More

  Μαρία Βαλυράκη: Από μια τούρτα για την εγγονούλα της, στην κορυφή της ζαχαροτεχνίας

  Η τέχνη της ζαχαροπλαστικής είναι κάτι  που συνδυάζει τη γεύση με τη δεξιοτεχνία ! Η Μαρία Βαλυράκη με καταγωγή από τα Σφακιά, είναι  γνωστή επαγγελματίας του είδους και θεωρείται από τις πλέον επιτυχημένες του χώρου. Η κ. Βαλυράκη, μίλησε στην Όλγα Χναρά, γι’ αυτό το συναρπαστικό της ταξίδι, στον πεντανόστιμο κόσμο της ζαχαροτεχνίας. Στην ενδιαφέρουσα συνέντευξη που ακολουθεί, μοιράζεται μαζί μας το πως ξεκίνησε – τυχαία αλλά με πολλή αγάπη όπως μας εξήγησε – να παρασκευάζει την πρώτη της τούρτα, αλλά και το πως εξέλιξε την δουλειά αυτή σε “Art υψηλών γευστικών προδιαγραφών!

  Μίλησε μας για εσένα. Από που είναι η καταγωγή σου και πόσα χρόνια ασχολησε με την ζαχαροπλαστική.

  Η καταγωγή μου είναι από Σφακιά, τα οποία λατρεύω. Με την ζαχαροπλαστική ασχολούμαι εννέα χρόνια.

   

  Τα γενέθλια της εγγονούλα μου Μαρίας, ήταν η “αρχή” για όλα…

  Τι είναι αυτό που σε ενέπνευσε να ασχοληθείς με την συγκεκριμένη δουλειά;

  Ήθελα να φτιάξω τούρτα για τα πρώτα γενέθλια της εγγονούλα μου της Μαρίας. Ξεφύλλισα κάποια περιοδικά και μαγεύτηκα. Κάπως έτσι, τυχαία λοιπόν, αλλά με πολλή αγάπη, άρχισε το ταξίδι μου στον μαγικό κόσμο της ζαχαροτεχνίας.

  “Προσπαθώ και βάζω το 100% μου, ώστε να έχω το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Εκεί που χαίρομαι περισσότερο,  είναι όταν βλέπω στα μάτια τον ενθουσιασμό εκείνων που εμπιστεύτηκαν την δουλειά μου! Είναι μεγάλη τιμή για έμενα…”

  Βλέποντας τις δημιουργίες σου , σκέφτομαι ότι θα μπορούσες να ανταγωνιστείς με ένα γλύπτη άνετα! Αλήθεια επαγγελματίες του επιπέδου σου , πιάνουν τα χέρια τους και σε τέχνες όπως αυτές, του γλύπτη η του Ζωγράφου;

  Ναι πράγματι κάποιοι ασχολούνται ταυτόχρονα με την γλυπτική όπως και με την ζωγραφική! Κατά κάποιο τρόπο, όλες αυτές οι τέχνες, μπορούν να συνδεθούν υπό μια έννοια μεταξύ τους και το αποτέλεσμα που μπορεί να προκύψει, είναι εξαιρετικό.

  Όταν έχω χρόνο, “πειραματίζομαι”

  Σου αρέσει να πειραματίζεσαι με γεύσεις και να δημιουργείς δικές σου συνταγές; 

  Ναι μου αρέσει πολύ να ασχολούμαι και να πειραματίζομαι με νέες ιδέες. Είναι μια συναρπαστική διαδρομή. Απαραίτητη προϋπόθεση για να συμβούν όλα αυτά φυσικά, είναι να υπάρχει χρόνος! Όταν βρίσκω χρόνο λοιπόν, ναι πειραματίζομαι και μου αρέσει να δημιουργώ νέες γεύσεις.

  Τι θεωρείς “πρόκληση” πάνω  στη δουλειά σου; 

  Πρόκληση για εμένα,  είναι όταν αναλαμβάνω να φτιάξω κάτι περίτεχνο που δεν το έχω κάνει ξανά.  Προσπαθώ και βάζω το 100% μου, ώστε να έχω το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Εκεί βέβαια που χαίρομαι περισσότερο,  είναι όταν βλέπω στα μάτια τον ενθουσιασμό εκείνων που εμπιστεύτηκαν την δουλειά μου! Είναι μεγάλη τιμή για έμενα…

  Ο κόσμος ποια γλυκά “αγαπάει” περισσότερο;

  Ο κόσμος σε εμένα παραγγέλνει περισσότερο τούρτες γενεθλίων. Οι γεύσεις που ξεχωρίζουν, είναι η σοκολάτα και το μπουένο ! Επίσης διάφορα μικρά γλυκάκια, πολλές φορές για να χαρούν οι μικροί μας φίλοι! Όπως και τα  μπισκότα με ζαχαρόπαστα, στολισμένα με διάφορα θέματα, είναι επίσης πολύ δημοφιλή προϊόντα στις προτιμήσεις του κόσμου.

  Είχα την επιθυμία να πάω κάποια στιγμή στο Master Chef

  Θα πήγαινες στο Master Chef…;

  Παλαιότερα είχα μεγάλη επιθυμία…, πολύ κέφι να πάω! Μου άρεσε πάρα πολύ όλη αυτή η αγωνία, η δημιουργικότητα και η εξέλιξη των παικτών! Τότε όμως με ενδιέφερε και ασχολιόμουν με τη  μαγειρική,  ενώ τώρα ασχολούμαι αποκλειστικά με την ζαχαροτεχνία- ζαχαροπλαστικη!

   

  Δίνεις συνταγές σου αν στο ζητήσουν η τις κρατάς μυστικό; 

  Συνταγές μαγειρικής έδινα πάντα! Τώρα συνήθως “μοιράζομαι” διάφορα μυστικά με ανθρώπους που ασχολούνται πιο επαγγελματικά με αυτό. Δεν μου έχουν ζητήσει μέχρι σήμερα τουλάχιστον συνταγή, για να προσπαθήσει κάποια κοπέλα από μόνη της στο σπίτι, να κάνει κάτι από αυτά που φτιάχνω. Η αλήθεια ότι οι παρασκευές των γλυκών αυτών είναι αρκετά πολύπλοκες και απαιτούν γνώσεις τις οποίες μπορεί κάποιος να λάβει μόνο από σεμινάρια ή σχολές.

  “Ήθελα να φτιάξω τούρτα για τα πρώτα γενέθλια της εγγονούλα μου της Μαρίας. Ξεφύλλισα κάποια περιοδικά και μαγεύτηκα. Κάπως έτσι, άρχισε το ταξίδι μου στον μαγικό κόσμο της ζαχαροτεχνίας”

  Ποιους επαγγελματίες στο χώρο αυτό, θαυμάζεις περισσότερο; 

  Θαύμαζα και θαυμάζω την πρώτη μου δασκάλα, τη Νίκη Λαμπρινού, αυτή με δίδαξε τα πρώτα μου βήματα! Μετά είναι η Ελένη Μουστούλα, που φτιάχνει τούρτες 3D και όχι μόνο, έχει μαγικά χέρια! Από ζαχαροπλάστες που έχω κάνει σεμινάρια, είναι ο Παρλιάρος,ο Αλέρτας, ο Χρονόπουλος, όλοι εξαιρετικοί στο είδος τους!

  Που μπορούμε να γευτούμε τις  νοστιμιές σου;

  Δουλεύω μόνο κατόπιν παραγγελιάς. Αναλαμβάνω τις γλύκες ομορφιές των events σας των πάρτι σας  στους  γάμους και στις  βαφτίσεις.

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ