Κινητοποίηση για τη σωτηρία του Κουρταλιώτικου Φαραγγιού και των πηγών του από τον υπερτουρισμό και τις καταστροφικές συνέπειές του πραγματοποίησε το πρωί της Κυριακής (11/8) η Κίνηση για την Προστασία των Πηγών του Κουρταλιώτη.
Δεκάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν στην είσοδο του φαραγγιού και ζήτησαν τον περιορισμό των επισκεπτών στην προστατευόμενη περιοχή. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η Κίνηση «Το Φαράγγι του Κουρταλιώτη κινδυνεύει!!!Το επιβλητικό Κουρταλιώτικο φαράγγι, με μήκος περίπου τριών χιλιομέτρων,
εντυπωσιακές εναλλαγές τοπίου, σπηλιές και πλαγιές που φτάνουν σε κάποια σημεία τα 600 μέτρα, ένα από τα ωραιότερα και πιο διάσημα πλέον φαράγγια της Κρήτης που μαζί με τη Λίμνη Πρέβελη αποτελούν ένα αδιαίρετο οικοσύστημα, γνωρίζει μια ανησυχητικά αυξημένη επισκεψιμότητα, που απειλεί άμεσα την πλούσια βιοποικιλότητα του ποταμού και της παρόχθιας βλάστησης. Τα νερά που αναβλύζουν από τις πηγές του Κουρταλιώτη τροφοδοτούν και συντηρούν ολόκληρο τον υδροβιότοπο μέχρι την εκβολή του ποταμού στην θάλασσα, αποτελώντας ταυτόχρονα ένα τεράστιο κοινωνικό αγαθό πολύ σημαντικό για τους κατοίκους της περιοχής, για τις ανάγκες ύδρευσης και άρδευσης καλλιεργήσιμων εκτάσεων.
Η υπέρμετρη διαφήμιση και προβολή της περιοχής για την ικανοποίηση των ορέξεων της αδηφάγου τουριστικής βιομηχανίας, μας κάνει καθημερινά να γινόμαστε μάρτυρες μια υπερβολικά μεγάλης και άναρχης επισκεψιμότητας της περιοχής που έχει σαν αποτέλεσμα την υποβάθμιση του υδροβιότοπου, την αλλοίωση του φυσικού τοπίου και της βιοποικιλότητας, τον κίνδυνο ατυχημάτων και πυρκαγιάς, καθώς και τη συγκέντρωση τεράστιας ποσότητας απορριμμάτων. Να υπενθυμίσουμε ότι το φθινόπωρο του 2023, η εθελοντική δράση πολιτών με πρωτοβουλία της Κ.Π.Π.Κ συνέλεξε 70 μεγάλες σακούλες σκουπιδιών μόνο από την περιοχή των Πηγών.
Η φετινή πρωτοφανής λειψυδρία εκθέτει ακόμα πιο έντονα τo πρόβλημα της διαχείρισης του νερού που συνεχίζει να γίνεται χωρίς μελέτη, χωρίς την ύπαρξη υδρόμετρων για την καταμέτρηση της παροχής στο δίκτυο καταπατώντας τους όρους της άδειας χρήσης, ενώ το υπάρχον δίκτυο άδρευσης είναι παλαιωμένο με ζημιές και διαρροές.
Η υδροδότηση και ο τουρισμός είναι ζωτικής σημασίας για τις τοπικές κοινότητες και συμβάλλουν στην ευημερία των κατοίκων. Είναι όμως αδιανόητο σε μια ξηρική περιοχή να επιτρέπεται η φύτευση χλοοτάπητα σε μια κατά τίτλους βιοκλιματική ανάπλαση που απαιτεί τεράστιες ποσότητες νερού για τη διατήρηση της και ταυτόχρονα να συνεχίζεται να επιτρέπεται υπό αυτές τις συνθήκες η αδειοδότηση κατασκευών νέων συγκροτημάτων με πισίνες σε λίγα μόλις μέτρα από τη θάλασσα»
Τι ζητούν
Η Κίνηση για την Προστασία των Πηγών του Κουρταλιώτη ζητά από τους αρμόδιους φορείς:
-Άμεσο περιορισμό των επισκεπτών στον καθαρό αριθμό επιβατών που αντιστοιχεί στις καθορισμένες θέσεις στάθμευσης, απαγορεύοντας ρητά και με κατάλληλο έλεγχο την στάθμευση κατά μήκος του επαρχιακού δρόμου που αποτελεί τη μοναδική οδική αρτηρία για τη σύνδεση όλης της περιοχής με το βόρειο τμήμα του Νησιού. Μέχρι να ορισθεί το όριο από μελέτες φέρουσας ικανότητας και χωρίς να κατασκευασθούν άλλες θέσεις Parking.
– Να εκπονηθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα σχέδιο διαχείρισης και μελέτη φέρουσας ικανότητας από τις πηγές του Κουρταλιώτη ποταμού έως τη Λίμνη Πρέβελη, από ανεξάρτητους φορείς (Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης, βλ. έκθεση Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης) τόσο όσον αφορά στην επισκεψιμότητα όσο και στα αποθέματα νερού με στόχο έναν καταλληλότερο σχεδιασμό για την προστασία των αποθεμάτων και την παύση της κατασπατάλησης τους προς όφελος κατ’ αρχάς των κατοίκων και του υδροβιότοπου και δευτερευόντως της τουριστικής βιομηχανίας.
– Άμεση τοποθέτηση υδρομέτρων, όπως ακριβώς ορίζει ο νόμος.
– Άμεση Αποκατάσταση των ζημιών στο δίκτυο ύδρευσης και άδρευσης και αντικατάσταση των σωλήνων όπου είναι απαραίτητο.
– Να κατασκευαστεί Πίνακας πληροφόρησης για την σημασία του Κουρταλιώτικου Φαραγγιού με φωτογραφικό και ενημερωτικό υλικό, και Σαφές πλαίσιο Κανόνων Επισκεψιμότητας πριν την κάθοδο των επισκεπτών: απαγόρευση ρίψης απορριμμάτων, ζώνες περιορισμένης πρόσβασης, κολύμβηση χωρίς αντηλιακά/κρέμες, όχι διέλευση μέσω του ποταμού κλπ.
– Να εφαρμοστεί ο ν. 4926/2022 και η Διαδικασία επιβολής προστίμου παράβασης της απαγόρευσης κυκλοφορίας σε περιοχές Natura και δασικά οικοσυστήματα με σκοπό την αποτροπή κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς.
– Να αναλάβει επιτέλους ο ΟΦΥΠΕΚΑ την ευθύνη ως η πιο αρμόδια υπηρεσία. Ο Δήμος και η Περιφέρεια έχουν αποδείξει έμπρακτα δια της απουσίας τους εδώ και χρόνια ότι είναι ανίκανοι φορείς για να διαχειριστούν ευπαθείς προστατευόμενες περιοχές, δείχνοντας ευαισθητοποίηση μόνο με εισπρακτικά κριτήρια.
– Δηλώνουμε κατά της επιβολής εισιτηρίου. Εάν και εφόσον όμως αυτό κριθεί αναγκαίο, πρέπει να είναι 100% ανταποδοτικό με τα έσοδα να επαναχρησιμοποιούνται αυστηρά για φύλαξη και καθαριότητα.