More

    Κυρ. Μητσοτάκης: Κανείς δεν θα μείνει αβοήθητος – Όλα θα ξαναχτιστούν από την αρχή

    Την αποφασιστικότητά του για την άμεση ανακούφιση των πυροπλήκτων και την αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών, αλλά και την πρόθεσή του να δρομολογήσει τεκτονικές αλλαγές, ώστε, μέσω του νέου κλιματικού νόμου να καταστεί η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης εθνικός στόχος προτεραιότητας, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνέντευξη τύπου, που παρεχώρησε για το ζήτημα των πυρκαγιών. Όπως είπε «οι νέες συνθήκες δικαιώνουν την προσωπική μου επιλογή να καταστεί το περιβάλλον εθνικός στόχος προτεραιότητας».

    Επέμεινε, δε, πως τυχόν ευθύνες, εφ όσον αυτές προσωποποιούνται «θα αποδοθούν στον κατάλληλο χρόνο και πάντως όχι την ώρα της μάχης», όπως είπε χαρακτηριστικά. Υπεραμύνθηκε, μάλιστα, της προτεραιοποίησης, που δόθηκε στις εκκενώσεις, ως απόλυτο μέτρο προστασίας της ανθρώπινης ζωής και προανήγγειλε αλλαγή του μοντέλου αντιπυρικής προστασίας, αλλά και γενναία ενίσχυση των μέσων πυρόσβεσης, ιδίως των εναερίων. Απέκλεισε, εκ νέου με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την προοπτική πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, χαρακτήρισε απαραίτητη τη συμβολή της αξιωματικής αντιπολίτευσης την οποία κάλεσε να μην υιοθετεί διχαστικές θέσεις, ενώ προανήγγειλε και την διεξαγωγή σχετικής συζήτησης στη Βουλή για το θέμα.

    Αναφορικά με την πορεία της πανδημίας του κορονοιού, ο πρωθυπουργός απέρριψε εκ νέου την προοπτική ενός νέου οριζόντιου lockdown, τόνισε πως δεν είναι στις προθέσεις του να εντάξει και άλλες κατηγορίες εργαζομένων στο καθεστώς της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και γνωστοποίησε ότι προς τα τέλη Αυγούστου θα γίνουν ανακοινώσεις σχετικά με το τι θα ισχύσει για την πρόσβαση σε κλειστούς χώρους από το Φθινόπωρο και εντεύθεν.

     

    «Προσωπική μου δέσμευση να ξαναφτιάξουμε ό,τι καταστράφηκε»

    «Αυτή η κυβέρνηση και θέλει και ξέρει και μπορεί και θα ξαναχτίσει πλαί στους πολίτες ό,τι καταστράφηκε. Προσωπική μου δέσμευση να ξαναφτιάξουμε ό,τι καταστράφηκε. Οι αποζημιώσεις θα αρχίσουν να καταβάλλονται μέσα στις επόμενες ημέρες», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Δεν ήρε, πάντως, την κατάσταση συναγερμού, στην οποία βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός επισημαίνοντας ότι «είμαστε ακόμη στα μέσα Αυγούστου και μας περιμένουν ακόμη δύσκολες ημέρες».

    Αναφορικά με τον κυβερνητικό σχεδιασμό για την Εύβοια ο πρωθυπουργός διεχώρισε τις δρομολογούμενες παρεμβάσεις στις άμεσες και τις μεσο – μακροπρόθεσμες διαβεβαιώνοντας ότι «καταλαβαίνω απόλυτα αυτό το οποίο αισθάνονται οι πληγέντες στην Εύβοια, την οργή, την απογοήτευση, την απελπισία. Τους λέω πως δεν θα είναι αβοήθητοι, το Κράτος θα είναι κοντά». Ο κ. Μητσοτάκης ανέδειξε τη σημασία των παρεμβάσεων για την ανακούφιση των πληγέντων, αλλά και αυτών, ώστε να προστατευθούν οι πληγείσες περιοχές, από τυχόν πλημμύρες στο αμέσως προσεχές διάστημα. Επιπλέον χαρακτήρισε το πακέτο στήριξης, που ανακοινώθηκε προσφάτως ως «το ενδεδειγμένο, λαμβάνοντας υπ όψιν το μέγεθος της καταστροφής», υπογραμμίζοντας ότι είναι σημαντικό να εκταμιευθούν τάχιστα τα εν λόγω χρήματα. Προανήγγειλε, δε πως την προσεχή Τετάρτη θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Σταύρο Μπένο, τον οποίο έχει ορίσει ως επικεφαλής της Επιτροπής Οικονομικής Ανασυγκρότησης της Βορείου Εύβοιας, ώστε να δρομολογηθεί η ανάταξη της Οικονομίας της ευρύτερης περιοχής. Προανήγγειλε, μάλιστα, και την αναβάθμιση του ΓΓ του Υπουργείου Οικονομικών, Χρήστου Τριαντόπουλου, ο οποίος όπως είπε, τίθεται επικεφαλής της διαχειριστικής διαδικασίας και «θα ασχολείται αποκλειστικά με το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο και θα αναφέρεται σε εμένα». Ερωτηθείς, δε, για την πιθανότητα και νέου γύρου μέτρων οικονομικής στήριξης, ο πρωθυπουργός επιφυλάχθηκε να ακούσει τις ιδέες του κ. Μπένου. Μολονότι τάχθηκε, όπως είπε, κατά της αξιοποίησης αποκλειστικά και μόνον επιδομάτων, διευκρίνισε πως εφόσον διαπιστωθεί πως απαιτείται νέος γύρος μέτρων οικονομικής ενίσχυσης «η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να κινηθεί σε αυτήν την κατεύθυνση».

     

    Πρωταρχικός στόχος η προστασία της ανθρώπινης ζωής

    Σε ό,τι αφορά στις εκκενώσεις, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για χυδαία σπέκουλα μέρους μέσων μαζικής ενημέρωσης και μέσων κοινωνικής δικτύωσης τονίζοντας ότι «δυσκολεύομαι να αντιληφτώ ποιος μπορεί να ασκεί κριτική σε πολιτική που έχει ως στόχο την προστασία της ανθρωπινής ζωής». Χαρακτήρισε, δε, τον θεσμό του 112 κατάκτηση για την χώρα, «είναι από τα θετικά που κρατούμε από αυτήν την εμπειρία» σημείωσε.

    Ακολούθως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχθηκε πως η αναζωπύρωση στην Βαρυμπόμπη αποδιοργάνωσε τις προσπάθειες πυρόσβεσης αποστερώντας δυνάμεις από άλλα πύρινα μέτωπα, ενώ επιβεβαίωσε πως προτεραιότητα στον κυβερνητικό σχεδιασμό έχει η πρόληψη. «Δώσαμε 51 εκατομμύρια ευρώ φέτος και θα δώσουμε πολλά περισσότερα τα επόμενα χρόνια. Με πρωτοβουλία της ΠΠ καθαρίστηκαν 19 οικισμοί και κοινότητες, που προσομοίαζαν πολύ στο Μάτι. Η Ιπποκράτειας Πολιτεία ήταν μία από αυτές και παρ ό,τι στις παρυφές της κάηκαν κάποια σπίτια σώθηκε εν τέλει. Είχαμε θέσει προτεραιότητα να παρέμβουμε στα βασιλικά κτήματα στο Τατόι και δεν το καταφέραμε και λυπάμαι για αυτό. Πρέπει να γνωρίζετε όμως πως η περιοχή καθαριζόταν επί δύο μήνες και επίσης ότι εκεί υπάρχουν δύο αντιπυρικές ζώνες, όπου απλά η φωτιά πέρασε από πάνω» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης».

     

    Μέρος της επένδυσης η απόκτηση ενός σύγχρονου εναέριου στόλου

    Εστιάζοντας στην επόμενη ημέρα ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε πως μέρος της επένδυσης θα είναι η απόκτηση ενός σύγχρονου εναέριου στόλου, που θα μπορεί να προσβάλλει πυρκαγιές στα πρώτα στάδια τους, ενώ χαρακτήρισε σημαντικό πως πλέον όλες ανεξαιρέτως οι αρμοδιότητες για την δασική προστασία έχουν περιέλθει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος. «Οι δύο βασικοί πυλώνες, δηλαδή η Πολιτική Προστασία και το Υπουργείο Περιβάλλοντος θα πρέπει να έχουν την απαραίτητη όσμωση», είπε χαρακτηριστικά.

     

    «Το Επιτελικό Κράτος δεν σβήνει φωτιές με την μάνικα, αλλά συντονίζει και καθοδηγεί»

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν παρέλειψε, μάλιστα, να υπεραμυνθεί της χρησιμότητας του Επιτελικού Κράτους στην διακυβέρνηση της χώρας. «Το Επιτελικό Κράτος δεν σβήνει φωτιές με τη μάνικα. Ορίζει προτεραιότητες, συντονίζει και καθοδηγεί. Το Επιτελικό Κράτος έχει καταφέρει πάρα πολλά τους τελευταίους μήνες: από την διεκδίκηση πόρων στο Ταμείο Ανάκαμψης έως την επιχείρηση «Ελευθερία». Θεωρώ ότι είναι απολύτως απαραίτητη δομή για να κυβερνηθεί μία χώρα. Και απαντώ σε όλους όσοι ασκούν κριτική πως αυτό που παραλάβαμε, ούτε επιτελικό ήταν, ούτε κράτος ήταν», τόνισε με έμφαση.

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε, δε, πως το αίτημα για την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας «κατατέθηκε εντός ωρών αφ’ ότου αντιληφτήκαμε πως το φαινόμενο, που αντιμετωπίζουμε είναι πέραν των δυνατοτήτων μας». Αφού χαρακτήρισε συγκινητικό ότι 24 χώρες έσπευσαν να συνδράμουν σημείωσε χαρακτηριστικά; «Όλα αυτά δεν έγιναν από μόνα τους σηκώθηκαν πολλά τηλέφωνα και από εμένα προσωπικά. Κρινόμαστε εκ του αποτελέσματος. Πρέπει να καταλάβουμε πάντως ότι η γενεσιουργός αιτία αυτών των πυρκαγιών ήταν ένας πρωτοφανής καύσωνας. Αυτό μετέτρεψε όλη την χώρα σε μία πυριτιδαποθήκη. Του χρόνου θα είμαστε καλύτεροι, θα μάθουμε από τα λάθη μας, θα εμπλέξουμε την κοινωνία των πολιτών και τις τοπικές κοινωνίες και θα είμαστε και σε αυτό το κομμάτι πιο αποτελεσματικοί».

     

    «Οι ευθύνες, εφ όσον προσωποποιούνται, θα αποδοθούν στον κατάλληλο χρόνο και πάντως όχι την ώρα της μάχης»

    Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη συγγνώμη, που ζήτησε την προηγούμενη Δευτέρα «αυθόρμητη, ηθική και προσωπική συμπεριφορά, αλλά και πολιτική πράξη, που σηματοδοτεί και την απόφαση για δράση. «Δεν είναι παθητική προσέγγιση, αλλά προωθητική ενέργεια, είναι η αφετηρία και όχι το τέλος» είπε και ξεκαθάρισε: «Κάνουμε την αυτοκριτική μας με θάρρος, κάποια μαθήματα τα έχουμε ήδη πάρει, είπα με σαφήνεια πως οι ευθύνες εφ όσον προσωποποιούνται θα αποδοθούν στον κατάλληλο χρόνο και πάντως όχι την ώρα της μάχης. Οι ευθύνες δεν αφορούν κατ’ ανάγκη μόνον σε πρόσωπα, αλλά και σε δομές και υπηρεσίες. Δεν πρέπει να αποδίδονται εν βρασμώ ψυχής αλλά ύστερα από καθαρό μυαλό. Λάθη δεν κάνει όποιος δεν κάνει τίποτε. Κάναμε ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν, αλλά είναι σαφές πως αυτό δεν ήταν πάντα αρκετό».

     

    «Προτιμώ έναν Υπουργό, που είναι παρών στο πεδίο, παρά κάποιον, που είναι εξαφανισμένος»

    Σε ό,τι αφορά σε πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Πολιτικής Προστασίας, Μιχάλη Χρυσοχοίδη, ο κ. Μητσοτάκης απήντησε πως «ο ρόλος ενός υπουργού στην πρώτη γραμμή δεν είναι μόνο να συντονίζει, αλλά να βρίσκεται πλάι στις δυνάμεις της πρώτης γραμμής, να τις ενθαρρύνει, όχι απαραίτητα να τις κατευθύνει γιατί αυτός είναι ρόλος της Πυροσβεστικής. Προτιμώ έναν υπουργό που είναι παρών στο πεδίο, παρά κάποιον που είναι εξαφανισμένος».

    Σε ερώτηση για το κατά πόσον υπήρξε οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «εάν υπήρξε οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών θα το διερευνήσει η Δικαιοσύνη και έχω απόλυτη εμπιστοσύνη σε αυτήν. Ξέρουμε πως πολλές από τις πυρκαγιές που μπήκαν ήταν αποτέλεσμα εμπρησμών, δεν γνωρίζω, όμως, εάν υπήρξε οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών».

    «Τα εναέρια μέσα δεν είναι πανάκεια, αλλά είναι απαραίτητα».

    Απαντώντας σε αιτιάσεις για την απουσία εναερίων μέσων κατά τις ημέρες της κρίσης με τις πυρκαγιές, ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε δηλώσεις του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νικου Χαρδαλιά ότι «όλα τα διαθέσιμα μέσα δεν μπορούν να πετάνε ταυτόχρονα» Υπενθύμισε πως στο σχέδιο Πολιτικής Προστασίας, που έχει ήδη εγκριθεί, προβλέπεται γενναία ενίσχυση του εναέριου στόλου μας, ξεκαθάρισε, ωστόσο, πως «τα εναέρια μέσα δεν είναι πανάκεια, αλλά είναι απαραίτητα». Αναφέρθηκε, ακολούθως στις «mega fires» επιβεβαιώνοντας ότι η λειτουργία της Πολιτικής Προστασίας πρέπει να προσαρμοστεί, ώστε να μπορεί να αντιμετωπίζει ολοένα και συχνότερα στο μέλλον τέτοιες πυρκαγιές.

    Κατόπιν σχετικής ερώτησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε παντελώς ανυπόστατη την φημολογία περί σύνδεσης των πυρκαγιών με συμφέροντα γύρω από το real estate και τις ανεμογεννήτριες, επαναλαμβάνοντας ότι «το Σύνταγμα επιτάσσει πως μία καμένη έκταση κρίνεται αναδασωτέα, κάτι που θα σφραγισθεί μέσω Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, που θα εκδοθεί σήμερα». Διευκρίνισε, πάντως, ότι «αυτή η δαιμονοποίηση ανεμογεννητριών βρίσκεται απέναντι στην επιλογή ολόκληρου του πλανήτη να χρησιμοποιήσουμε τον ήλιο και τον άνεμο ως πηγές ενέργειας. Οι ανεμογεννήτριες δεν είναι εχθροί, αλλά σύμμαχοι στη μετάβαση σε μία πράσινη Οικονομία».

     

    «Δίνω μεγάλη σημασία στο θεσμό του αναδόχου αναδάσωσης»

    Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε, επίσης, πως πρέπει να αλλάξει και τα όσα ίσχυαν έως τώρα και στο μέτωπο της δασοπυρόσβεσης και σε αυτό της αναδάσωσης. «Απαιτούνται μέτρα άμεσης παρέμβασης και μεσοπρόθεσμου χαρακτήρα. Έχουμε ήδη δρομολογήσει μία σειρά αντιπλημμυρικά έργα. Αυτό που προέχει είναι άμεσα να μπούμε μέσα στα δάση και να κάνουμε παρεμβάσεις πριν από το Φθινόπωρο. Δίνω μεγάλη σημασία στο θεσμό του αναδόχου αναδάσωσης, ως εκ τούτου στο ρόλο του ιδιωτικού τομέα, πιστεύω πολλά από αυτά τα έργα θα γίνουν και ως δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Ο θεσμός του αναδόχου αναδάσωσης είναι σαφές πως δεν θα μεταβάλλει την ιδιοκτησία των δασικών εκτάσεων, που παραμένουν δημόσιες». Ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε, δε, ότι δρομολογείται η σύσταση της ΕΜΟΔΕ, μίας ομάδας πυροσβεστών, που θα επιχειρεί σε δασικές εκτάσεις, μέσω της πρόσληψης σε αυτήν την φάση περί των 500 ατόμων.

     

    «Η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία, οι πρόωρες εκλογές είναι μη επιλογή»

    Ερωτηθείς κατά πόσον μετά και τα τελευταία γεγονότα ο ίδιος επανεξετάζει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε: «Οι πρόωρες εκλογές δεν είναι ούτε στρατηγική, ούτε τακτική επιλογή, είναι μη επιλογή. Η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την 4ετία. Όλες οι ενδείξεις δείχνουν πως η οικονομία θα ανακάμψει γρήγορα, τα έσοδα θα βελτιωθούν, η χώρα θα προσελκύσει σημαντικές επενδύσεις και θα δημιουργηθούν πολλές θέσεις εργασίας. Εάν συνεχίσουμε έτσι θα ξεπεράσουμε τους στόχους, που έχουμε θέσει. Η αναζήτηση νωπής λαϊκής εντολής εμένα μου μοιάζει με ένδειξη αδυναμίας» είπε με νόημα ο κ. Μητσοτάκης.

    Ερωτηθείς, ωστόσο, εάν η απόδοση ευθυνών στους υπαίτιους θα αποτελέσει μέρος ενός ανασχηματισμού, ο πρωθυπουργός αρκέστηκε να απαντήσει πως «μου κάνετε μία ερώτηση, που γνωρίζετε πως δεν πρόκειται να απαντήσω».

    Σε άλλο σημείο της συνέντευξης τύπου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωστοποίησε πως το 2022 η Ελλάδα θα βγει στις αγορές με το πρώτο «πράσινο» ομόλογο της.

     

    Ενθαρρύνω ξανά τους πολίτες να εμβολιαστούν – Η μετάλλαξη Δ δεν παίζει – Πριν από το τέλος Αυγούστου οι ανακοινώσεις

    Σε ερωτήσεις για την πορεία εξέλιξης της πανδημίας του κορονοϊού στην χώρα μας, ο κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε πως κατά τον Αύγουστο σημειώνεται μία κάμψη στους ρυθμούς της εμβολιαστικής εκστρατείας ενώ απηύθυνε εκ νέου έκκληση προς όλους όσοι δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί να σπεύσουν να το κάνουν.

    «Η μετάλλαξη Δ δεν παίζει, και η πιθανότητα είναι ότι ή κάποιος θα εμβολιαστεί ή κάποιος θα αρρωστήσει. Θα χρησιμοποιήσουμε μέσα που έχουμε στην διάθεση μας ώστε να πείσουμε τον κόσμο». Επιβεβαίωσε, μάλιστα ότι προς τα τέλη Αυγούστου θα γίνουν ανακοινώσεις σχετικά με την πολιτική, που θα ακολουθηθεί σε ό,τι αφορά στην πρόσβαση στους κλειστούς χώρους ψυχαγωγίας. «Έχουμε δώσει ήδη δείγματα γραφής επ’ αυτού, μην περιμένετε αλλαγές» είπε με νόημα.

     

    «Δεν είναι στις προθέσεις μας να επεκτείνουμε την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων- δεν θα πάμε σε νέο lockdown»

    Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως «δεν είναι στις προθέσεις μας να επεκτείνουμε την υποχρεωτικότητα, αλλά να γνωρίζουν οι συμπολίτες μας πως για να προσέλθουν στην εργασία τους θα πρέπει να υποβάλλονται σε συχνά τεστ, που μεταφράζεται σε κόστος και χρήμα. Ο καθένας κάνει τις επιλογές του». Αναφορικά με την προοπτική επιβολής ενός νέου, γενικού απαγορευτικού, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «δεν θα πάμε σε νέο lockdown, είναι λάθος τα όποια ελαφρά μέτρα ενεργοποιούνται σε νησιά ή συγκεκριμένες περιφερειακές ενότητες να χαρακτηρίζονται lockdown. Θα το ξαναπώ: δεν θα πληρώσουν οι εμβολιασμένοι τους λίγους ανεμβολίαστους» Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης προέβη και σε μία προσωπική παράκληση προς όλους τους νέους, που επιστρέφουν από τις διακοπές τους: «παρακαλώ τα νέα παιδιά να κάνουν τεστ επιστρέφοντας και για μία εβδομάδα να μην έλθουν σε επαφή με γονείς και παππούδες, ιδίως όταν αυτοί είναι ανεμβολίαστοι. Ζητώ μεγάλη προσοχή στο πως θα επιστρέψουν οι πολίτες από τις διακοπές τους».

    ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Δείτε ΕΔΩ περισσότερα από το Kriti360.gr 

    googlenews Kriti360

    Ακολουθήστε το kriti360.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ