More

  Ναύσταθμος Σούδας: Το μεγάλο στοίχημα για το Πολεμικό Ναυτικό – Δυναμική απάντηση στη «Γαλάζια Πατρίδα» του Ερντογάν – Ο ρόλος των ΗΠΑ

  Ουσιαστικά η αναβάθμιση της Σούδας θα σηματοδοτεί τη δυναμική «έξοδο» του Πολεμικού Ναυτικό από το «κλειστό» Αιγαίο στην ανοιχτή θάλασσα της Μεσογείου. Εγχείρημα όχι εύκολο αφού απαιτούνται μεγάλα κονδύλια και μελέτη για την οργάνωση ενός σύγχρονου ναυστάθμου σε πρότυπα ΝΑΤΟ.

  Η αναβάθμιση του ναυστάθμου της Σούδας πρέπει απαραίτητα να συνδυαστεί με την απόκτηση από το Πολεμικό Ναυτικό νέων πλοίων με δυνατότητες να επιχειρούν στην ανοιχτή θάλασσα τονίζουν στρατιωτικές πηγές, όπως αναφέρει το newpost.gr.

  Η απόφαση για μόνιμο ελλιμενισμό στην Κρήτη μεγάλου αριθμού Μονάδων του Στόλου φαίνεται ότι είναι ειλημμένη έπειτα από την πρόσφατη Ελληνοτουρκική κρίση και τα χρήσιμα συμπεράσματα που εξήγαγε η στρατιωτική ηγεσία και κυρίως οι επιτελείς του ΠΝ.

  Το ανακοίνωσε ήδη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος ενώ και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος εργάζεται ήδη εντατικά προς αυτή την κατεύθυνση. Στόχος είναι το ταχύτερο δυνατό να αρχίσει η διαδικασία για αναβάθμιση της Ναυτικής Βάσης ώστε τα επόμενα χρόνια η Σούδα να μετατραπεί σε μια νέα «Σαλαμίνα» για το Στόλο. Απόφαση καίρια για την επιχειρησιακή οργάνωση του Πολεμικού Ναυτικού με γνώμονα τις μεγάλες προκλήσεις στο θαλάσσιο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου.

  Ουσιαστικά η αναβάθμιση της Σούδας θα σηματοδοτεί τη δυναμική «έξοδο» του Πολεμικού Ναυτικό από το «κλειστό» Αιγαίο στην ανοιχτή θάλασσα της Μεσογείου. Εγχείρημα όχι εύκολο αφού απαιτούνται μεγάλα κονδύλια και μελέτη για την οργάνωση ενός σύγχρονου ναυστάθμου σε πρότυπα ΝΑΤΟ. Χαρακτηριστικό είναι ότι για να λειτουργεί αυτοτελώς ο ναύσταθμος απαιτούνται περισσότερα από 2000 στελέχη όλων των βαθμών και ειδικοτήτων. Τεχνικό προσωπικό, στελέχη εξειδικευμένα σε επισκευές, οπλισμό, επικοινωνίες, καύσιμα αλλά και διοικητικοί είναι απαραίτητοι για να μετατραπεί η Σούδα σε ναύσταθμο της Ανατολικής Μεσογείου.

  Μόνο τα έργα υποδομής και η οργάνωση του νέου ναυστάθμου απαιτούν σημαντικά κονδύλια ενώ θα πρέπει να προβλεφθεί  η μεταφορά αλλά και εγκατάσταση του απαραίτητου προσωπικού. Διαδικασίες που απαιτούν χρόνο και οργάνωση. Όπως ανέφεραν πηγές του Πολεμικού Ναυτικού απαραίτητη προϋπόθεση για την αναβάθμιση της Σούδας αποτελεί η ενίσχυση σε έμψυχο δυναμικό. Τόσο η πρόσληψη ΟΒΑ και ΕΠΟΠ –η οποία άλλωστε έχει ήδη δρομολογηθεί-όσο κυρίως η αύξηση των εισακτέων στις παραγωγικές σχολές Ναυτικών Δοκίμων και Υπαξιωματικών θεωρούνται εκ των ουκ άνευ για να λειτουργήσει και δεύτερος ναύσταθμος ταυτόχρονα με αυτόν στη Σαλαμίνα.

  Κομβικός όμως αναμένεται να είναι ο ρόλος των Αμερικανών που διαθέτουν και αναπτύσσουν συνεχώς τη βάση τους στη Σούδα. Βάση η οποία μπορεί να φιλοξενήσει αεροπλανοφόρο αλλά ακόμα και τα πυρηνικά υποβρύχια των ΗΠΑ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Αμερικανοί εμφανίζονται θετικοί να βοηθήσουν το Πολεμικό Ναυτικό σε επίπεδο υποδομών και τεχνικού εξοπλισμού ώστε να «στήσει» έναν σύγχρονο ναύσταθμο ακριβώς δίπλα στη δική τους βάση.

  Αξία όμως όπως εκτιμάται θα έχει ο αναβαθμισμένος ναύσταθμος αν συνδυαστεί με την απόκτηση των πολυπόθητων για το ΠΝ νέων φρεγατών με δυνατότητες να επιχειρούν στην ανοιχτή θάλασσα. Πολεμικά πλοία για αντιαεροπορική άμυνα περιοχής είναι αυτό για το οποίο «καίγεται» αυτή τη στιγμή το ΓΕΝ ώστε να καλύψει τις νέες ανάγκες για συνεχή και δυναμική παρουσία σε ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και κυρίως στις θαλάσσιες περιοχές όπου η Ελλάδα έχει κυριαρχικά δικαιώματα.

  Παρά το γεγονός ότι ο Στόλος στην πρόσφατη κρίση επέδειξε αυξημένα αντανακλαστικά η απόκτηση νέων πλοίων θα δώσει στο επιτελείο τη δυνατότητα να επιχειρεί από τη Σούδα έχοντας απόλυτη κυριαρχία ακόμα και σε μεγάλες αποστάσεις από τα Ελληνικά νησιά.

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

  Τραγικές στιγμές και ώρες αγωνίας στο Πασακάκι – Η ΕΛ.ΑΣ. “χτενίζει” το σπίτι που βρέθηκε στραγγαλισμένος και δεμένος μέσα σε βαλίτσα ο 82χρονος (pics)

  Αργά τη νύχτα, η σορός του άτυχου 82χρονου, που εντοπίστηκε κατακρεουργημένος και μέσα σε βαλίτσα, σε σπίτι στο Πασακάκι Χανίων, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Χανίων.Μετά...

  Βραβεύονται οι διακριθέντες των διαγωνισμών ζωγραφικής

  Βράβευση διακριθέντων στους διαγωνισμούς ζωγραφικής & ψηφιακής φωτογραφίας: Από τον Δήμο Χανίων στις 29/10/2020Την Πέμπτη 29/10/2020, στις 14.00, στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων...

  “Βλέπει” τον Χρυσοχοΐδη την Τρίτη στην Αθήνα, ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου

  Η ολοκλήρωση των διαδικασιών παραχώρησης ακινήτου με στόχο την ανέγερση κτιρίων για την στέγαση των υπηρεσιών της Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Λασιθίου, της Π.Υ Αγίου...

  Κρήτη: Πιστοποιητικό ικανότητας εκδοροσφαγέων

  Από τη Δ/νση Κτηνιατρικής Περιφέρειας Κρήτης ανακοινώνεται ότι προκειμένου οι εκδοροσφαγείς (σε σφαγεία και πτηνοσφαγεία) να λάβουν το πιστοποιητικό ικανότητας εκδοροσφαγέων που ασχολούνται με...