More

    Μία διπλωματική εργασία για το Λεπροκομείο της Σπιναλόγκας

    “Το Λεπροκομείο της Σπιναλόγκας, θεωρήθηκε από την αρχή της λειτουργίας του, συνώνυμο του αποκλεισμού, αφού αδιαμφισβήτητα αποτέλεσε ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας, απόρριψης ενός συνόλου, το οποίο κρίθηκε ότι δεν πληρούσε τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την ένταξη του στην κοινωνία.

    Από την αρχαιότητα, μέχρι και το κλείσιμο του Λεπροκομείου, το νησί αποτελούσε έναν οικισμό, οποίος λειτούργησε με διαφορετικούς κανόνες στο πέρασμα των αιώνων και ποτέ δεν έχασε τον χαρακτήρα του ως κοινότητα.

    Η Σπιναλόγκα, αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα για το πως θα μπορούσε να λειτουργεί ένα ολοπαγές * ίδρυμα, εάν αυτό είναι δυνατό να υπάρξει”.

    Τα παραπάνω σημειώνει στην εισαγωγή της διπλωματικής της εργασίας, με τον γενικό τίτλο ” Σπιναλόγκα . Ένα προτότυπο ολοπαγές ίδρυμα”, η Αλεξάνδρα Τιμαγένη απόφοιτος της σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Ε.Μ.Π- εργασία – την οποία παρέδωσε στον Δήμαρχο Αγίου Νικολάου κ. Αντώνη Ζερβό κατά την επίσκεψη της στον δήμο.

    Στόχος της μελέτης που εκπόνησε, όπως εξάλλου μετέφερε στον Δήμαρχο, αποτελεί η κατανόηση της σχέσης μεταξύ της αρχιτεκτονικής και της ζωής των ασθενών στο νησί. Ο τρόπος δηλαδή με τον οποίο η αρχιτεκτονική επέδρασε στην δημιουργία του οικισμού και στην σύσταση της κοινότητας, αλλά και το πως η ύπαρξη αυτής της κοινότητας επηρέασε τις αλλαγές στον χώρο.

    Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αντώνης Ζερβός, μετά το πέρας της παραπάνω συνάντησης, επισημαίνοντας ότι η διπλωματική εργασία της κα. Τιμαγένη, αναμένεται ν’ αποτελέσει μια ακόμα “ψηφίδα” στην προσπάθεια ολοκλήρωσης του φακέλου υποψηφιότητας της νήσου, στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς του Ounesco – αφού συνεχάρη την νέα επιστήμονα – δήλωσε ότι η εργασία της παρέχει  νέα στοιχεία στην επιστημονική έρευνα,για τα οποία  θα ενημερωθεί και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου.

    Επιπλέον όπως τόνισε, η περσινή παρουσίαση διπλωματικών εργασιών  επιστημόνων – πρωτοβουλία που αναλήφθηκε από το Δήμο Αγίου Νικολάου – καταδεικνύει αν μη τι άλλο το ενδιαφέρον αρκετών νέων ανθρώπων για την ανάδειξη της οχυρής νησίδας που εξακολουθεί ν΄αποτελεί σημείο έρευνας και δημιουργικού διαλόγου στα χρόνια που ακολουθούν.

    * ολοπαγές ίδρυμα: ίδρυμα στο οποίο ο περίκλειστος ή ολοπαγής χαρακτήρας του συμβολίζεται από τον φραγμό που αποκλείει τις κοινωνικές επαφές με τον έξω κόσμο και την αναχώρηση και ο οποίος αποτελεί μέρος των ίδιων εγκαταστάσεων, όπως οι κλειδωμένες πόρτες,, οι ψηλοί τοίχοι, το συρματόπλεγμα, οι απόκρημνοι βράχου, το νερό, τα δάση ή τα έλη.

    Δείτε ΕΔΩ περισσότερα από το Kriti360.gr 

    googlenews Kriti360

    Ακολουθήστε το kriti360.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ