Με θλίψη αποχαιρέτησε το Ηράκλειο τον Κώστα Μπαντουβά, πρώην υπουργό και πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ που έφυγε πλήρης ημερών από τη ζωή.
Η εξόδιος ακολουθία εψάλη στον Ιερό Ναό του Αγίου Τίτου, παρουσία κόσμου και εκπροσώπων των τοπικών αρχών και φορέων.
Επικήδειο εκφώνησε ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ Λάμπρος Αντωνόπουλος, ο οποίος επισήμανε χαρακτηριστικά τα εξής:
«Αυτή τη δύσκολη ώρα θα ήθελα να εκφράσω τα πιο θερμά συλληπητήρια τόσο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ όσο και της κοινοβουλευτικής μας επιτροπής ομάδας που δυστυχώς οι υποχρεώσεις στη Βουλή και η συζήτηση για τον προϋπολογισμό δεν τους επέτρεψαν να δώσουν σήμερα το παρόν.
Το πέρασμα από τη ζωή για τον Κώστα Ιωάννη Μπαντουβά, ήταν άρρηκτα συνδεδεμένο με σημαντικές στιγμές της πατρίδας.
Γνήσιο τέκνο της Κρήτης, γεννημένος στη Μεγάλη Βρύση, με καταγωγή κριτική, άνθρωπος της ευθύνης, του αγώνα, της αντίστασης και της φιλοπατρίας.
Μια δύσκολη μοίρα τον έφερε αντιμέτωπο από την παιδική του ηλικία με το πιο σκληρό και απάνθρωπο πρόσωπο της ανθρωπότητας. Με το ναζισμό.
Η δική του οικογένεια όμως ήξερε.
Γενιές και γενιές πριν από τον σεβαστό Κώστα Μπαντουβά, που με συγκίνηση και σεβασμό αποχαιρετά σήμερα το Ηράκλειο και η Κρήτη, οι πρόγονοι του τάχθηκαν στην υπεράσπιση των ιερών και των οσίων της Πατρίδας.
Αυτή την κληρονομιά δεν άφησε ούτε μέρα να πάει χαμένη. Από νεαρή ηλικία, ταυτίστηκε με τον αγώνα της Αντίστασης κατά των Γερμανών κατακτητών. Και λίγα χρόνια αργότερα απέκτησε ισχυρούς δεσμούς με την οικογένεια των Βενιζέλων.
Ο φιλελευθερισμός διαμόρφωσε το είναι του και όρισε το δικό του πλαίσιο της δημόσιας παρέμβασης. Στενά συνδεδεμένος με το Νικήτα Βενιζέλο, ανέπτυξε έντονη πολιτική δράση ενάντια τη Χούντα των Συνταγματαρχών.
Δεν αρκέστηκε στα λόγια. Οι πράξεις ήταν που τον κατέστησαν εμβληματική μορφή για εμάς τους νεότερους, που είχαμε την τύχη να γνωρίσουμε από κοντά την ευγένεια του χαρακτήρα του. Το σπινθηροβόλο μυαλό του και πάνω από όλα να τύχουμε της εύνοιας να γίνουμε αποδέκτες των συμβουλών και πάντα χρήσιμων παραινέσεών του.
Με τον αείμνηστο Κώστα Μπαντουβά μας χώριζαν πολλές γενιές.
Παρόλα αυτά, στα δύσκολα για το ΠΑΣΟΚ χρόνια, ο Μπαντουβάς ήταν εκεί.
Βαθιά χαραγμένες στο μυαλό θα παραμείνουν οι ευθύβολες λέξεις, οι καθαρές κουβέντες, τα σταράτα λόγια του.
Λέξεις ικανές να περιγράψουν έναν πολιτικό που δεν ζύγιασε το συμφέρον με το καθήκον.
Έναν Δημοκράτη που δεν βολεύονταν με λιγότερο ήλιο.
Έναν προσωπικό φίλο του Ανδρέα Παπανδρέου που πάλεψε για την Αλλαγή και υπηρέτησε το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Παράταξη ως Βουλευτής επί σειρά ετών και ως Υπουργός των Κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.
Σύντροφε Κώστα Μπαντουβά,
Οι επικήδειο λόγοι από την εποχή του επιταφίου του Περικλή συγκέντρωναν συνήθως τα γνωρίσματα του προκείμενου νεκρού. Τηρώντας αυτή την ιερή παράδοση θα τολμήσω να πω πως σήμερα αποχαιρετούμε τον υπερασπιστή της Δημοκρατίας, τον αγωνιστή της Αντίστασης τον φιλόπατρη πολιτικό.
Και με τη βεβαιότητα ότι η μνήμη του θα μείνει ζωντανή στο βαθύ χρόνο, αποχαιρετώ προσωπικά αλλά και ως Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής τον Κώστα Ιωάννη Μπαντουβά, με την υπόσχεση πως όλοι οι εμείς οι σύντροφοί του στο ΠΑΣΟΚ, θα τον θυμόμαστε πάντα και δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε την κοινή μάχη για έναν πιο δίκαιο κόσμο, μια συμμετοχική δημοκρατία, μια ισχυρή Ελλάδα.
Ας είναι ελαφρύ το χώμα της Κρήτης που θα τον σκεπάσει».
Θα ακολουθήσει η ταφή στο Κοιμητήριο του Αγίου Κωνσταντίνου.
Στεφάνι στη μνήμη του εκλιπόντος απέστειλε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος με την αναγγελία του θανάτου εξέδωσε συλλυπητήρια ανακοίνωση τονίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής:
«Ο Κώστας Μπαντουβάς ήταν ένας μαχητικός αγωνιστής της Δημοκρατίας, επιδεικνύοντας σθεναρή και θαρραλέα στάση απέναντι στη χούντα.
Η πολιτική του διαδρομή συνδέθηκε με τα βήματα του Σοφοκλή Βενιζέλου, του Νικήτα Βενιζέλου και του Ανδρέα Παπανδρέου.
Υπηρέτησε με ήθος και ανιδιοτέλεια τη Δημοκρατική Παράταξη αλλά πάνω απ’ όλα την πατρίδα. Διετέλεσε για πολλά χρόνια βουλευτής Ηρακλείου προσφέροντας πολλά στον τόπο μας».
Ο Κώστας Μπαντουβάς, που έφυγε σε ηλικία 90 χρόνων, υπήρξε συνεργάτης του Σοφοκλή Βενιζέλου, του Νικήτα Βενιζέλου και του Ανδρέα Παπανδρέου και είχε γεννηθεί στη Μεγάλη Βρύση.
Σπούδασε νομικά και πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 1958, σε ηλικία 24 ετών, έγινε ιδιαίτερος γραμματέας του Σοφοκλή Βενιζέλου. Τότε γνωρίστηκε και με τον Γεώργιο Παπανδρέου. Επίσης διετέλεσε διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου της Λέσχης Φιλελευθέρων Αθηνών.
Μετά την επιβολή της χούντας, αρχικά δραπέτευσε από την Ελλάδα, αλλά επέστρεψε κρυφά μαζί με τον εφοπλιστή και εγγονό του Ελευθερίου Βενιζέλου Νικήτα Βενιζέλο, προετοιμάζοντας ένοπλη εξέγερση στην Κρήτη και εφοδιάζοντας με όπλα τους τοπικούς αντιστασιακούς (τα όπλα είχε αγοράσει ο Νικήτας Βενιζέλος από τον Καντάφι), αλλά οι κινήσεις τους προδόθηκαν στις χουντικές υπηρεσίες και αναγκάστηκαν να διαφύγουν και πάλι στο εξωτερικό. Ήταν, επίσης, από τους πρωτεργάτες του εγχειρήματος της κατάληψης των αντιτορπιλικών Aετός και Iέραξ στο Σαν Pαφαέλ της Γαλλίας με στόχο την ανατροπή της χούντας.
Μεταπολιτευτικά αρχικά συντάχθηκε με την Ένωση Κέντρου – Νέες Δυνάμεις (μετέπειτα ΕΔΗΚ) όπως οι περισσότεροι κεντρώοι. Το 1980, αποχώρησε από την ΕΔΗΚ και προσχώρησε στο Κόμμα των Φιλελευθέρων του Νικήτα Βενιζέλου, όπου ανέλαβε Γενικός Γραμματέας. Μετά την προσχώρηση του Παύλου Βαρδινογιάννη στο Κόμμα των Φιλελευθέρων, το 1983, αποχώρησε και τελικά προσχώρησε εν μέρει στο ΠΑΣΟΚ, λόγω της παλαιάς γνωριμίας του με τον Ανδρέα Παπανδρέου. Διετέλεσε για πολλά χρόνια βουλευτής Ηρακλείου, ενώ διετέλεσε και Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών στην κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου, από το 1986 μέχρι το 1988.
Πηγή: cretalive