More

    Μπάιντεν | Σε ισχύ από την Τετάρτη η εκεχειρία 60 ημερών μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου – Τι είπε για Γάζα

    Τις πρώτες του δηλώσεις από τον Λευκό Οίκο έκανε ο Τζο Μπάιντεν, λίγο μετά την ανακοίνωση του Ισραήλ ότι ενέκρινε το σχέδιο για την κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο.

    Ο Αμερικανός απερχόμενος πρόεδρος, ουσιαστικά, ήρθε να επισφραγίσει τα όσα είπε νωρίτερα στο διάγγελμά του Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος παρουσίασε το σχέδιο που εκπόνησαν ΗΠΑ και Γαλλία από κοινού στην ολομέλεια του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου.

    «Ισραήλ και Λίβανος αποδέχτηκαν τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός. Το Ισραήλ δεν ξεκίνησε αυτόν τον πόλεμο, αλλά ούτε και ο λαός του Λιβάνου. Από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος με τη Χεζμπολάχ, περισσότεροι από 70.000 Ισραηλινοί αναγκάστηκαν να ζήσουν ως πρόσφυγες στις χώρες τους και πάνω από 300.000 Λιβανέζοι αναγκάστηκαν επίσης να ζήσουν ως πρόσφυγες στη χώρα τους. Αυτή ήταν η πιο θανατηφόρα σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ εδώ και δεκαετίες», ανέφερε στις πρώτες του τοποθετήσεις ο κ. Μπάιντεν.

    Ο πρόεδρος χαρακτήρισε την εξέλιξη ως «καλή είδηση», μιλώντας από τον Κήπο των Ρόδων την Τρίτη.

    Ο Μπάιντεν λέει ότι επιτεύχθηκε σήμερα μια συμφωνία, η οποία ισχύει αύριο. «Οι μάχες στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου θα τερματιστούν», λέει. «Αυτό έχει σχεδιαστεί για να είναι μια μόνιμη παύση των εχθροπραξιών».

    «Ό,τι έχει απομείνει από τη Χεζμπολάχ και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις δεν θα επιτραπεί να απειλήσουν ξανά την ασφάλεια».

    Ο Μπάιντεν πρόσθεσε ακόμη ότι εάν η Χεζμπολάχ παραβιάσει τη συμφωνία, το Ισραήλ έχει το δικαίωμα αυτοάμυνας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

    Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε ότι υπήρξε «εντατική διπλωματική προσπάθεια» από τις ΗΠΑ και τη Γαλλία για την επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας.

    «Θα συνεχίσω να εργάζομαι ακούραστα για τη Γάζα»
    Ο Μπάιντεν λέει ότι ο λαός της Γάζας «αξίζει να σταματήσουν οι μάχες και ο εκτοπισμός». «Ο λαός της Γάζας έχει περάσει την κόλαση» και έχει υποφέρει ”πάρα πολλά”, είπε ο Μπάιντεν.

    Η Χαμάς πρέπει να κάνει μια επιλογή, προσθέτει. Η «μόνη τους διέξοδος» είναι να απελευθερώσουν τους ομήρους που πήραν από το Ισραήλ πέρυσι και να τερματίσουν τις μάχες, γεγονός που θα επέτρεπε την είσοδο βοήθειας. Λέει ότι τις επόμενες ημέρες οι ΗΠΑ θα κάνουν άλλη μια προσπάθεια για να «επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός στη Γάζα».

    Αυτό τους φέρνει πιο κοντά σε ένα όραμα για ένα ειρηνικό μέλλον στη Μέση Ανατολή, λέει. Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν έτοιμες να κάνουν «ιστορικές συμφωνίες» για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους και την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ισραήλ.

    «Πιστεύω ότι αυτή η ατζέντα παραμένει εφικτή», λέει ο πρόεδρος και προσθέτει ότι θα περάσει τις υπόλοιπες ημέρες της θητείας του εργαζόμενος ”ακούραστα” προς αυτή την κατεύθυνση.

    Νετανιάχου: Η διάρκεια εκεχειρίας θα εξαρτηθεί…
    Τρεις είναι οι λόγοι που οδήγησαν τον Μπενιαμίν Νετανιάχου να συμφωνήσει σε μια κατάπαυση του πυρός στο Λίβανο την Τρίτη (26/11). Ύστερα από την έγκριση από το ισραηλινό συμβούλιο ασφαλείας το βράδυ της Τρίτης (26/11), ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έφερε το θέμα στο υπουργικό συμβούλιο σε μια κίνηση που θεωρείται τυπική.

    Ύστερα από την έγκριση από το ισραηλινό συμβούλιο ασφαλείας το βράδυ της Τρίτης (26/11), ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έφερε το θέμα στο υπουργικό συμβούλιο σε μια κίνηση που θεωρείται τυπική.

    Εστίαση στην ιρανική απειλή
    Ο πρωθυπουργός ανέφερε το Ιράν ως τον πρώτο λόγο για την κατάπαυση και πρόσθεσε ότι δεν θα επεκταθεί σε αυτόν. Η Χεζμπολάχ είναι μια υποστηριζόμενη από το Ιράν μαχητική ομάδα στο Λίβανο.

    Για τον στρατό
    Ένας δεύτερος λόγος, είπε, ήταν να «δώσουμε στις δυνάμεις μας μια ανάσα και να αναπληρώσουμε τα αποθέματα».

    Διαχωρισμός των μετώπων
    Ο τρίτος ήταν ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα.«Η Χαμάς υπολόγιζε στη Χεζμπολάχ να πολεμήσει στο πλευρό της. Με τη Χεζμπολάχ εκτός εικόνας, η Χαμάς έμεινε μόνη της. Θα αυξήσουμε την πίεσή μας στη Χαμάς και αυτό θα βοηθήσει» να απελευθερωθούν οι όμηροι που βρίσκονται ακόμη στον θύλακα, είπε.

    Ο Νετανιάχου είπε επίσης ότι η διάρκεια της εκεχειρίας θα «εξαρτηθεί από το τι θα συμβεί στο Λίβανο». Είπε ότι το Ισραήλ θα ξαναρχίσει τις επιθέσεις αν η Χεζμπολάχ παραβιάσει τη συμφωνία με επανεξοπλισμό, σκάψιμο σηράγγων, εκτόξευση ρουκετών ή ανοικοδόμηση της υποδομής της κοντά στα ισραηλινά σύνορα.

    «Με την πλήρη κατανόηση των Ηνωμένων Πολιτειών, διατηρούμε πλήρη ελευθερία στρατιωτικής δράσης», είπε.

    Τι προβλέπει η συμφωνία
    Σύμφωνα με πληροφορίες η κατάπαυση του πυρός στο Λίβανο θα ανακοινωθεί επίσημα στις 10 μ.μ. και θα τεθεί σε ισχύ στις 10 π.μ.

    Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, τόσο το Ισραήλ όσο και η Χεζμπολάχ θα αποσύρουν τις δυνάμεις τους από το νότιο Λίβανο σε διάστημα 60 ημερών, με τη Χεζμπολάχ να παραμένει βόρεια του ποταμού Λιτάνι περίπου 30 χιλιόμετρα βόρεια των συνόρων.

    Για να καλυφθεί το κενό ασφαλείας, ένας ενισχυμένος εθνικός στρατός του Λιβάνου και στρατεύματα από την Unifil, την προσωρινή δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στο Λίβανο, πρόκειται να καλύψουν τις θέσεις τους.

    Στο πλαίσιο της εποπτείας της εφαρμογής της συμφωνίας ένας Αμερικανός στρατηγός θα εγκατασταθεί στην περιοχή και θα δημιουργηθούν δύο κέντρα ελέγχου για τους σκοπούς της κίνησης – το ένα στη Βηρυτό και το άλλο στο Σαφέντ.

    Η συμφωνία επιτρέπει στο Ισραήλ να επέμβει στρατιωτικά στο Λίβανο εάν εντοπίσει άμεση απειλή από τη Χεζμπολάχ. Στην περίπτωση μιας λιγότερο άμεσης απειλής, όπως ο εντοπισμός μιας σήραγγας νότια του Λιτάνι, το Ισραήλ θα το αναφέρει σε μια επιτροπή πέντε χωρών, τους defacto εγγυητές, που εποπτεύεται από τις ΗΠΑ.

    Το διάγγελμα Νετανιάχου
    Στο διάγγελμά του ο Νετανιάχου στο οποίο δηλώνει ότι είναι υπερήφανος για την «αντοχή» που επιδεικνύουν οι Ισραηλινοί που ζουν στο βορρά και λέει ότι το Ισραήλ θα επιστρέψει τους πολίτες του βορρά στα σπίτια τους.

    Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός τόνισε ακόμη ότι η χώρα έχει δεσμευτεί να «ολοκληρώσει την καταστροφή της Χαμάς».

    «Η εκεχειρία έχει στρατηγική σημασία για το Ισραήλ», πρόσθεσε. Ο ίδιος εκτίμησε ότι χωρίς την αλληλεγγύη και τη στήριξη της Χεζμπολάχ, η Χαμάς θα βρεθεί σε απομόνωση, άρα θα ανοίξει ο δρόμος για κατάπαυση πυρός στη Γάζα και την απελευθέρωση ομήρων.

    Σχετικά με τον Λίβανο, είπε ότι «εξετάζω όλα τα μέτωπα ταυτόχρονα».

    «Γι’ αυτό απόψε θα παρουσιάσω στο υπουργικό συμβούλιο ένα σχέδιο για κατάπαυση του πυρός στο Λίβανο», τόνισε.

    «Αυτή δεν είναι η ίδια Χεζμπολάχ», πρόσθεσε ο Νετανιάχου. «Η Χεζμπολάχ επέλεξε να μας επιτεθεί από εκεί στις 8 Οκτωβρίου. Την γυρίσαμε δεκαετίες πίσω. Εξοντώσαμε τον Νασράλα, εξοντώσαμε όλα Τα ανώτερα στελέχη της οργάνωσης και χιλιάδες τρομοκράτες, και καταστρέψαμε το μεγαλύτερο μέρος των δυνατοτήτων της σε ρουκέτες και την υποδομή που έχτισε κοντά στα σύνορά μας», υπογράμμισε.

    «Είμαστε αποφασισμένοι να εμποδίσουμε το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα», τόνισε στη συνέχεια.

    cnn.gr

    Δείτε ΕΔΩ περισσότερα από το Kriti360.gr 

    googlenews Kriti360

    Ακολουθήστε το kriti360.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ