More

    Μια ονειρεμένη σπιταρόνα στα Χανιά που την λες και… ναό του Φενγκ Σούι – Δείτε πως είναι μέσα έξω [pics]

    Σκοπός του φενγκ σούι είναι η αρµονική τοποθέτηση των αντικειμένων στον χώρο έτσι ώστε να μην μπλοκάρονται οι ενέργειες που τον διαπερνούν. Νερό, φωτιά, ξύλο, μέταλλο, γη, είναι τα πέντε βασικά στοιχεία για την ενέργεια Τσι που όταν αλληλεπιδρούν μεταξύ τους δημιουργούν συνέχεια και ηρεμία.

    Το αρχιτεκτονικό γραφείο Zeropixel architects συνδύασε τη φιλοσοφία του φενγκ σουι με την αρχιτεκτονική και σχεδίασε μια μοναδική κατοικία στην περιοχή του Αποκόρωνα και πιο συγκεκριμένα στο χωριό Γαβαλοχώρι στα Χανιά. O λόγος για το The Feng Shui Stone House, μια κατοικία δύο επιπέδων με υπόγειο και πισίνα.

    Ένα σπίτι σχεδιασμένο με βάση τις αρχές του Φενγκ Σούι

    Η κεντρική ιδέα της κατοικίας βασίζεται στην φιλοσοφία και τις αρχές του feng shui, καθώς και του βιοκλιματικού σχεδιασμού. Κεντρικό ρόλο έχουν τέσσερα πέτρινα τοιχία διαφορετικού μήκους και χωροθέτησης τα οποία χωρίζουν την κατοικία σε τρεις χώρους.

    «Ξεκινώντας από τον ισόγειο ανατολικό χώρο, ανάμεσα στα δύο πρώτα τοιχία, βρίσκεται το καθιστικό και η τραπεζαρία και το γραφείο επάνω, κοιτώντας στο διπλό ύψος του καθιστικού. Τρία ορθοκανονικά πλαίσια διαφορετικού σχήματος και μεγέθους από corten και γυαλί, διαπερνούν το πέτρινο τοιχίο και «καδράρουν» το τοπίο. Το μεγαλύτερο τετράγωνο πλαίσιο, φιλοξενεί καθιστικό χώρο στο εσωτερικό του, αιωρούμενο στο κενό και όντας έξω από τα όρια του κτιρίου», περιγράφουν στο bovary οι Ζeropixel Architects, με επικεφαλής τον Δημήτρη Κουδουνάκη.

    Το δεύτερο τοιχίο είναι μικρότερο σε μήκος και διάτρητο, ενοποιώντας τους χώρους αυτούς με την κουζίνα και την είσοδο κάτω, καθώς και την βιβλιοθήκη επάνω.

    Το δεύτερο τμήμα της κατοικίας αποτελεί σημείο μετάβασης από τους χώρους ημέρας στους χώρους νύχτας, καθώς και από τους κυρίως χώρους της κατοικίας στους βοηθητικούς του υπογείου.
    Στο τμήμα αυτό, όπως και στο πρώτο, τα ευμεγέθη υαλοστάσια που εκτείνονται σε όλο το μήκος και ύψος της όψης, προσφέρουν ανεμπόδιστη θέα στον κόλπο της Σούδας και το κρητικό πέλαγος προς τον βορρά, ενώ τα παράθυρα στον νότο επιτρέπουν την θέαση από καθιστή θέση στα λευκά όρη και τον Ψηλορείτη.

    Δυτικά το τρίτο και τελευταίο τμήμα της κατοικίας, χωρίζεται σε δύο μέρη, το κλειστό που φιλοξενεί τα υπνοδωμάτια, το δωμάτιο διαλογισμού, τις τουαλέτες, και το ανοιχτό, που δημιουργεί έναν εσωτερικό κήπο και εντάσσει το στοιχείο του νερού στη σύνθεση. Το τρίτο πέτρινο τοιχίο είναι το μεγαλύτερο σε μήκος, κρύβοντας την οπτική προς τα υπνοδωμάτια ενισχύοντας έτσι την ιδιωτικότητα. Το τέταρτο τοιχίο, έχει τραβηχτεί από τον εξωτερικό τοίχο του κτιρίου αφήνοντας χώρο για τον εσωτερικό κήπο.

    Ο ημιυπαίθριος χώρος που προκύπτει από την τοποθέτηση των τοιχίων γίνεται αντιληπτός ως ένας χώρος μετάβασης μέσω του οποίου η φύση και το τοπίο εισάγονται στο κτιστό περιβάλλον και αντίστροφα. Στο εν λόγω τοιχίο συναντάμε σε επανάληψη ανοίγματα με πλαίσια corten, τοποθετημένα σε σημεία που «καδράρουν» από το εσωτερικό των υπνοδωματίων και των μπάνιων, κορυφές των Λευκών Ορέων. Στον νότιο περιβάλλοντα χώρο συναντάμε μικρούς ιδιωτικούς κήπους με δέντρα που προϋπήρχαν και βράχους, οι οποίοι φωτίζονται τις βραδινές ώρες. Στο βόρειο τμήμα η πρόσβαση είναι άμεση μέσω μεγάλων ανοιγμάτων, σε μία βεράντα με ξύλινο deck την οποία διαδέχεται ένα ομαλό πρανές που ενώνει το κτίριο με τον περιβάλλοντα χώρο. Επιπλέον βρίσκεται ένα εξωτερικό καθιστικό με τζάκι υγραερίου, πισίνα καθώς και ένας κήπος μπροστά από την κουζίνα.

    Πηγή: bovary.gr / Zeropixel architects

    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ