More

  “Μοντέρνο” & Βασίλης Ταμπακόπουλος: Από την Σμύρνη στα Χανιά, μια ιστορία γλύκας δρόμος…

  Στο ναό των γεύσεων δεν αντιστέκεσαι, πέφτεις με τα μούτρα και απολαμβάνεις! Αυτό το μάθαμε τελικά καλά! Τι κι αν προσπαθήσαμε να συγκρατηθούμε, γιατί έπρεπε να γίνει η συνέντευξη…; Ζαλιστήκαμε από τις μυρωδιές, γέμισε το μάτι μας με εκατοντάδες λιχουδιές – τις οποίες δεν μπορούσαμε να τις αγνοήσουμε όπως καταλαβαίνετε  – καταβάλαμε φιλότιμες προσπάθειες ν΄αντισταθούμε , αλλά στο τέλος βέβαια “βουτήξαμε” στην πιο γλυκά ιστορία της πόλης των Χανίων, τα τελευταία 73 χρόνια. Μια ιστορία παραμένει πιο… Μοντέρνο από ποτέ!

  previous arrow
  next arrow
  previous arrownext arrow
  Slider

  Βρεθήκαμε  σε ένα από τα επτά φυσικά καταστήματα – υπάρχει και 8ο ηλεκτρονικό! –  η πιο γλυκιά “αλυσίδα” της πόλης,  στον Μακρύ τοίχο και συναντήσαμε έναν εξίσου γλυκό κύριο, τον Κύριο  Βασίλη Ταμπακόπουλο, το μεγαλύτερο εν ζωή κεφάλαιο,  αυτής της ιστορικής επιχείρησης.  Πρόκειται για έναν μεγάλο άνθρωπο όχι σε ηλικία αλλά σε μεγαλείο, με καρδιά μικρού παιδιού και μια ματιά, που σίγουρα σου μένει αξέχαστη, ούτως ή άλλως , όλα αυτά που έχει “δει” και ζήσει αυτός ο άνθρωπος, θέλουμε καμιά 20αριά μέρες να τα συζητάμε και πάλι ο χρόνος, δεν θα είναι “σύμμαχος” μας.  Συζητώντας κανείς μαζί του,  κάθε του κουβέντα,  σου γεννά απορίες, για το πώς ξεκίνησε όλο αυτό το ταξίδι, πως τελικά οι πιο… γλυκές αναμνήσεις των Χανιωτών έχουν γεύση από το «Μοντέρνο».

  Ταμπακόπουλος Μοντέρνο
  Κύριε Βασίλη, βρισκόμαστε σε ένα από τα κεντρικά καταστήματα του «Μοντέρνο» πως ξεκίνησε αυτός ο “ναός” της Ζαχαροπλαστικής;

  Η επιχείρηση ξεκίνησε το 1947 από τον πατέρα μου τον Ορέστη Ταμπακόπουλο, με το πρώτο κατάστημα Μοντέρνο στην Πλατεία της Αγοράς. Ο πατέρας μου ήταν πρόσφυγας από την Μικρά Ασία και συγκεκριμένα από την Σμύρνη. Δραστηριοποιήθηκε πολύ νωρίς στον χώρο της εστίασης, σε ένα από τα πιο γνωστά και φημισμένα εστιατόρια της τότε εποχής, το ξακουστό στους πιο παλιούς «Λόντον Μπαρ» ένα κοσμικό κέντρο το οποίο πολλές φορές έφερνε διάσημες προσωπικότητες όπως Τζένη Βάνου, ζογκλέρ, χορευτές, ήταν ένα σημείο αναφοράς για όλους τότε.

  london bar

  Έπειτα όμως από ένα πρόβλημα υγείας που τον ταλαιπώρησε πήρε την απόφαση να ασχοληθεί με την ζαχαροπλαστική.

  Το 1964 ξεκίνησα και εγώ να ασχολούμαι με την επιχείρηση δίπλα του. Μετέπειτα,  το 1978 μεταφερθήκαμε, λόγο κατεδαφίσεως, από το κτήριο στην Πλατεία της Αγοράς στο οποίο στεγαζόμασταν τότε, στην οδό Τζανακάκη 9. Εκεί ξεκινά μια άλλη εποχή. Μια εποχή που η επιχείρηση σταμάτησε την ιδέα του τραπεζοκαθίσματος και έδωσε έμφαση σε μια νέα εμπορική δραστηριότητα, την πώληση προϊόντων με την μορφή πακέτου.

   

  “Ο αλληλοσεβασμός,  η αλληλοϋποστήριξη και η αμφίπλευρη αγάπη του κόσμου προς την επιχείρηση και αντίστροφα μας οδήγησε στο να καθιερωθούμε ως ένα από τα διαχρονικά μαγαζιά των Χανίων. Μια σχέση που μεγαλώνει γενιές και γενιές, ξεκίνησε από τους παππούδες, μετέπειτα στα παιδιά, και αυτήν την στιγμή που μιλάμε,  στα εγγόνια τους!”

  Ο επόμενος σταθμός στην λειτουργία της επιχείρηση ήταν μια δεκαετία μετά,  όπου αναπτύχθηκε το εργαστήριο ζαχαροπλαστικής με τις πιο τότε σύγχρονες προδιαγραφές , το οποίο αποτελούσε ένα πρότυπο για την εποχή κτήριο. Χρόνια μετά, το 2000, ο γαμπρός μου Αλέξανδρος, και τα παιδιά μου Ντέπη και Ορέστης, υπήρξαν και παραμένουν συνοδοιπόροι σε όλη αυτήν προσπάθεια, έχοντας αναλάβει εξ’ ολοκλήρου την επιχείρηση, και έχοντας από τότε αναπτύξει τα υπόλοιπα υποκαταστήματα σε διάφορα σημεία της πόλης.

  μοντέρνο 1970
  Το 1970 ξεκινήσαμε να αναλαμβάνουμε μικρές εκδηλώσεις οι οποίες όμως αποτελούν ιστορικά γεγονότα όπως τα εγκαίνια της εθνικής τράπεζας, και το εμπορικό επιμελητήριο…

  73 χρόνια αγωνιζόμαστε καθημερινά για να προσφέρουμε στους πελάτες μας μόνο τα καλύτερα!

  Πως καταφέρατε να κάνετε την διαφορά, να ξεχωρίσετε και να εδραιωθείτε στην Χανιώτικη αγορά; Είναι γνωστό ότι έχετε μεγάλη μερίδα ανθρώπων που σας στηρίζει και λατρεύει τα προϊόντα σας.

  Ξέρετε το 1947 οι επιλογές των Χανιωτών ήταν ελάχιστες δεν υπήρχαν πολλά μαγαζιά. Βέβαια εμείς δώσαμε στοίχημα με τον χρόνο και τον κερδίσαμε. Η ποιότητα μας παραμένει σταθερή!  Όλα τα προϊόντα (γλυκά, τούρτες, παγωτά, σφολιατοειδή, σοκολάτες και είδη catering) δημιουργούνται με πολύ αυστηρές προϋποθέσεις! Αυτό όμως που μου είναι αδύνατο να μην αναφέρω είναι το παγωτό μας! Πρόκειται για κομμάτι που έχω ιδιαίτερα μελετήσει και το αγαπώ πολύ… Η παρασκευή παγωτού γίνεται από τις καλύτερες και ιδιαίτερα επιλεγμένες, φρέσκες, πρώτες ύλες, ενώ δεν περιέχουν χρώματα, ενισχυτικά γεύσης κι αρωματικά.

  Ο αγαπημένος μας Κυρ Βασίλης μιλάει για τις συνταγές του και για το… «δυναμίτη» της επιχείρησης… την κυρία Ελένη!! ♥️ Η αγάπη του για τη μαγειρική και η αγάπη του κόσμου για εκείνον είναι πράγματα που παραμένουν αναλλοίωτα στο χρόνο… Σύντομα όλη η συνέντευξη….#kyrbill #oisyntagestoukyrvasili

  Gepostet von Μοντέρνο Ζαχαροπλαστείο am Mittwoch, 10. Juni 2020

   

  “Όταν άνοιξα το μαγαζί στην Τζανακάκη ήταν το πρώτο μαγαζί που ο κόσμος θα έβρισκε νέα εισαγόμενα προϊόντα από όλο τον κόσμο, ντελικατέσεν προϊόντα που ήταν εξαιρετικά δυσεύρετα στην τότε εποχή και ειδικά στην επαρχία.

  Για αυτό και ο χανιώτικος λαός μας επιλέγει ξανά και ξανά,  αγωνιζόμαστε να του προσφέρουμε μόνο τα καλύτερα! Αλλά και ο αλληλοσεβασμός η αλληλοϋποστήριξη και η αμφίπλευρη αγάπη του κόσμου προς την επιχείρηση και αντίστροφα μας οδήγησε στο να καθιερωθούμε ως ένα από τα διαχρονικά μαγαζιά των Χανίων. Μια σχέση που μεγαλώνει γενιές και γενιές, ξεκίνησε από τους παππούδες, μετέπειτα στα παιδιά, και αυτήν την στιγμή που μιλάμε στα εγγόνια τους!

  Η πρώτη μηχανή espresso στα Χανιά, ήταν στο “Μοντέρνο”!

  Δεν είστε ένα απλό ζαχαροπλαστείο, όταν έρχεται κάποιος στο χώρο σας,  καταλαβαίνει ότι έχετε προσαρμοστεί απόλυτα με τις ανάγκες τόσο του πελάτη, όσο και της εποχής. Έχετε εντάξει πολλά αρτοσκευάσματα, φρέσκα σφολιατοειδή, καφέδες και πολλά πολλά άλλα λαχταριστά προϊόντα. Πως εξελίχθηκε αυτή η ιδέα;

  Πάντα προσπαθούσαμε να προλάβουμε τις νέες τάσεις… Ο πατέρας μου  φανταστείτε,  ήταν ο πρώτος το 1956 που έφερε την Espresso μηχανή και την παγωτό – μηχανή στην Κρήτη. Ως αρχή με δίδαξε πως για να καταφέρεις να μείνεις στον χώρο και να είσαι ανταγωνιστικός επιβάλλεται να ανακαλύπτεις συνεχώς νέους τρόπους εξέλιξης και δημιουργίας. Κάπως έτσι λοιπόν και εγώ με την σειρά μου ακολούθησα αυτό το “μονοπάτι” που διδάχθηκα. Όταν άνοιξα το μαγαζί στην Τζανακάκη ήταν το πρώτο μαγαζί που ο κόσμος θα έβρισκε νέα εισαγόμενα προϊόντα από όλο τον κόσμο, ντελικατέσεν προϊόντα που ήταν εξαιρετικά δυσεύρετα στην τότε εποχή και ειδικά στην επαρχία. Όταν λέω εισαγόμενα ειδή εννοώ σοκολάτες ιδιαίτερες, ξεχωριστές γεύσεις, όπως επίσης και πλούσια κάβα εκλεκτών ποτών και κρασιών.

  Δραστηριοποιείστε και στον χώρο Catering ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει “ισχυρό” ανταγωνισμό, αλλά το “Μοντέρνο” είναι ο πρωταγωνιστής…

  Το catering για εμάς έχει μια μακρά παράδοση. Η οποία ξεκίνησε από τα εφηβικά μου χρόνια, ένα είδος Catering έκανε και ο πατέρας μου για τα δεδομένα της τότε εποχής. Το 1970 ξεκινήσαμε να αναλαμβάνουμε μικρές εκδηλώσεις οι οποίες όμως αποτελούν ιστορικά γεγονότα όπως τα εγκαίνια της εθνικής τράπεζας, και το εμπορικό επιμελητήριο. Το 1993 στη προσπάθεια μου να αναπτύξω την υπηρεσία του catering για μεγαλύτερες εκδηλώσεις ξεκίνησα να αναλαμβάνω δεξιώσεις γάμων και βαπτίσεων. Το ξεκίνημα αυτό οφείλεται σε ένα ζευγάρι καλών φίλων μου οι οποίοι ήθελαν να αναλάβω την δεξίωση του γάμου τους.

  Όλα ξεκίνησαν από ένα φιλικό ζευγάρι, που ήθελε να αναλάβουμε τον γάμο του…

  Τύχη λοιπόν ή πεπρωμένο, γιατί η ιστορία μας δείχνει πως το Catering από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του “Μοντέρνο” έψαχνε την “θέση” του… ανάμεσα σας…

  Τολμώ να πω, πως αυτό το εγχείρημα ήταν ένα επεισοδιακό,  καθώς δεν είχα τότε ούτε το προσωπικό ούτε την οργάνωση, αλλά ούτε και τον επαρκή εξοπλισμό, για να μπορέσω να υποστηρίξω κάτι τέτοιο. Κι όμως, παρ’ όλα αυτά,  το έβαλα πείσμα και με σκληρή δουλειά και την βοήθεια των συνεργατών μου καταφέραμε να αντεπεξέλθουμε και το αποτέλεσμα 27 χρόνια μας δικαιώνει. Αυτό αποτέλεσε την αφορμή, για να φτάσουμε στο σήμερα όπου διαθέτουμε τον απαραίτητο εξοπλισμό και ένα υπερσύγχρονο εργαστήριο με πιστοποίηση HAASP/ISO για να μπορεί να υποστηρίξει μεγάλες εκδηλώσεις ατόμων από 500 άτομα και πάνω.

  Κύριε Ταμπακόπουλε αλήθεια,πως προήλθε το όνομα του «Μοντέρνου», “κρύβει” και αυτό πίσω του, κάποια “γλυκιά” ιστορία…;

  Το όνομα «Μοντέρνο» δόθηκε το 1947, όταν ο πατέρας μου ίδρυσε με άλλους δύο συνεταίρους την επιχείρηση, η οποία ήταν πρωτοπόρα για την εποχή της, καθώς αποτελούσε ένα αμιγώς καθαρό ζαχαροπλαστείο. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να αναφέρω ότι η τότε εποχή δεν υπήρχαν καταστήματα που να πουλάνε μόνο γλυκά καθώς πουλούσαν παράλληλα και άλλα προϊόντα όπως ποδήλατα, ραδιόφωνα κλπ.

  Από ποια χώρα πιστεύεται πως έρχονται οι καλύτερες συνταγές για γλυκά;

  Η Ελλάδα γενικότερα είναι επηρεασμένη και από τις χώρες της Ανατολής αλλά και από την Δύση. Το πάντρεμα αυτό συνθέτει ένα μοναδικό γευστικό αποτέλεσμα, μια όμορφη παράδοση. Στην Κρήτη συγκεκριμένα, τα γλυκά που υπήρχαν, και είναι γνωστά σε ολόκληρη την Ελλάδα, είναι τα ξεροτήγανα και οι γλυκές ζύμες όπως τα λυχναράκια και τα καλιτσούνια.

  Το 1973 ξεκίνησαν οι επιρροές από την δυτική Ευρώπη όπου η “μητέρα” της πατισερί,  η Γαλλία,  καθιέρωσε και στην χώρα μας τις πάστες και η “μητέρα” της τζελατερίας, η Ιταλία, καθιέρωσε τις ιδιαίτερες γεύσεις παγωτών.  Το 1973 που ξεκινήσαμε να φτιάχνουμε παγωτά διαφορετικά από τα καθιερωμένα, όπως το παρφέ βανίλια στην Ελλάδα ίσχυε ο παλαιός κώδικας του 1954 τροφίμων, με αποτέλεσμα να μας γίνονται συνεχώς έλεγχοι για τα υλικά που χρησιμοποιούνται στα παγωτά αυτά, καθώς μας ζητούσαν την ακριβή συνταγή για να προσδιορίσουν το κόστος υλικών ενός λίτρου παγωτού για να μας καθορίσουν την τιμή πώλησης.

  “Μπορώ να πω  με περηφάνια,  πως έχω καταφέρει να μεταδώσω την αγάπη μου για την ζαχαροπλαστική και γενικότερα για την εστίαση σε όλη την οικογένεια. Είμαι πεπεισμένος πως είναι άξιοι συνεχιστές αυτής της μακράς πορείας του ζαχαροπλαστείου μας”

   

  Θα θέλαμε κλείνοντας αυτή την γλυκιά μας συζήτηση, να μας μιλήσετε λίγο και για  μελλοντικά σχεδία που αφορούν την επιχείρηση σας;

  Τα μελλοντικά σχέδια της επιχείρησης δεν ανήκουν σε έμενα αλλά στα παιδιά μου! Ο ρόλος μου κοντά τους και στην επιχείρηση είναι συμβουλευτικός, προσπαθώ με κάθε τρόπο να είμαι παρόν και να τους βοηθώ. Μπορώ να πω όμως με περηφάνια,  πως έχω καταφέρει να μεταδώσω την αγάπη μου για την ζαχαροπλαστική και γενικότερα για την εστίαση σε όλη την οικογένεια. Είμαι πεπεισμένος πως είναι άξιοι συνεχιστές αυτής της μακράς πορείας του ζαχαροπλαστείου μας.

  MONTERNO:
  ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙΑΝΑ
  ΚΟΥΜΠΕΣ (Αρτοποιείο)
  ΦΡΑΓΚΙΚΟ
  ΤΖΑΝΑΚΑΚΗ 46 (cafe – snack)
  TZANAKAKΗ 9
  ΜΑΚΡΥΣ ΤΟΙΧΟΣ
  ΠΛΑΤΕΙΑ 1866

  Social Media: @monterno.chania 

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

  Άνδρας έπεσε στη θάλασσα – Επιχείρηση του Λιμενικού

  Επιχείρηση διάσωσης ενός άνδρα πραγματοποίησε το Λιμενικό το Σάββατο 11 Ιουλίου στην Κίσαμο.Κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες ο άνδρας πιθανότατα ναυτικός έπεσε στη...

  Αγιά Σοφιά: Ορχάν Παμούκ – «Είναι σαν να λέμε στον κόσμο ότι δεν είμαστε πλέον κοσμικό κράτος»

  Παρέμβαση για το ζήτημα της Αγιάς Σοφιάς, η οποία πλέον και με τη «βούλα» μετατρέπεται από μουσείο σε τζαμί έκανε με δήλωσή του στο...

  ΕΝΦΙΑ: Ποιοι απαλλάσσονται – Ποιοι πληρώνουν τον μισό

  Ύστερα από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής φορολογικών δηλώσεων στα τέλη Ιουλίου και συγκεκριμένα στις 29 του μήνα, έρχεται το δεύτερο εξάμηνο με τα… χαράτσια που θα πρέπει να καταβάλουν οι φορολογούμενοι.Σε ό,τι...

  Η Τουρκία ξεκίνησε προετοιμασίες για το άνοιγμα της Αγίας Σοφίας ως τζαμί

  Οι τουρκικές αρχές άρχισαν επιθεωρήσεις στην Αγία Σοφία σήμερα στο πλαίσιο προετοιμασιών, προκειμένου να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί για μουσουλμανική προσευχή, μία ημερά μετά την...