More

    «Μαύρη» πρόβλεψη Τζανάκη: 10.500 νεκροί τέλη Απρίλη – Πιο… ασφαλές το Πάσχα στο χωριό

    Αναφερθείς στο Πάσχα, ο καθηγητής Πνευμονολογίας τόνισε πως υπάρχουν δύο φαινομενικά αντίθετες απόψεις που στην ουσία δεν είναι … αντίθετες.

    Στα τέλη του Μήνα, αναμένεται να μειωθεί ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων και των νοσηλειών σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με τον Αντιγόνη, ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου Νίκος Τζανάκης.

    Ο κ. Τζανάκης ανέφερε πως η πίεση στα νοσοκομεία, δηλαδή οι νοσηλείες και οι διασωληνωμένοι καθυστερούν χρονικά σε σχέση με την οριζοντίωση των κρουσμάτων.

    Παρόμοια καθυστέρηση παρατηρείται και στην καμπύλη των θανάτων. «Επομένως θα έχουμε πίεση στο υγειονομικό σύστημα και τέτοιους αριθμούς στους σκληρούς δείκτες της πανδημίας ακόμη και την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου. Αυτό θα αποκλιμακωθεί στη συνέχεια».

    Επεσήμανε δε, πως τα πραγματικά κρούσματα δείχνουν αριθμούς που πιθανότατα οφείλονται στα πολλά τεστ που διενεργούνται τις τελευταίες ημέρες, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχει αυξητική τάση στο πανδημικό κύμα. «Γίνονται κατά μέσο όρο πάνω από 55.000 τεστ κατά μέσο όρο και υπάρχουν μέρες που ξεπερνούν τις 60.000».

    Ο κ. Τζανάκης ανέφερε πως σε σχέση με το προηγούμενο πανδημικό κύμα, οι νεκροί είναι λιγότεροι. «Πριν από λίγες ημέρες είχαμε 4.700 θανάτους, προ δεκαημέρου είχαμε 2.500 θανάτους τώρα έχουμε ίσως και 3.500 θανάτους. Επίσης, δεν φτάσαμε τα ρεκόρ. Κάποια μέρα ήταν 121 οι νεκροί και αρκετές ημέρες πάνω από 100 αλλά δεν παύει οι αριθμοί να είναι μεγάλοι. Είναι προεξοφλημένο ότι θα είναι έτσι για τις επόμενες δύο εβδομάδες. Σύμφωνα με τις αναλύσεις μας μέχρι τέλος Απρίλη θα προσεγγίσουμε τις 10.000 με τάση να προσεγγίσουμε τους 10.500 θανάτους συνολικά».

    Αναφερθείς στο Πάσχα, ο καθηγητής Πνευμονολογίας τόνισε πως υπάρχουν δύο φαινομενικά αντίθετες απόψεις που στην ουσία δεν είναι … αντίθετες. «Αν μπορούσαμε να κάτσουμε όλοι σπίτια μας τηρώντας μια καραντίνα τύπου περσινού Μάρτη και Απρίλη, όλοι μας θα λέγαμε να το κάνουμε για να πέσει η πανδημία. Όμως αυτή τη στιγμή δεν πρόκειται περί αυτού. Ζούμε μια καραντίνα που δεν είναι ακριβώς καραντίνα, κανείς δεν τηρεί τα μέτρα. Επομένως τι θα συμβεί τις ημέρες του Πάσχα στα αστικά κέντρα; Θα μαζευτούν 3 με 4 οικογένειες να φάνε, συνεπώς θα αυξήσουμε την ενδοοικιακή μετάδοση εντός κλειστών χώρων που είναι 20 φορές μεγαλύτερη από αυτές σε κλειστούς χώρους. Η άλλη πλευρά λέει αντί να κάνουμε αυτό, είναι ασφαλέστερο να πάει ο κόσμος στα χωριά του και να αραιώσει από τα αστικά κέντρα. Να ζήσει το Πάσχα κατά περίπτωση σε εξωτερικό χώρο με πολύ μεγάλη προσοχή με ενδεχόμενη διενέργεια των self test και αυτό ίσως αποτελεί πιο ασφαλές επιδημιολογικό περιβάλλον. Με αυτή την πλευρά τείνω να συμφωνήσω κι εγώ γιατί τη θεωρώ ασφαλέστερη».

    Ο κ. Τζανάκης επεσήμανε πως τα self test δεν είναι πανάκεια, όμως είναι ένα όπλο που πρέπει να χρησιμοποιηθεί πολύ σωστά. «Θα πρέπει να κάνουμε το τεστ όπως οι προδιαγραφές προτείνουν να γίνεται. Όλοι να πάνε στη σελίδα του ΕΟΔΥ να δουν το σχετικό βίντεο. Αν το τεστ βγει θετικό, σημαίνει ότι έχουμε τον ιό επομένως μεταδίδουμε. Πιθανώς να είμαστε σε προσυμπτωματικό ή και ασυμπτωματικό στάδιο. Επομένως θα πρέπει όσοι έχουν θετικό τεστ να το επιβεβαιώσουν. Πρέπει να προσέξουμε πολύ και να μην συγχρωτιζόμαστε ή να κρατάμε αποστάσεις. Εφόσον επιβεβαιωθεί πρέπει να τεθούμε σε καραντίνα. Αν βγει αρνητικό δεν σημαίνει ότι χαλαρώνουμε. Η αξιοπιστία των τεστ είναι περίπου 60-70% επομένως υπάρχει 30% πιθανότητα να είμαστε θετικοί και να μην το έχει δείξει το τεστ. Η επανάληψη του τεστ μπορεί να αυξήσει την αξιοπιστία του, έτσι ένας αρνητικός μπορεί μετά από 3 ημέρες να βγει θετικός».

    Όσον αφορά το ενδεχόμενο άνοιγμα των εκκλησιών, υπογράμμισε πως η εκκλησία πρέπει να μπει μπροστά και με τη βοήθεια των ειδικών να βρεθεί μια λύση. «Τόσους αιώνες είναι η μάνα μας, που έχει σταθεί σε όλα τα γεγονότα στο ύψος των περιστάσεων. Τώρα πρέπει η Ιερά Σύνοδος της Κρήτης και η Ιερά Σύνοδος της Ελλάδος, να αναλάβει τις ευθύνες της και όχι να περιμένει από το κράτος να δώσει τη λύση πιέζοντας. Η εκκλησία πρέπει από μόνη της να δώσει τη λύση με τη βοήθεια των ειδικών. Πρέπει να δώσουμε μια τελική μάχη και η εκκλησία πρέπει να μπει μπροστά».

    Τέλος, ο κ. Τζανάκης παρότρυνε τους πολίτες να προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η εστίαση να ανοίξει ταυτόχρονα με τον τουρισμό, με self test, υγειονομικά πρωτόκολλα, με αποστάσεις και σε ανοιχτούς χώρους.

    creta24.gr

    Δείτε ΕΔΩ περισσότερα από το Kriti360.gr 

    googlenews Kriti360

    Ακολουθήστε το kriti360.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ