More

  Μαζική κινητοποίηση στα Χανιά για τους δασικούς χάρτες – Κατάληψη στο Δασαρχείο (pics+vid)

  Μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά ήταν η σημερινή κινητοποίηση αγροτών, κτηνοτρόφων, αλλά και απλών πολιτών οι οποίοι θέλησαν να εκφράσουν την διαμαρτυρία τους για τους δασικούς χάρτες

  Κινητοποιήσεις έγιναν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Κρήτης, με μεγάλη συμμετοχή παντού τις οποίες οργάνωσε η Παγκρήτια Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα κατά των Δασικών Χαρτών, σε συνεργασία με τους Αγροτικούς και κτηνοτροφικούς Συλλόγους. 

  Στα Χανιά συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες αγροτοκτηνοτρόφοι με αφετηρία τον κόμβο των Μουρνιών (δείτε ΕΔΩ) ενώ στη συνέχεια απέκλεισαν συμβολικά το Δασαρχείο Χανίων.

  Εκεί αφού εκπρόσωποι των αγροτών συνομίλησαν με την Διευθύντρια Δασών Ν.Χανίων κ. Πολύμνια Σκλαβάκη στη συνέχεια παρέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας με το οποίο ζητούν την απόσυρση των δασικών χαρτών.

  Η συνομιλία αντιπροσωπείας των Συλλόγων με την κα.Σκλαβάκη

  Όπως αναφέρει  η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων ν.Χανίων: “Απέναντι σε αυτή την κατάσταση δεν μπορούμε και δεν πρέπει να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Η κυβέρνηση έτσι και αλλιώς μας έχει δείξει τις προθέσεις της, θέλει να προχωρήσει άμεσα αυτή η διαδικασία”.

  Δείτε τι ανάφερε ο Γιώργος Χαλκιάς – Αντιπρόεδρος Παγκρήτιας Επιτροπής κατά των δασικών χαρτών, έξω από Δασαρχείο Χανίων, τονίζοντας ότι “δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω…”

  Τα αιτήματα των αγροτών είναι:

  • Για όλες τις εκτάσεις που ήταν και είναι αγροτικές και δεν αμφισβητείται ο αγροτικός χαρακτήρας ενώ περιλαμβάνονται στις εκτάσεις που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες, το κράτος με δική του ευθύνη να αντιμετωπίσει το πρόβλημα χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση στα λαϊκά στρώματα.
  • Να λυθεί άμεσα το πρόβλημα των εξαιρέσεων από μεγάλες αναδασωτέες εκτάσεις από πυρκαγιά, χωρίς να ευνοηθούν καταπατήσεις, εκχερσώσεις, παράνομες αλλαγές χρήσης, χαρακτήρα και προορισμού εκτάσεων.
  • Να μην χρησιμοποιηθούν οι δασικοί χάρτες και γενικότερα η δασική πολιτική ως εργαλείο ομηρίας των λαϊκών στρωμάτων και επιτάχυνσης των κερδοφόρων επενδυτικών σχεδίων των ομίλων.
  • Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα διοικητικά μετρά από το κράτος, ώστε να μην επιβαρυνθούμε από διαδικασίες που το ίδιο το κράτος μας ανάγκασε να μπούμε και χωρίς δική μας ευθύνη.
  • Να εξασφαλιστεί παράταση του χρόνου ενστάσεων – αντιρρήσεων λόγω των δυσκολιών που προκύπτουν από την πανδημία.
  • Εξασφάλιση του αναγκαίου προσωπικού, μέσων, πόρων στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες για να ολοκληρώνονται οι απαραίτητες διαδικασίες για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων.
  • Να αντιμετωπισθούν οι καταπατήσεις των μεγαλοαγροτών μεγαλοκτηνοτρόφων, μεγαλοξενοδόχωνμεγαλοκατασκευαστών και λοιπών επιχειρηματικών ομίλων. Καμιά αναγνώρισή τους.
  • Ριζική αναθεώρηση του πλαισίου, των κριτηρίων και των στόχων των δασικών χαρτών στην κατεύθυνση αντιμετώπισης των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

  Παρόντες, ο Δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης, ο περιφερειακός σύμβουλος Γιάννης Μανούσακας, ο πρώην Δήμαρχος Κισσάμου Γιώργος Σταθάκης και άλλοι αυτοδιοικητικοί.

  Ο π.Γιάννης Καραμουσαδάκης από τον Αγροτικό Σύλλογο Βουκολιών

  Δείτε εικόνες από την διαμαρτυρία στο Δασαρχείο

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ