More

  Μαρίνα Σαριδάκη | «Χωρίς να έχεις στο πλευρό σου εξαιρετικό δικηγόρο και λογιστή μην ασχολείσαι με το επιχειρείν, πήγαινε να δουλέψεις σε κάποιον άλλον…

  Συμπληρώνει σχεδόν 3 μήνες στο “τιμόνι” του Συλλόγου Αδειούχων Λογιστών Φοροτεχνικών Ν. Χανίων, οι οποίοι σίγουρα μόνον εύκολοι δεν ήταν. Ένα νέο “οριζόντιο” φορολογικό νομοσχέδιο σε εφαρμογή, επαγγελματικοί κλάδοι στους δρόμους κι ένας καταιγισμός νομοθετημάτων που “απαιτεί” πολύ και καθημερινό διάβασμα, είναι ορισμένα από τα στοιχεία της καθημερινότητας της Προέδρου των Λογιστών στα Χανιά, κ. Μαρίνας Σαριδάκη.  Μιλήσαμε μαζί της για πολλά, για τη φορολογική συνείδηση[;] του Έλληνα, για το ρόλο των λογιστών στο επιχειρείν αλλά και για πολλά ακόμη, που μάλλον πλέον λίγοι είναι εκείνοι που εξακολουθούν να τα “ζηλεύουν” στο συγκεκριμένο επάγγελμα!

   

  Ποιο ήταν το κίνητρο σας για να ασχοληθείτε με συνδικαλιστικό μέρος των φοροτεχνικών στα Χανιά και ποια είναι τα πρώτα συμπεράσματα στα οποία έχετε καταλήξει από τη μέχρι σήμερα εμπειρία σας…;

  Η ενασχόληση μου με τον Σύλλογο Αδειούχων Λογιστών Φοροτεχνικών Ν.Χανίων δεν ξεκίνησε τον Νοέμβριο 2023. Έχω θέσει  υποψηφιότητα και εκλεγεί  μέλος του ΔΣ και σε προηγούμενες θητείες του απλά η τωρινή ανάληψη καθηκόντων Προέδρου με έκανε γνωστή στα ΜΜΕ και στο κοινό των Χανίων. Ακόμα όμως και σε περιόδους που είχα επιλέξει να μη θέτω υποψηφιότητα στις εκλογές ,  πάντοτε ήμουν ενεργή και εντός του Συλλόγου μας και μέσω άλλων άτυπων διαδικτυακών ομάδων του κλάδου. Ως εκ τούτου , η εμπειρία μου περί του συνδικαλισμού είχε σχηματιστεί από παλιά απλά τώρα επιφορτίστηκα και με τον δύσκολο, ομολογουμένως, ρόλο του Προέδρου.

  Δυστυχώς οι λογιστές του σήμερα ασχολούνται με τα πάντα…..Έχουν αναλάβει όλες τις οργανωτικές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων και έχουν απορροφήσει όλους τους «κραδασμούς» που έχουν προκληθεί από τις φορολογικές εξελίξεις ,  κάνοντας «κακό» στους επιχειρηματίες , οι οποίοι δεν έχουν εικόνα της φορολογικής πραγματικότητας και έχουν επαναπαυθεί στους λογιστές τους.

  Ο συνδικαλισμός στη χώρα μας έχει χάσει τον προσανατολισμό του, τα τελευταία χρόνια. Φαινόμενα υπέρβασης του ρόλου των συνδικαλιστών, με δημιουργία σχέσεων τους με την πολιτική εξουσία και την μετατροπή τους επί της ουσίας σε καριερίστες του πολιτικού πεδίου, οδήγησαν σε απώλεια της επαφής του συνδικαλισμού με το κοινωνικό σύνολο , κάτι που μοιραία οδήγησε, με την σειρά του, στην περιθωριοποίηση του και την απαξίωση του. Χρειάζονται νέοι άνθρωποι, με νέες ιδέες , χωρίς κομματικές δεσμεύσεις, για να αναλάβουν τα ηνία του συνδικαλισμού σύμφωνα με τις απαιτήσεις της εποχής. Η ενασχόληση με τα κοινά , είτε είναι ανθρωπιστικού χαρακτήρα, είτε πολίτικου, είτε συνδικαλιστικού σίγουρα απαιτεί χρόνο και ως εργαζόμενη, σύζυγος και μητέρα αντιλαμβάνομαι απόλυτα το πόσο δύσκολο είναι. Παρ’ ολo αυτά , αν επαναπαυόμαστε στο ότι κάποιος άλλος θα βρεθεί να το κάνει, τότε θα πρέπει να αποδεχτούμε και το ότι τα αποτελέσματα που θα φέρει ή οι πρακτικές που θα ακολουθήσει ίσως να μην είναι της αρεσκείας μας. Αυτό δε σημαίνει ότι η εμπλοκή μας θα επιφέρει πάντα την αλλαγή αλλά τουλάχιστον θα έχουμε προσπαθήσει!! Γενικώς είμαι στη λογική του ότι είτε αποτελείς μέρος του προβλήματος , είτε μέρος της λύσης…, και προσωπικά επιλέγω το δεύτερο.

  Καλούμαστε να «μεταφράζουμε τα γραφόμενα» από τα ελληνικά στα ελληνικά…

  Οι πολυνομία και οι συνεχείς αλλαγές απαιτούν διαρκώς από τους λογιστές, ενημέρωση. Προλαβαίνουν να παρακολουθήσουν  – κατανοήσουν οι φοροτεχνικοί όλες αυτές τις αλλαγές…;

  Μέχρι πριν περίπου 10 χρόνια, όλοι οι λογιστές ήμασταν συνδρομητές σε διάφορα μηνιαία φορολογικά περιοδικά, που στο τέλος του χρόνου λαμβάναμε μάλιστα και σε δερματόδετους τόμους . Πλέον , όσοι συνεχίζουμε να αγοράζουμε έντυπες εκδόσεις είναι για συναισθηματικούς λόγους και για το «ιστορικό μας αρχείο». Η φορολογική πραγματικότητα είναι τόσο ρευστή κάθε μέρα , ώστε είναι αναγκαίο να έχουμε πολλαπλούς τρόπους ενημέρωσης. Οι περισσότεροι συνάδελφοι έχουμε συνδέσει τα e mails μας και τα κινητά μας τηλέφωνα με ενημερωτικές σελίδες , έχουμε ενταχθεί σε αναρίθμητες λογιστικές διαδικτυακές ομάδες, προκειμένου να λαμβάνουμε το συντομότερο δυνατόν πληροφορίες με τις τελευταίες εξελίξεις. Χωρίς υπερβολή, το πρωί που ξυπνάμε οι ειδοποιήσεις που έχουν ήδη εμφανιστεί στην οθόνη του κινητού μας είναι δεκάδες. Η συντριπτική πλειοψηφία των νομοθετημάτων είναι απίστευτα κακογραμμένα και προκειμένου να κατανοήσουμε το τι γράφουν, εκτός του ότι αναγκαζόμαστε να διαβάζουμε ασταμάτητα, πρέπει και να προβαίνουμε σε ομαδικές συνομιλίες μέσω διαδικτύου συνήθως, προκειμένου να «μεταφράσουμε τα γραφόμενα» από τα ελληνικά στα ελληνικά. Αν ένα λογιστικό γραφείο δεν είναι οργανωμένο και επανδρωμένο σωστά , να υπάρχει εξειδίκευση στο προσωπικό και συγκεκριμένοι τομείς με τους οποίους ασχολείται ο κάθε συνεργάτης, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μπορέσει αυτό το γραφείο να ανταπεξέλθει στην καθημερινότητα της δουλειάς μας με επάρκεια. Αν ένας συνάδελφος πρέπει να ενημερώνεται για όλους τους τομείς της δουλειάς μας, για τις λογιστικές εξελίξεις, τις φορολογικές, τις ασφαλιστικές, τότε σίγουρα θα του διαφύγουν πολλές αναγκαίες πληροφορίες και θα οδηγηθεί με μαθηματική ακρίβεια σε λάθη…..εκτός του ότι θα εξαντληθεί ο ίδιος .

  Τελικά πόσο «άδικο» είναι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο εφαρμόζεται το τελευταίο χρονικό διάστημα και στάθηκε η αφορμή για δυναμικές κινητοποιήσεις και στα Χανιά.

  Ας ξεκινήσουμε με το ότι οποιοδήποτε μέτρο εφαρμόζεται «οριζόντια» δεν μπορεί να είναι δίκαιο. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι σίγουρα αναχρονιστικό καθώς επαναφέρει προηγούμενο φορολογικό σύστημα της δεκαετίας του 90, που μάλιστα είχε καταργηθεί ως αντισυνταγματικό  ενώ είναι ξεκάθαρα στηριγμένο σε λάθος κριτήρια υπολογισμού του εισοδήματος, πράγμα αναμενόμενο όταν συνδέει το τεκμαρτό εισόδημα με τον κατώτατο μισθό.

  Πέραν της παραπάνω «πραγματικότητας» ποια είναι τα κρισιμότερα ζητήματα που αφορούν σήμερα τους λογιστές.

  Δυστυχώς οι λογιστές του σήμερα ασχολούνται με τα πάντα…..Έχουν αναλάβει όλες τις οργανωτικές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων και έχουν απορροφήσει όλους τους «κραδασμούς» που έχουν προκληθεί από τις φορολογικές εξελίξεις ,  κάνοντας ,κατά την κρίση μου , τελικά «κακό» στους επιχειρηματίες , οι οποίοι δεν έχουν εικόνα της φορολογικής πραγματικότητας και έχουν επαναπαυθεί στους λογιστές τους.

  “Οι περισσότεροι άνθρωποι στην Ελλάδα , αποφασίζουν να ανοίξουν μια επιχείρηση, με κριτήριο του ότι γνωρίζουν το αντικείμενο εργασίας και το ότι διαθέτουν το αρχικό κεφάλαιο που απαιτείται για τον εξοπλισμό της επιχείρησης τους”, αναφέρει η κ. Σαριδάκη στα “Πρόσωπα του Δια Κρητικού”.

  Πόσο κατάλληλα «εκπαιδευμένος» είναι σήμερα ο επιχειρηματικός κόσμος στα Χανιά…;  Να το θέσω πιο απλά: «Κάνουν όλοι για να γίνουν – είναι επιχειρηματίες»;

  Φυσικά και δεν είναι κατάλληλα εκπαιδευμένος ο επιχειρηματικός κόσμος αλλά όχι μόνο στα Χανιά…, είναι πανελλαδικό το φαινόμενο. Οι περισσότεροι άνθρωποι στην Ελλάδα , αποφασίζουν να ανοίξουν μια επιχείρηση, με κριτήριο του ότι γνωρίζουν το αντικείμενο εργασίας και το ότι διαθέτουν το αρχικό κεφάλαιο που απαιτείται για τον εξοπλισμό της επιχείρησης τους. Δεν γνωρίζουν τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις που ισχύουν στην χώρα μας,  δεν γνωρίζουν πώς να διακρίνουν τους επιχειρηματικούς κινδύνους και πως ή αν πρέπει να αναλάβουν τα επιχειρηματικά ρίσκα, δεν είναι προετοιμασμένοι για έκτακτες δυσμενείς συνθήκες , δεν γνωρίζουν πώς να διοικήσουν την επιχείρηση τους  και πολλά άλλα

  Είναι θέμα παιδείας η διαμόρφωση φορολογικής συνείδησης!

  Πως ερμηνεύετε το γεγονός ότι στον επιχειρηματικό «χάρτη» και της δικής μας πόλης,  ένα μεγάλο μέρος της πίτας, καταλαμβάνουν οι «πειρατές», άνθρωποι δηλαδή που ανοίγουν μια επιχείρηση – τις περισσότερες φορές χωρίς να έχουν καμία απολύτως γνώση – και πολύ σύντομα «αναγκάζονται» να την κλείσουν, έχοντας ωστόσο προλάβει να δημιουργήσουν ήδη σημαντικά δημόσια και ιδιωτικά χρέη.

  Όταν δεν γνωρίζεις όλα τα παραπάνω που ανάφερα, όσο κι αν είναι το κεφάλαιο που διαθέτεις, είναι θέμα χρόνου να αποτύχεις. Η σωστή επιχειρηματικότητα απαιτεί να γνωρίζεις και πως θα μπεις στην αγορά, και  πότε θα μπεις αλλά κυρίως  πότε θα βγεις από αυτήν. Εγωιστικοί λόγοι και φυσικά λόγοι επιχειρηματικής άγνοιας έχουν ως αποτέλεσμα να οδηγούν  τους επαγγελματίες σε εγκατάλειψη του εγχειρήματος τους, πολύ καθυστερημένα. Όταν έχει παρθεί αυτή η απόφαση συνήθως έχουν ήδη δημιουργηθεί μεγάλες οφειλές προς προμηθευτές και δυστυχώς και προς τους εργαζόμενους της επιχείρησης,  τεράστιες φορολογικές και ασφαλιστικές εκκρεμότητες και το κυριότερο έχουν φτωχοποιηθεί συντοπίτες μας. Αυτό καταλαβαίνετε προκαλεί αλυσιδωτές αρνητικές επιπτώσεις σε όλους τους τομείς της οικονομίας , ελλείμματα τα οποία μετά καλείται να καλύψει ο σωστός επαγγελματίας μέσω  της αύξησης των φορολογικών συντελεστών και των ασφαλιστικών εισφορών , που του επιβάλλονται ενώ στον ιδιωτικό τομέα προκαλείται ταμειακή ασφυξία στους προμηθευτές που , με την σειρά τους, την μετακυλούν παρακάτω… παρακάτω…παρακάτω…

   

   Εδώ και χρόνια, από την εποχή της οικονομικής κρίσης, ακούμε πολλά για την εμπέδωση της «φορολογικής συνείδησης» στους Έλληνες. Πόσο έχει αλλάξει σήμερα η κατάσταση…

  Είναι θέμα παιδείας η διαμόρφωση φορολογικής συνείδησης. Αναμφίβολα, οι φορολογικοί θεσμοί οριοθετούν και θωρακίζουν ουσιαστικά και διαδικαστικά το φορολογικό σύστημα της κάθε χώρας. Όμως η  εφαρμογή των θεσμοθετημένων αυτών κανόνων στην καθημερινότητα των πολιτών έχει πολλαπλά αποδειχθεί ότι είναι και θέμα παιδείας, η οποία παιδεία διαμορφώνει την φορολογική συνείδηση και κουλτούρα του απλού πολίτη. Αυτό επιτυγχάνεται όταν από τα μαθητικά χρόνια ακούει, καταλαβαίνει και εμπεδώνει το παιδί ότι για να λειτουργήσουν τα σχολεία, τα νοσοκομεία, η ασφάλεια, οι συγκοινωνίες και η καθαριότητα της γειτονιάς του, απαιτούνται χρήματα τα οποία μόνο οι φόροι των πολιτών διασφαλίζουν. Αν οι πολίτες δεν πληρώνουν τους φόρους που τους αναλογούν, δεν είναι δυνατόν να έχουμε τα παραπάνω αγαθά.

  Όταν το κριτήριο σου είναι η χαμηλή τιμή τότε απαξιώνεις την αξία της παρεχόμενης υπηρεσίας και  θέτεις σε δεύτερη, αν όχι σε τελευταία μοίρα, την πληρωμή αυτού του συνεργάτη. Αυτό είναι μια τεράστια «πληγή» για τον κλάδο

  Γνωρίζω ότι οι περισσότεροι συμπολίτες μας θεωρούν άδικη την λειτουργία των Φορολογικών συστημάτων . Με την κατανόηση όμως των φορολογικών τους υποχρεώσεων, από τα πρώτα παιδικά χρόνια, επιτυγχάνεται η δημιουργία φορολογικής συνείδησης και κουλτούρας η οποία συμβάλει ουσιαστικά στην σταδιακή επικράτηση της πολυπόθητης Φορολογικής και κατ’ επέκταση κοινωνικής Δικαιοσύνης. Αν λοιπόν δεν μάθουμε να ανταποκρινόμαστε σε αυτές μας τις υποχρεώσεις τότε ποτέ δεν θα έχουμε ένα σταθερό και δίκαιο φορολογικό σύστημα. Νομίζω ότι καταλαβαίνετε πως ο Έλληνας βρίσκεται πολύ μακριά ακόμα από αυτό το σημείο…

   

  Για το τέλος… Ο λογιστής εξακολουθεί να είναι η «τελευταία» βασική μηνιαία υποχρέωση που καλούνται να «καλύψουν» οι επιχειρήσεις και αν «ναι» τι σημαίνει για εσάς και τους συναδέλφους σας αυτή η «παγιωμένη» κατάσταση.

  «Χωρίς να έχεις στο πλευρό σου εξαιρετικό δικηγόρο και λογιστή μην ασχολείσαι με το επιχειρείν, πήγαινε να δουλέψεις σε κάποιον άλλον». Έχω βρεθεί σε πολλές συζητήσεις με πετυχημένους επιχειρηματίες και όλοι θεωρούσαν την παραπάνω ρήση ως αναγκαία και μη διαπραγματεύσιμη για την επιτυχή λειτουργία των επιχειρήσεων τους. Οι περισσότεροι Έλληνες  λατρεύουν  το «παραμύθι» και αναζητούν με μανία κάποιον συνεργάτη που θα υποσχεθεί μαγικές λύσεις μηδενισμού φόρων . Επιλέγουν λογιστή  με κριτήριο την χαμηλότερη τιμή  αντί να έχουν στο πλευρό τους κάποιον που θα τους  καθοδηγήσει και θα τους εξοικονομήσει χρήματα, κρατώντας την επιχείρηση τους «προστατευμένη» και νόμιμη, πληρώνοντας φυσικά  μεγαλύτερους  φόρους και συνήθως παραμένουν «εκτεθειμένοι». Όταν λοιπόν το κριτήριο σου είναι η χαμηλή τιμή τότε απαξιώνεις την αξία της παρεχόμενης υπηρεσίας και  θέτεις σε δεύτερη, αν όχι σε τελευταία μοίρα, την πληρωμή αυτού του συνεργάτη. Αυτό είναι μια τεράστια «πληγή» για τον κλάδο, νομίζω όμως ότι είμαστε σε καλύτερο δρόμο πλέον καθώς οι φορολογικές και ασφαλιστικές εξελίξεις έχουν δείξει τις απαιτήσεις της διοίκησης και οι επαγγελματίες συνειδητοποιούν σιγά σιγά ότι ο λογιστής τους είναι «τεράστιο εργαλείο» και πρέπει να έχουν πολύ στενή σχέση πλέον μαζί του. Σαφέστατα είναι βέβαια και ευθύνη των λογιστών να διεκδικήσουν όσα τους αξίζουν και να απαιτήσουν να τα λάβουν.

  Διαβάστε ακόμη: Χανιά | Αυτή είναι η νέα πρόεδρος των λογιστών

   

   

  Δείτε ΕΔΩ περισσότερα από το Kriti360.gr 

  googlenews Kriti360

  Ακολουθήστε το kriti360.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ