More

  Κρήτη: Το ΙΤΕ μέλος παγκόσμιου δικτύου ανάδειξης χαρισματικών ατόμων

  Μνημόνιο συνεργασίας υπεγράφη μεταξύ του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας και του Πανεπιστημίου του Regensburg (Γερμανία), στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας GlobalTalentMentoringHub (GTMH).

  Το GTMH είναι μια ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας παρέχεται καθοδήγηση, με επίκεντρο την αριστεία στις θετικές επιστήμες – STEMM(Science, Technology, Engineering, Mathematics,Medicine).

  Το GTMH θα παρέχει μακροχρόνια, online δωρεάν καθοδήγηση, για μια επίλεκτη ομάδα εξαιρετικών νέων ταλέντων σε τεχνολογίες STEMM, από όλο τον κόσμο. Οι συμμετέχοντες νέοι θα πρέπει ναφοιτούν στο Λύκειο κατά την έναρξη της καθοδήγησης, να έχουν πολύ καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας,να παρουσιάζουν στοιχεία βαθιάς γνώσης ή / και εξωσχολικά επιτεύγματα σε έναν τομέα STEMM(π.χ. να έχουν βραβευθεί σε κάποιον αξιόλογο διαγωνισμό) και να επιδεικνύουν εγγενές ενδιαφέρον για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους σε αυτόν τον τομέα.

  Η καθοδήγηση θα ξεκινήσει στα τέλη του 2020 από το Λύκειο και θα συνεχιστεί με την ολοκλήρωση των πανεπιστημιακών σπουδών (π.χ. διδακτορικού διπλώματος) ή με άλλα επιτεύγματα (π.χ. υποβολή διπλώματος ευρεσιτεχνίας, δημιουργία κάποιου επιτυχημένου προϊόντος ή μεθόδου).Οι μαθητές που θα επιλεγούν θα έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν το ταλέντο τουςυπό την καθοδήγηση κορυφαίων επιστημόνων, να συμμετέχουν σε ένα δίκτυο μιας παγκόσμιας κοινότητας ταλέντων και επιστημόνωνSTEMM, και να συνεργαστούν μαζί τους σε διεπιστημονικά έργα.

  Οι μέντορες θα είναι επιστήμονες παγκόσμιας κλάσης, τεχνολόγοι, μηχανικοί, μαθηματικοί, ιατρικοί ερευνητές που παρουσιάζουν εξαιρετικά προηγμένο έργο σε κάποιο τομέα STEMM στον δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα, με αποδεδειγμένη επαγγελματική εμπειρία. Επίσης θα δεσμευτούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους ως μέντορες, επενδύοντας χρόνο, 30 περίπου λεπτά, σε εβδομαδιαία βάση για μεγάλο χρονικό διάστημα.

  Θα έχουν την ευκαιρία διεθνούς δικτύωσης και αλληλεπίδρασης με κορυφαίους επιστήμονες STEMM σε όλο τον κόσμο καθώς καιτη δυνατότητα συνεργασίας σε επιστημονικές έρευνες σχετικά με την αποτελεσματικότητα της καθοδήγησης. Θα μπορέσουν επίσης να επιτύχουν ευρύτερο αντίκτυπο στην κοινωνία, μέσω της εξατομικευμένης καθοδήγησης σε νέους ανθρώπους. Οι μέντορες θα εκπαιδεύονται στην αποτελεσματική καθοδήγηση και θα πιστοποιούνται ως εθελοντές.

  Η πλατφόρμα αναπτύσσεται από μια ομάδα ερευνητών στο Πανεπιστήμιο Regensburg, υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριαςHeidrunStoeger. Χρηματοδοτείται πλήρως από το αναγνωρισμένο από την UNESCO για τιςδιακεκριμένες ακαδημαϊκές του επιδόσεις Ίδρυμα HamdanBinRashidAl-Maktoum(Ντουμπάι), και αποτελεί μέρος της ευρύτερης προσπάθειάς του για την προετοιμασία του Παγκόσμιου Κέντρου Χαρισματικών Ατόμων (WorldGiftednessCenter). Από το ΙΤΕ συμμετέχει η Ομάδα Κοινωνικο-εκπαιδευτικής Έρευνας και Καινοτομίας του Ινστιτούτου Υπολογιστικών Μαθηματικών, με επικεφαλής τη Δ/ντρια Ερευνών Δρ. Κατερίνα Παπαδάκη.

  Για εκδήλωση ενδιαφέροντος:

  Υποψήφιοι Μέντορες: https://www.globaltalentmentoring.org/mentor/

  Υποψήφιοι Μαθητές: Επικοινωνία με το ΙΤΕ

  Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο άρτια οργανωμένα, εξοπλισμένα και στελεχωμένα ερευνητικά κέντρα της Ελλάδας. Ιδρύθηκε το 1983 και λειτουργεί κάτω από την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και από το 2019 αποτελείται από οκτώ Ερευνητικά Ινστιτούτα που λειτουργούν σε κομβικά σημεία της ελληνικής περιφέρειας: Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Χανιά, Πάτρα και Ιωάννινα. Η έδρα του κέντρου, καθώς και τα γραφεία της Κεντρικής Διεύθυνσης, βρίσκονται στα Βασιλικά Βουτών, 8 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Ηρακλείου της Κρήτης.

  Οι ερευνητικές και τεχνολογικές κατευθύνσεις του κέντρου επικεντρώνονται σε τομείς μεγάλου επιστημονικού, κοινωνικού και οικονομικού ενδιαφέροντος, όπως: Πληροφορική, Μοριακήβιολογία, Λέιζερ, Αστροφυσική, Τηλεπικοινωνίες, Μικροηλεκτρονική, Ρομποτική, Βιοτεχνολογία, Υλικά, Χημική Μηχανική, Υπολογιστικά Μαθηματικά, Βιοχημική Μηχανική και Ιστορικές Έρευνες.

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

  Χανιά: Το ΤΕΕΔΚ ζητάει παράταση για την τακτοποίηση αυθαίρετων κατασκευών

  Επιστολή προς τον αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας  κ. Κωστή Χατζηδάκη με θέμα την παράταση των προθεσμιών του Ν.4495/17 απέστειλε στις 25/09/2020 το ΤΕΕ...

  Κρήτη: Εξετάσεις για την απόκτηση διπλώματος οδήγησης οχημάτων μεταφοράς επικινδύνων εμπορευμάτων

  Οι εξετάσεις θα διενεργηθούν στις  23/10/2020 ημέρα  Παρασκευή και ώρα 09.00Από την Δ/νση Μεταφορών & Επικ/νιων της Π.Ε Ηρακλείου ανακοινώνεται ότι, προκηρύσ- σονται εξετάσεις...

  Μπάχαλο με τους μετανάστες των Σφακίων – Όλοι δηλώνουν αδυναμία φιλοξενίας – Tο πιο πιθανό σενάριο

  Στο λιμάνι της χώρας των Σφακίων μεταφέρθηκαν οι μετανάστες  που εντοπίστηκαν νωρίτερα σε ιστιοφόρο σκάφος που έπλεε ακυβέρνητο έξω από την παραλία του Φοίνικα.Οι...

  Παγκόσμια ημέρα τρίτης ηλικίας – Η Κρήτη υποστηρίζει τη στρατηγική της Υγιούς και Ενεργούς Γήρανσης

  Η «Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας», καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) το 1990 και εορτάζεται έκτοτε κάθε χρόνο την 1η...