More

  KΡΗΤΗ | Απατεώνες τηλεφωνούν και κοψοχολιάζουν μανάδες ζητώντας χρήματα | Τι συμβουλεύει η Αστυνομία

  Το τηλεφώνημα που δέχθηκε Ηρακλειώτισσα μάνα… την “έριξε” στον καναπέ

  Μεσημέρι Τρίτης. Η οικογένεια της 39χρονης Ηρακλειώτισσας ετοιμάζεται για το καθιερωμένο γεύμα. Κανείς όμως δεν φανταζόταν αυτό που θα ακολουθούσε αφού ένα τηλεφώνημα στο σταθερό τηλέφωνο, ήταν αρκετό, ώστε να διαταραχθεί η ηρεμία της οικογένειας και η γυναίκα να βρεθεί στον καναπέ της με ταχυπαλμία από την ταραχή.

  Όπως περιγράφει η ίδια στην άλλη άκρη της γραμμής ήταν μία γυναίκα, νεαρής ηλικίας όπως εκτιμά η Ηρακλειώτισσα. Της συστήθηκε ως αστυνομικός και της είπε ότι η κόρη της χτύπησε με το αυτοκίνητο που οδηγούσε ένα παιδάκι και ότι το τραυμάτισε σοβαρά. Μάλιστα, όπως περιγράφει η 39χρονη, της είπε ότι το παιδάκι ίσως και να πεθάνει όμως κανείς δεν θα βρει το μπελά του, αν της δώσει το ποσό των 10.000 ευρώ.

  «Τα έχασα. Δεν ήθελα να πιστέψω ότι είναι αλήθεια αλλά κατά μία τρομακτική σύμπτωση, η 19χρονη κόρη μου έλειπε από το σπίτι έχοντας πάρει το αυτοκίνητο του συζύγου μου», λέει η 39χρονη.

  Η επόμενη κίνηση της οικογένειας ήταν να καλέσουν την κόρη τους στο κινητό της τηλέφωνο. Εκείνη απάντησε σχεδόν αμέσως και όταν τη ρώτησαν, είπε ότι ήταν μια χαρά και πως όλα όσα είχαν πει στη μητέρα της ήταν ψέματα.

  «Όταν άκουσα την κόρη μου να λέει πως είναι ψέματα, έκλεισα το τηλέφωνο». Να σημειωθεί ότι οι θρασύτατοι και επίδοξοι απατεώνες τηλεφωνούν στα σπίτια είτε με απόκρυψη αριθμού είτε από κάποιο καρτοτηλέφωνο, ώστε να μην μπορεί κανείς να τους εντοπίσει.

  Σύμφωνα με αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ στην Κρήτη, το τελευταίο διάστημα δεν έχουν προκύψει τέτοιου είδους κρούσματα ωστόσο όπως σημειώνει, δεν αποκλείεται να κάνουν ξανά την εμφάνισή τους. «Θα πρέπει όλοι να είμαστε προσεκτικοί, ψύχραιμοι και κυρίως υποψιασμένοι», σχολίασε.

  Συμβουλές από την Ελληνική Αστυνομία 

  Να μην πείθεστε εύκολα από άτομα, τα οποία σας “πλησιάζουν” ως γνωστοί συγγενικών – φιλικών προσώπων.
  Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε άγνωστα άτομα που επιχειρούν με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα να εισέλθουν στην οικία σας.
  Εφόσον άγνωστο άτομο εισέλθει στην οικία σας με οποιαδήποτε πρόφαση (π.χ. διεξαγωγή έρευνας, πώληση κάποιου προϊόντος, ανάγκη να πραγματοποιήσουν μια κλήση κ.λπ.), να μην επιτρέπετε να μεταβαίνει σε άλλους χώρους του σπιτιού σας, πέραν αυτών που χρειάζεται και ποτέ να μην χάνετε την οπτική επαφή μαζί του.
  Στην περίπτωση αυτή, να προσέχετε τα προσωπικά σας αντικείμενα, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αφαίρεσής τους με τη μέθοδο της απασχόλησης.
  Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο).Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.).
  Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.
  Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να παραδώσετε χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς σας.
  Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού.
  Να μην πείθεσθε εύκολα σε ευκαιριακές αγορές προϊόντων που σας προτείνουν άγνωστα άτομα, ιδιαίτερα δε δίχως να δείτε πρώτα τα προϊόντα αυτά.
  Να μην πείθεστε από άγνωστους, οι οποίοι εμφανίζονται ως υπάλληλοι Δημόσιας Υπηρεσίας ή άλλου φορέα για την επιδιόρθωση κάποιου τεχνικού προβλήματος, εάν δεν τους έχετε εσείς προηγουμένως καλέσει.
  Να μην πείθεστε όταν άγνωστοι σας ζητούν να καταβάλλετε χρήματα για οφειλές γνωστών ή συγγενικών προσώπων σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε καταστήματα-εταιρείες για αγορά αγαθών-προσφορά υπηρεσιών.
  Επισημαίνεται ότι από νοσοκομεία ή από δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν.
  Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).
  Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών αρχών.
  Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.

  Πηγή: ekriti

  Δείτε ΕΔΩ περισσότερα από το Kriti360.gr 

  googlenews Kriti360

  Ακολουθήστε το kriti360.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ