More

  Μετεγγραφές: Χάος δημιουργείται στα κεντρικά ΑΕΙ από τις ρυθμίσεις Γαβρόγλου

  Προβλήματα δυσλειτουργίας, αναμένεται να προκληθούν στα κεντρικά Πανεπιστήμια, ένεκα φοιτητικού «υπερπλεονάσματος», από τον αριθμό των μετεγγραφών που θα υπάρξουν από τα περιφερειακά ιδρύματα.

  Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της Καθημερινής, ο αριθμός των εισαχθέντων που εκτιμάται ότι θα μετακινηθούν από τα περιφερειακά πανεπιστήμια προς τα κεντρικά θα είναι πάνω από 10.000, δηλαδή πάνω από το 12% του συνόλου των εισακτέων.

  Απόρροια του συγκεκριμένου «κύματος» μετεγγραφούν αποτελεί η ραγδαία αύξηση του αριθμού των εισακτέων, η χωρίς κριτήρια «πανεπιστημιοποίηση» των ΤΕΙ και οι αντιστοιχίσεις περιφερειακών τμημάτων με κεντρικά.

  Σύμφωνα με την Καθημερινή, παράδειγμα των στρεβλών ρυθμίσεων του κ. Γαβρόγλου είναι ότι το τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστήμιου της Αθήνας βρέθηκε να συγγενεύει με πέντε νεοϊδρυθέντα περιφερειακά τμήματα, από τα οποία θα υποδεχθεί φοιτητές, οι οποίοι αφενός έχουν εισαχθεί με πολύ χαμηλότερη βαθμολογία από τους φοιτητές που εισήχθησαν με κανονική σειρά στο τμήμα, αφετέρου τινάζεται στον αέρα ο προγραμματισμός του τμήματος (και αντίστοιχα των τμημάτων που θα δεχθούν πολύ μεγαλύτερο αριθμό φοιτητών από την αρχική κατανομή).

  Οι πρυτάνεις, λόγω του συγκεκριμένου ζητήματος που έχει ξεσπάσει, προτίθενται να προσφύγουν στο ΣτΕ, ενώ παράλληλα καταθέτουν προτάσεις εξορθολογισμού της στρεβλής κατάστασης στο υπουργείο Παιδείας.

  Αξίζει να σημειωθεί πως οι αντιστοιχίσεις των παλαιών τμημάτων με τα νέα τμήματα συναφούς αντικειμένου, έγιναν με απόφαση του πρώην υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, ανοίγοντας το δρόμο για τις μετεγγραφές από το ένα στο άλλο.

  Βάση νόμου, όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, για να αντιστοιχηθεί ένα τμήμα με άλλα, πρέπει να γνωμοδοτήσει η Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας στην ανώτατη εκπαίδευση (ΑΔΙΠ).

  Ωστόσο, η ΑΔΙΠ δήλωσε ότι χρειάζεται διετία λειτουργίας του νέου τμήματος για να γνωμοδοτήσει. Άλλωστε, πολλά νέα τμήματα δεν έχουν εγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών.

  Ο κ. Γαβρόγλου, όμως, νομοθέτησε ότι έως να γνωμοδοτήσει η ΑΔΙΠ, τα νέα τμήματα θεωρούνται αντίστοιχα με προϋπάρχοντα.

  Αναταραχή αναμένεται να προκληθεί στα κεντρικά ΑΕΙ λόγω των συγκεκριμένων συνθηκών, ενώ παράλληλα τίθεται και το ερώτημα κατά πόσο φοιτητές που εισήχθησαν με βάση 4.643 μονάδες (όπως στο τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας Καβάλας) θα ανταπεξέλθουν στον ανταγωνισμό του «ισοδύναμου» τμήματος του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Αθήνας με βάση εισαγωγής 17.959 μονάδες.

  Μία από τις προτάσεις πάντως, που έχουν διατυπωθεί είναι ο φοιτητής να μην μπορεί να πάρει μετεγγραφή εάν δεν έχει το 80% της βάσης του τμήματος υποδοχής.

  Πηγή newsbomb.gr

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

  Σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη για τον κορωνοϊό στο Μαξίμου

  Σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Δευτέρας στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τον κορωνοϊό.Η σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη πραγματοποιείται...

  Συμμετοχή της Περιφέρειας Κρήτης σε πρόγραμμα για την στρατηγική στην Αδριατική

  Την βέλτιστη αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών Μακροπεριφερειακών Στρατηγικών για τις Περιφέρειες επεσήμανε ο Γιώργος Αλεξάκης, Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης για τα Ευρωπαϊκά και Διεθνή Θέματα, στη συνάντηση...

  Κρήτη: Προβολή, του νησιού παρουσία, του Περιφερειάρχη σε 150 Γερμανούς πράκτορες και δημοσιογράφους

   Προβολή της νέας καμπάνιας της Περιφέρειας Κρήτης ως ποιοτικού και ασφαλή προορισμού στο πλαίσιο των δράσεων για την επανεκκίνηση του τουρισμού στο νησί, έγινε...

  Πυρκαγιά ξέσπασε σε ορεινή περιοχή των Χανίων (Pics)

  Πυρκαγιά ξέσπασε την Κυριακή 12 Ιουλίου  στην ορεινή περιοχή Παναγιά στα Κεραμειά Χανίων.Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής υπηρεσίας με το ανθρώπινο δυναμικό και τα ανάλογα...