειδή δεν βρίσκομαι εδώ για να ακούσω απλά τα προβλήματα σας, αλλά κυρίως για να προτείνω λύσεις, σας ενημερώνω ότι η πλέον άμεση αντιμετώπιση για την χρηματοδότηση της αποκατάστασης των ζημιών που έχετε υποστεί είναι εκείνη από το ταμείο αποζημιώσεων«Deminimis» που αφορά σε αποζημιώσεις μικρής έκτασης.Το ειδικό αυτό ταμείο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης& Τροφίμων το παραδώσαμε με το ποσόν των 70.000.000 €, αφού διαθέσαμε απ’ αυτό 90.000.000 € περίπου στη διάρκεια της θητείας μας για την αντιμετώπιση προβλημάτων στην Κτηνοτροφία, σε μανταρινοπαραγωγούς, μαστιχοπαραγωγούς κλπ.Αναφέρω την συγκεκριμένη χρηματοδότηση, την οποία θα προτείνω και στην ηγεσία του Υπουργείου στο πλαίσιο της Επερώτησης που θα καταθέσω στην αρχή της επόμενης εβδομάδας, γιατί οι διαδικασίες χρηματοδότησης από την πηγή αυτή είναι πιο ευέλικτες. Γνωρίζω ότι υπάρχουν αυτά τα χρήματα και επίσης αν δεν απορροφηθεί το ποσόν αυτό έως 31/12/19 θα χαθεί, αφού προορίζεται για χρηματοδοτήσεις εντός της τριετίας 2017-2019, χωρίς να μπορεί να μεταφερθεί το όποιο αδιάθετο ποσόν στην επόμενη τριετία».

  Στη συνέχεια ο Π. Πολάκης μετέβη στην περιοχή των Πλεμενιανώνκαι περιηγήθηκε από ελαιοπαραγωγούς σε ελαιώνες όπου μετά την σφοδρή κακοκαιρία σχεδόν η συνολική παραγωγή ελαιοκάρπου έχει χαθεί, αλλά ακόμα και η λιγοστή παραγωγή που «γλύτωσε» έχει υποστεί σημαντική ποιοτική βλάβη με το παρασχεθέν ελαιόλαδο να ανέρχεται στους τρεις βαθμούς. Ο Βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε στους ελαιοπαραγωγούς της περιοχής ότι το πρόβλημα δεν είναι τοπικό, αλλά αφορά το σύνολο του Νησιού και δεν είναι μόνο το αποτέλεσμα των πρόσφατων καιρικών φαινομένων ή της προσβολής από τον δάκο, αλλά συνολικά της κλιματικής αλλαγής που έχει επιφέρει υψηλές θερμοκρασίες, ακόμα και τους χειμερινούς μήνες. Δεσμεύτηκε δε ότι θα θέσει και αυτό το θέμα με κοινοβουλευτική Επερώτηση σύντομα στην Βουλή.

  Τελευταίος σταθμός στην περιοδεία του Π. Πολάκη ήταν η Κουντούρα, η οποία σε διάστημα τεσσάρων ημερών επλήγη με τρία σφοδρά καιρικά φαινόμενα, με αποτέλεσμα την ολοκληρωτική καταστροφή 150 στρεμμάτων θερμοκηπιακής καλλιέργειας από τους ανεμοστρόβιλους και την μερική καταστροφή (στην οροφή κάλυψης) σε άλλα 300 στρέμματα από την χαλαζόπτωση. Εκεί ο Π. Πολάκης, συνοδευόμενος από τον ΔήμαρχοΚαντάνου-Σελίνου κ. Περάκη, τον Αντιδήμαρχο κ. Βακάκη, τον Πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Σελίνου και της Ομάδας Παραγωγών Κηπευτικών Κουντούρας κ. Χαλκιά, περιηγήθηκε στα θερμοκήπια που υπέστησαν ολική αλλά και μερική καταστροφή.

  Στη συνάντηση που ακολούθησε με τους εμπλεκόμενους φορείς αλλά και τους ιδιοκτήτες των θερμοκηπίων, τονίστηκε από όλους πως η καταστροφή που υπέστησαν θα οδηγήσει τους πληγέντες παραγωγούς στο δρόμο, αφού η ζημιά είναι μεγάλη. Ενώ ο συνδυασμός μηδενικής παραγωγής, των μεγάλων εξόδων και του τραπεζικού δανεισμού στον οποίο είχαν καταφύγει οι παραγωγοί για να μπορέσουν να ανταποκριθούν, τους οδηγεί στην απόλυτη καταστροφή και απόγνωση. Ο Π. Πολάκης αφού επανέλαβε την προτεινόμενη από τον ίδιο διεκδίκηση για χρηματοδότηση (Deminimis) και την κατάθεση Επερώτησης στην αρχή της επόμενης βδομάδας, διαβεβαίωσε πως θα αιτηθεί ταυτόχρονα την παράταση αποπληρωμής των δανείων των καλλιεργητών όπως είχε γίνει από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και σε άλλες περιπτώσεις φυσικών καταστροφών (πχ στην περίπτωση των κατοίκων στο Μάτι Αττικής).

  Οι παραγωγοί και οι εκπρόσωποι φορέων ευχαρίστησαν τον Π. Πολάκη και εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για την προτεινόμενη λύση, η οποία δεν είχε τεθεί από κανέναν άλλον βουλευτή που επισκέφτηκε την περιοχή. Κλείνοντας ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «είναι χρέος μας να κινηθούμε όλοι συντεταγμένα, καθώς τα προβλήματα των πολιτών δεν έχουν κομματικό χρώμα. Κομματικό χρώμα βέβαια, έχουν οι οριστικές λύσεις κι εκεί θα δούμε την πολιτική βούληση και την αποτελεσματικότητα της σημερινής Κυβέρνησης».

  Τέλος ο Παύλος Πολάκης, με την ευκαιρία της επίσκεψης του στην περιοχή και ύστερα από την επιθεώρηση και ενημέρωση του από τον Δήμαρχο κ. Περάκη, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την πορεία του έργου του οδικού άξονα Παλαιόχωρας – Κουντούρας που χρηματοδοτήθηκε από το Π.Δ.Ε. του Υπουργείου Υποδομών με το ποσόν των 6.500.000 € επί θητείας Χρήστου Σπίρτζη”.

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

  Σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη για τον κορωνοϊό στο Μαξίμου

  Σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Δευτέρας στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τον κορωνοϊό.Η σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη πραγματοποιείται...

  Συμμετοχή της Περιφέρειας Κρήτης σε πρόγραμμα για την στρατηγική στην Αδριατική

  Την βέλτιστη αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών Μακροπεριφερειακών Στρατηγικών για τις Περιφέρειες επεσήμανε ο Γιώργος Αλεξάκης, Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης για τα Ευρωπαϊκά και Διεθνή Θέματα, στη συνάντηση...

  Κρήτη: Προβολή, του νησιού παρουσία, του Περιφερειάρχη σε 150 Γερμανούς πράκτορες και δημοσιογράφους

   Προβολή της νέας καμπάνιας της Περιφέρειας Κρήτης ως ποιοτικού και ασφαλή προορισμού στο πλαίσιο των δράσεων για την επανεκκίνηση του τουρισμού στο νησί, έγινε...

  Πυρκαγιά ξέσπασε σε ορεινή περιοχή των Χανίων (Pics)

  Πυρκαγιά ξέσπασε την Κυριακή 12 Ιουλίου  στην ορεινή περιοχή Παναγιά στα Κεραμειά Χανίων.Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής υπηρεσίας με το ανθρώπινο δυναμικό και τα ανάλογα...