More

  Χανιά | Τι έγινε ο ποδηλατόδρομος στη “Μονής Γωνιάς” οέο…; Ήταν στη μελέτη αλλά “θα” τον φτιάξουμε..; [pics]

  Ήταν 20 Φεβρουαρίου του 2023, όταν τα συνεργεία έπιασαν δουλειά, για την πλήρη ανακατασκευή – ανάπλαση της οδού Μονής Γωνιάς στα Χανιά.

  Το χρονοδιάγραμμα, προέβλεπε την ολοκλήρωση του σε δώδεκα μήνες, ωστόσο εκείνη την εποχή, δίδονταν υποσχέσεις – διαβεβαιώσεις πως το έργο θα ολοκληρώνονταν πολύ νωρίτερα.

  Από τότε μέχρι και σήμερα που γράφονται αυτές οι αράδες, έχει περάσει ένας ολόκληρος χρόνος, έχει παρέλθει δηλαδή το 12μηνο, οι εργασίες βρίσκονται όντως σε αρκετά προχωρημένο στάδιο, πλιν όμως δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί.

  Πολύς λόγος ακόμη έγινε και για την περίφημη “κόκκινη” διασταύρωση με την αστοχία που υπήρξε στο υλικό που χρησιμοποιήθηκε η οποία επί της ουσίας ξαναφτιάχτηκε από την αρχή κι έλαβε τη σημερινή αρκετά ενδιαφέρουσα μορφή της, πριν από λίγες μόλις ημέρες. Η όψη που έχει σήμερα το συγκεκριμένο σημείο, στάθηκε η αφορμή ακόμη και για χιουμοριστικά σχόλια, καθώς αρκετοί – λόγω του χρώματος που επιλέχθηκε – τη “βάπτισαν” ως τη διασταύρωση του Ολυμπιακού στα Χανιά.

  Η ανάπλαση της Οδού Μονής Γωνιάς στα Χανιά είναι ένα έργο που θα μπορούσε να βελτιώσει σημαντικά την υποδομή και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής. Οι αναπλάσεις οδών άλλωστε, στοχεύουν στην αναβάθμιση της οδικής ασφάλειας, τη μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης και τη βελτίωση της αισθητικής του περιβάλλοντος. Προς αυτή την κατεύθυνση, η συνολική μελέτη που έγινε για το έργο αυτό, απαντούσε πλήρως στις επιταγές του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας [ΣΒΑΚ] το οποίο μεταξύ άλλων, προέβλεπε ακόμη και ποδηλατόδρομο.

  Κάπου εδώ ξεκινά και βασικός λόγος ύπαρξης του σημερινού άρθρου του “Κυρίου Έπαρχου”.

  Σε πρόσφατο ρεπορτάζ που δημοσίευσε το Kriti360, το οποίο άνοιξε μια μεγάλη δημόσια συζήτηση στα social media, αναγνώστης ήρθε να μας υπενθυμίσει τα όσα προέβλεπε η μελέτη του έργου και να μας προτρέψει να δούμε τελικά, τις διαφορές της “πραγματικότητας” από τη μακέτα.

  Παρατηρώντας κάποιος την ομολογουμένως όμορφη ανάπλαση που έχει γίνει στην περιοχή – η οποία επαναλαμβάνουμε πως ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί – βλέπει πως δεν υπάρχει “ίχνος” ποδηλατόδρομου, παρά το γεγονός ότι η αρχική μελέτη τον προέβλεπε.

  Πληροφορίες της στήλης αναφέρουν πως εργάτες του εργοταξίου – ΟΧΙ κάποιος από τους υπεύθυνους το ξεκαθαρίζουμε για να μην παρεξηγηθούμε – σε σχετική ερώτηση για την απουσία του ποδηλατόδρομου, απάντησαν πως αυτός θα γίνει αλλά σε… μέλλοντα χρόνο!

  Πως…;

  Από τη μια πλευρά, λένε οι πληροφορίες, θα καταργηθούν οι θέσεις στάθμευσης που δημιουργήθηκαν και στη θέση τους θα κατασκευαστεί ο ποδηλατόδρομος.

  Άρα…;

  Οι εσοχές στάθμευσης που έχουν δημιουργηθεί – στο πλάι του οδοστρώματος – από τη μια μπάντα θα τις… σπάσουμε [;] για τον ποδηλατόδρομο… ή…, θα καταργήσουμε από τη μια πλευρά εντελώς τη στάθμευση των οχημάτων;

  Υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος που δεν μπορούμε τώρα να τον φανταστούμε διότι προφανώς δεν διαθέτουμε εξειδικευμένες τεχνικές γνώσεις…;

  Ο Δήμαρχος Χανίων, κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης, στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο, είπε  ότι “σε όλες τις αναπλάσεις τηρείται η προτεραιότητα με τις υπογειοποιήσεις των δικτύων πρώτα“. Η λογική που εφαρμόζουμε – είπε –  “είναι να γίνονται ολοκληρωμένες παρεμβάσεις για να αποφεύγονται τα σπασίματα και οι τομές σε δρόμους που έχουν πρόσφατα ασφαλτοστρωθεί!

  Στην προκειμένη περίπτωση της Μονής Γωνιάς βέβαια, για να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί το έργο – διαδικασία που επαναλαμβάνουμε δεν έχει ακόμη γίνει – θα πρέπει βάσει της μελέτης του έργου, να δημιουργηθεί και ο ποδηλατόδρομος.

  Με ποιον τρόπο θα γίνει κάτι τέτοιο, αν όχι με σπασίματα που δεν τα θέλουν στην Κυδωνίας….;

  Ας κάνουμε λίγη υπομονή και λογικά θα μας το πουν – δείξουν οι αρμόδιοι του Δήμου Χανίων.

  Στα άλλα θέματα της ημέρας, είναι πολύ κοντά στα Χανιά, η νέα κακοκαιρία που θα “χτυπήσει” και την Κρήτη.

  Υ.Γ. 

  Δεν θέλουμε να γκρινιάζουμε…

  Μας αναγκάζετε…

                                             Φιλικά και Πάντα Καλοπροαίρετα 

                                                        Ο κύριος Έπαρχος”

   

  Διαβάστε ακόμη: Χανιά | Σπάνε τον “Σημανδηριανό” ποδηλατόδρομο της Χατζημιχάλη! Προγραμματισμός για σεμινάριο…

  Δείτε ΕΔΩ περισσότερα από το Kriti360.gr 

  googlenews Kriti360

  Ακολουθήστε το kriti360.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ