More

  Κρούσματα: Το καλό και το κακό σενάριο για Πάσχα

  Κρούσματα σήμερα 4/4: Οι προβλέψεις των ειδικών – Πώς θα επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό.

  Μυστήριο παραμένει τι μέλλει γενέσθαι το Πάσχα, αν δηλαδή θα επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, ώστε να μπορέσουν να γιορτάσουν οι Έλληνες τη μεγάλη εορτή της Ορθοδοξίας. Η κυβέρνηση αναφέρει προς πάσα κατεύθυνση πως είναι αρκετά νωρίς για να γνωρίζουμε από τώρα τι θα γίνει με το Πάσχα, ενώ δεν αναμένεται να αποφασιστεί κάτι τις επόμενες ημέρες.

  Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, αποφάσεις για το Πάσχα θα ληφθούν την τελευταία στιγμή, δηλαδή περίπου μία εβδομάδα πριν την Μεγάλη Εβδομάδα, καθώς όπως έχουν τονίσει πολλές φορές οι ειδικοί το φαινόμενο είναι δυναμικό και είναι αδύνατον να γίνουν μακροχρόνιες προβλέψεις.

  Αυτό αποδεικνύεται άλλωστε και από την συνεδρίαση της Επιτροπής το βράδυ της Παρασκευής, η οποία κράτησε μέχρι τα μεσάνυχτα.

  Οι ειδικοί εξέτασαν διεξοδικά τα μοντέλα και τα δεδομένα για τη Κοζάνη, την Αχαΐα και την Θεσσαλονίκη και κατέληξαν στο γεγονός πως τις επόμενες ημέρες αναμένεται ραγδαία αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου.

  Τα σενάρια για το Πάσχα

  Σε κάθε περίπτωση μπορεί να είναι νωρίς για να μιλήσουμε με βεβαιότητα για το Πάσχα, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν… καλά και κακά σενάρια για το πώς θα το πώς θα το γιορτάσουμε.

  Το καλό σενάριο θα ήταν να επιτραπούν οι μετακινήσεις -υπό όρους- το Πάσχα, ώστε οι πολίτες να καταφέρουν για πρώτη φορά από το καλοκαίρι να επισκεφτούν το χωριό τους.

  Το κακό σενάριο θα ήταν να μην επιτραπούν οι μετακινήσεις ούτε το Πάσχα, ενώ σε περίπτωση που δεν ανοίξει ούτε η εστίαση, τότε δεν θα διαφέρει πολύ ο εορτασμός από την περίοδο των Χριστουγέννων.

  Πάντως δεν είναι λίγοι οι ειδικοί αλλά και οι υπουργοί που έχουν αναφερθεί στο Πάσχα, τονίζοντας πως σίγουρα θα είναι καλύτερο από το περσινό Πάσχα.

  «Πάσχα στο χωριό μόνο με αρνητικό τεστ κορονοϊού»

  Για Πάσχα εκτός κλεινόν άστυ με αρνητικό τεστ, όπως και για μετακινήσεις με πλοία με self test έκανε λόγο ο καθηγητής επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου.

  «Αν τα πράγματα πάνε καλά και έχουμε αποκλιμάκωση θα μπορούσε με έλεγχο – τεστ να γίνονται μετακινήσεις το Πάσχα» σημείωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής.

  Επίσης αποκάλυψε πως για τις ακτοπλοϊκές μετακινήσεις η επιτροπή θέλει να θέσει το self test πριν το ταξίδι με το πλοίο.

  Εξαδάκτυλος: Οι προβλέψεις μας για το Πάσχα αναθεωρούνται προς το χειρότερο

  Την ίδια ώρα, μία ημέρα πριν ανεβάσουν ρολά τα καταστήματα, το ερώτημα για το αν θα επιτραπεί η… μεγάλη έξοδος το Πάσχα για τα χωριά επανέρχεται.

  Στο θέμα αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο οποίος τόνισε – μεταξύ άλλων – πως «οι προβλέψεις για το Πάσχα αναθεωρούνται προς το χειρότερο και προς μεγάλη μας λύπη»

  Σχετικά με την απόφαση για επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, τόνισε ότι «από τους 32 οι 31 είπαμε την Τετάρτη ότι το λιανεμπόριο είναι η λιγότερο επικίνδυνη λειτουργία και θα μπορούσε να ξεκινήσει υπό τρεις όρους, rapid test μία φορά την εβδομάδα για όσους εργάζονται, να μη δούμε κοσμοσυρροές στους εμπορικούς δρόμους και να μη δούμε συνωστισμούς μέσα στα καταστήματα», σημείωσε ωστόσο ότι η επιτροπή δεν αποφάσισε την ημερομηνία ανοίγματος των καταστημάτων και ότι αυτό ήταν μια απόφαση που ελήφθη από την κυβέρνηση.

  flash.gr

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ