More

  Μίκης Θεοδωρακης: Οι “σκιές” θα παραμείνουν στην σκιά του – Σε λίγο όλοι και όλα θα πάρουν την θέση τους…

  “Σκιές” – ίσως και… λάσπη – πάνω από τη σορό του Μεγάλου Έλληνα μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, “έριξαν” τα τελευταία 24ωρα με την συμπεριφορά τους, άτομα κυρίως του οικογενειακού του περιβάλλοντος αλλά και πέριξ αυτού, τα οποία με τον ένα ή τον άλλον βρήκαν τον τρόπο, κερδίζοντας κάποια λίγα λεπτά δημοσιότητας, να κάνουν ότι περνούσε από το χέρι τους, σε βάρος της βαριάς ιστορίας που κουβαλούσε ο εκλιπών.

  Η ίδια του η κόρη, Μαργαρίτα Θεοδωράκη, όχι απλά κατώτερη των προσδοκιών, αλλά ο “καταλύτης” των αρνητικών εξελίξεων, που σημάδεψαν μια ιστορία που δεν ταιριάζει καθόλου στο μέγεθος, του αείμνηστου Μίκη. Ένα παρασκήνιο, κατώτατου και κάκιστου επιπέδου, με επίκεντρο τη σορό του νεκρού, την τελετή ταφής του και μια τελευταία επιθυμία, που σε καμία περίπτωση, δεν θα έπρεπε να υπάρξει τελικά μια δικαστική απόφαση, προκειμένου να ικανοποιηθεί.

  Τα κατάλοιπα όταν ζεις και μεγαλώνεις στην σκιά μιας “τεράστιας” προσωπικότητας

  “Αφού τελικά η “ψυχή” και το σώμα αυτού του παγκόσμιου “γίγαντα”, θ’ αναπαυθούν εκεί που ο ίδιος τόσο πολύ επιθυμούσε, κάπου παρακάτω η σκόνη θα πέσει και τα πράγματα θ’ αποκτήσουν την αληθινή τους αξία και το πραγματικό τους μέγεθος: Ο Ουρανο – Μίκης στο πάνθεον των μεγαλύτερων ανά τον κόσμο μουσικών προσωπικοτήτων, παρέα με το “αιώνιο” έργο του και όλοι “αυτοί”, οι αρνητικοί πρωταγωνιστές των τελευταίων ημερών, εκεί που ανήκουν: στην σκιά του…”

  Προφανώς και για να έχει φροντίσει ο ίδιος ο Μίκης να υπάρξουν τόσο δυνατά “νομικά χαρτιά” γύρω από το εν λόγω ζήτημα, γνώριζε πάρα πολύ καλά, βρισκόμενος εν ζωή, αυτό που θ’ ακολουθούσε με την εκδημία του. Γράφτηκαν  πολλά, ειπώθηκαν ακόμη περισσότερα από “ειδικούς” και κυρίως μη.  Έγιναν λάθη, χάθηκε δυστυχώς το μέτρο και το μέγεθος, όπως είχε χαθεί και στην περίπτωση της προσωπικότητας του θανόντος. Τι εννοώ: ο Μίκης ήταν τεράστιος, ήταν ένας και Οικουμενικός, ήταν Ουράνιος, άρα όταν κάποιος είναι γεννημένος και μεγαλωμένος  στην “σκιά” του, σίγουρα κουβαλά “κατάλοιπα”. Μόνο που σε κάθε περίπτωση η ευγένεια και η καλοσύνη θα πρέπει να είναι στοιχεία υπαρκτά. Αν δεν τα έχεις, είτε τεράστιος είσαι, είτε “μικροσκοπικός”, απλά δεν τα έχεις και δεν θα τα αποκτήσεις ποτέ.

  Ο Μίκης ήταν ευλογημένος σχεδόν σε όλα του…

  Ο Μίκης ήταν ευλογημένος σχεδόν σε όλα του. Δυστυχώς όμως, κάτι που δεν αποτελούσε καν αυτό που λέμε “κοινό μυστικό”, η κακή σχέση του με τα μέλη της οικογένειας του – και κυρίως με τη θυγατέρα του – φάνηκε σε όλη της τη μεγαλοπρέπεια, την χειρότερη στιγμή: την τελευταία. Και αυτό σε κάθε περίπτωση, προκαλεί αναπόφευκτα εντύπωση.

  “Προφανώς και για να έχει φροντίσει ο ίδιος ο Μίκης να υπάρξουν τόσο δυνατά “νομικά χαρτιά” γύρω από το εν λόγω ζήτημα, γνώριζε πάρα πολύ καλά, βρισκόμενος εν ζωή, αυτό που θ’ ακολουθούσε με την εκδημία του”

  Δεν είναι δύσκολο να ξεχαστούν όλα όσα συνέβησαν τα τελευταία 24ωρα τόσο στο προσκήνιο όσο – και κυρίως – στο παρασκήνιο. Θεωρώ όμως πως είναι σίγουρο, αφού τελικά η “ψυχή” και το σώμα αυτού του παγκόσμιου “γίγαντα”, θ’ αναπαυθούν εκεί που ο ίδιος τόσο πολύ επιθυμούσε, κάπου παρακάτω η σκόνη θα πέσει και τα πράγματα θ’ αποκτήσουν την αληθινή τους αξία και το πραγματικό τους μέγεθος: Ο Ουρανο – Μίκης στο πάνθεον των μεγαλύτερων ανά τον κόσμο μουσικών προσωπικοτήτων, παρέα με το “αιώνιο” έργο του και όλοι “αυτοί”, οι αρνητικοί πρωταγωνιστές των τελευταίων ημερών, εκεί που ανήκουν: στην σκιά του…

  Ας είναι ελαφρύ το Χανιώτικο – Γαλαθιανό χώμα που θα τον σκεπάζει…

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ