More

  Ο οπαδικός αθλητισμός, το… παράδειγμα των Χανίων και κάποιες αλήθειες που πρέπει να ειπωθούν!

  Γράφει η Άννα Σαματά

  Όπως όλοι γνωρίζουμε, η σχέση του Έλληνα με τον ενεργητικό αθλητισμό (σε σχέση με τον παθητικό δηλαδή το… να παίζει “Στοίχημα”) δεν είναι και η καλύτερη. Πόσοι είναι εκείνοι που επιλέγουν να γράψουν το παιδί τους σε έναν αθλητικό σύλλογο αντί να το αφήνουν στο σπίτι κολλημένο σε μία οθόνη τηλεόρασης ή tablet για να περάσει πιο “εποικοδομητικά” και σίγουρα λιγότερο κουραστικά (για τους γονείς κυρίως) το χρόνο του; Επιβεβαιωμένα σας λέω, η μειοψηφία!

  Φυσικά, σε αυτό συντελούν πολλοί παράγοντες, εκ των οποίων -κατά τη γνώμη μου- ο κυριότερος είναι το ενδιαφέρον της εκάστοτε κυβέρνησης ή της τοπικής αυτοδιοίκησης για τον αθλητισμό. Άραγε, πόσοι ξέρουμε ποιος είναι ο Υφυπουργός Αθλητισμού ή ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Αθλητισμού κάθε φορά; Για να σας βοηθήσω, θα σας δώσω ένα στοιχείο: στην Ελλάδα του 2020 το τόσο σημαντικό Υπουργείο Αθλητισμού είναι συγχωνευμένο από το 2013 μαζί με το Υπουργείο Πολιτισμού! Δεν μπορώ να πω, πολύ καλό βήμα αν σκεφτούμε ότι μέχρι τότε ονομαζόταν Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού. Τόση είναι η αξία που δίνουμε στον αθλητισμό στην Ελλάδα που εφηύρε τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

  Πρόσφατα γίναμε όλοι θεατές στο αποκορύφωμα του ορισμού της “παράγκας” και μάλιστα σε κυβερνητικό επίπεδο! Το έργο γνωστό: ο Ολυμπιακός προσέφυγε στην Ελληνική “Δικαιοσύνη” (τρόπος του λέγειν) για το πολυϊδιοκτησιακό καθεστώς των ομάδων ΠΑΕ ΠΑΟΚ και ΠΑΕ Ξάνθη,  το οποίο σύμφωνα με το νόμο είναι πράξη που τιμωρείται με υποβιβασμό και για τις δύο ομάδες. Η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού εξέδωσε δεσμευτική απόφαση/πόρισμα και παρέπεμψε το θέμα στα όργανα της Super League ώστε να αποβληθούν οι δύο ομάδες από το πρωτάθλημα. Μέχρι εδώ καλά. Την επόμενη μέρα, ξαφνικά ο Έλληνας οπαδός-επαναστάτης βρήκε λόγο να σηκώσει επιτέλους ανάστημα στην κατάφορη “αδικία” της εφαρμογής του νόμου! Απειλές ότι θα κοπεί η Ελλάδα στα δύο, διαδηλώσεις, διαγραφές ευρωβουλευτών, όλη η Βόρεια Ελλάδα στο δρόμο! Τόση αντίδραση ειλικρινά δεν είδα ούτε όταν γίνονταν περικοπή μισθών και συντάξεων ούτε όταν η χώρα ήταν στα πρόθυρα οικονομικής κατάρρευσης.

  Άλλωστε, το ξέρουμε όλοι: στον Έλληνα μπορείς να πειράξεις το πορτοφόλι και τα δικαιώματά του αλλά όχι την ομάδα του! Πώς θα παίζει Στοίχημα μετά και τι θα έχει να συζητά στο καφενείο όταν η ομάδα του θα έχει υποβιβαστεί; Όμως, σε όλα αυτά φυσικά έκανε πίσω η κυβέρνηση Μητσοτάκη με τον Υφυπουργό Λευτέρη Αυγενάκη και το θέμα λύθηκε αλλάζοντας λιγουλάκι τη νομοθεσία για να μη διαταραχθεί, όπως είπαν η “κοινωνική συνοχή”!

  Για την μπάλα… Οι ομάδες τελικά δεν υποβιβάστηκαν, αφαιρέθηκαν 5-10 βαθμοί και κάπως έτσι μια οποιαδήποτε ΠΑΕ που έχει την οικονομική ευχέρεια, μπορεί να αγοράζει υποομάδες, να στήνει πρωταθλήματα και να σηκώνει την κούπα. Στα ψιλά γράμματα είναι ότι οι κανονισμοί της UEFA, που εφαρμόζονται σε όλα τα Πρωταθλήματα Ευρωπαϊκών χωρών, απαγορεύουν το να συμμετέχουν στην ίδια διοργάνωση δύο ομάδες υπό την επιρροή ενός ιδιοκτήτη. Αλλά, είπαμε, εδώ είναι Ελλάδα και εδώ και χρόνια υπάρχει εκπομπή στην τηλεόραση που αναλύει την “παράγκα” και τα στημένα παιχνίδια του πρωταθλήματος…

  Το παραπάνω παράδειγμα δεν είναι το μοναδικό αλλά είναι το μεγάλο κάδρο σε σχέση με το τι συμβαίνει καθημερινά στον τομέα του αθλητισμού σε όλη τη χώρα και σε κάθε μικρή πόλη.

  Για να το δούμε και λίγο πιο τοπικά, ας δούμε ορισμένα μικρά παραδείγματα του τι ισχύει σε μικρότερα πρωταθλήματα ή σε πρωταθλήματα άλλων αθλημάτων.

  Στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου ασχολούμαι ερασιτεχνικά με τον αθλητισμό. Όπως και στο ποδόσφαιρο και φυσικά σε κάθε άθλημα, για να μπορέσει να λάβει μέρος κάθε αθλητής χρειάζεται ιατρική γνωμάτευση, σύμφωνα με την οποία συμπληρώνεται και υπογράφεται η κάρτα υγείας αθλητή. Ένα θα σας πω για να καταλάβετε πόσο σοβαρά έχουν πάρει οι γονείς και οι ίδιοι οι αθλητές τον αθλητισμό: υπάρχουν ομάδες με κάρτες υγείας Χανιωτών αθλητών που είναι υπογεγραμμένες όλες την ίδια ημέρα από τον ίδιο καρδιολόγο που βρίσκεται…στην Αθήνα! Φυσιολογικότατο…

  Είμαι σίγουρη πως οι περισσότεροι από εσάς έχετε παρακολουθήσει έστω και έναν αγώνα ομαδικού-οπαδικού αθλήματος, στο οποίο συμμετέχουν είτε παιδιά είτε γυναίκες. Έχετε άραγε παρατηρήσει τις αντιδράσεις των γονέων ή των συζύγων τους αντίστοιχα; Σε έναν τόσο σημαντικό από άποψη κτισίματος χαρακτήρα, πειθαρχίας και ευγενούς άμιλλας χώρο, οι γονείς/σύζυγοι βγάζουν το χειρότερό τους εαυτό, χρησιμοποιώντας υβριστικό λεξιλόγιο εναντίον (συνήθως) των διαιτητών. Πώς να μη γίνει αυτό όταν για αυτούς τους γονείς/συζύγους αυτό είναι ο αθλητισμός: η εκτόνωση του εσωτερικού τους κενού και όλων εκείνων που δεν κατόρθωσαν οι ίδιοι. Έχουν άραγε αναρωτηθεί σε πόση πίεση υποβάλλουν τα ίδια τους τα παιδιά τη στιγμή που όλοι οι άλλοι προσπαθούν να τους καλλιεργήσουν το πνεύμα του αθλητισμού;

  Δυστυχώς, όμως, και τα ατομικά αθλήματα πάσχουν εξίσου στην περήφανη Ελλάδα των Ολυμπιακών Αγώνων. Άραγε τι να απέγιναν όλα εκείνα τα Ολυμπιακά Ακίνητα που δημιουργήθηκαν με αφορμή τους Ολυμπιακούς του 2004 που κατέστρεψαν οικονομικά τη χώρα; Στο Γαλάτσι, τουλάχιστον, χρησιμοποιούνται ως στούντιο για τον τελικό του Survivor. Κάτι είναι κι αυτό αν σκεφτείς ότι σχεδόν όλα τα υπόλοιπα είναι σε πλήρη αχρηστία.

  Πόσες φορές έχουμε ακούσει για ατυχήματα με ποδηλάτες στην πόλη των Χανίων; Πάμπολλες. Πόσες φορές έχουμε αναρωτηθεί τι απέγινε εν τέλει με το πολύπαθο Ποδηλατοδρόμιο στα Καθιανά; Πόσο όμορφα είναι να πανηγυρίζουμε για τις επιτυχίες των Χανιωτών ποδηλατών παγκοσμίως αλλά πόσο λίγο έως καθόλου διεκδικούμε τις εγκαταστάσεις που έχουμε ακριβοπληρώσει; Ευτυχώς, ο (ιπτάμενος) Ολλανδός έκανε επίσκεψη και περιμένουμε τα νέα αποτελέσματα των μελετών για το Ποδηλατοδρόμιο. Θα πάρει μερικά χρονάκια αλλά τουλάχιστον κάποιος σκέφτηκε να ασχοληθεί…

  Πόσα χρήματα δόθηκαν για να χτιστεί  και να λειτουργήσει το Κλειστό Κολυμβητήριο στα Κουνουπιδιανά εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004; Πόσα χρήματα χρειάζονται ακόμα να δοθούν μιας και μια αποφράδα ημέρα με πολύ αέρα, έφυγε ένα μεγάλο μέρος της οροφής; Πόσες μέρες λειτούργησε ως Κολυμβητήριο; Καμία!

  Φυσικά, δεν έχουμε παράπονο: βρήκαν καταφύγιο κάποιοι καημένοι πρόσφυγες για μερικές ημέρες οπότε έπιασαν τόπο τα εκατομμύρια που ξοδεύτηκαν και για αυτό το έργο. Τα τελευταία χρόνια, το κτήριο παραδόθηκε στο Πολυτεχνείο Κρήτης, δήθεν για να αξιοποιηθεί προς όφελος των φοιτητών. Ακόμα στέκει εκεί έρμαιο των ανέμων, της κακοκαιρίας και της αδιαφορίας όλων. Ας ελπίσουμε τώρα με τον πρώην πρύτανη κ. Διγαλάκη ως βουλευτή της κυβέρνησης, αρμόδιο για θέματα Παιδείας, να δρομολογηθεί κι αυτό.

  Την ίδια ώρα, ο Χανιώτης Παγκόσμιος Πρωταθλητής Απόστολος Παπαστάμος, που προετοιμάζεται για τους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, αναγκάστηκε να φύγει από την προετοιμασία του στα Χανιά και να τη συνεχίσει στην Αθήνα και το Κολυμβητήριο του ΟΑΚΑ, καθώς το κολυμβητήριο των Χανίων υπολειτουργεί, με τον καυστήρα να μην είναι σε πλήρη λειτουργία λόγω οικονομικών προβλημάτων.

  Αυτή είναι η σχέση της Ελλάδας με τον αθλητισμό και σας διαβεβαιώ αυτά τα προβλήματα δεν υπάρχουν σε κάθε χώρα! Έζησα τρία χρόνια στην Ολλανδία και ταυτόχρονα έπαιζα ερασιτεχνικά handball σε μία ομάδα της πόλης που έμενα. Η πόλη ήταν σε μέγεθος σαν τα Χανιά και σε αριθμό κατοίκων περίπου το ίδιο.

  Η πολύ μεγάλη πλειοψηφία των μαθητών και ενηλίκων ασχολούνταν με τον αθλητισμό. Κάθε πρωί έβλεπα νέους να πηγαίνουν στο σχολείο κουβαλώντας τον εξοπλισμό για την προπόνηση που είχαν μετά το μάθημά τους. Η ομάδα στην οποία συμμετείχα, παρόλο που ήταν μικρή, είχε το δικό της γήπεδο και τη δική της “καντίνα”, όπου συναντιόμασταν όλοι είτε πριν είτε μετά την προπόνηση και έτσι γνωριζόμασταν και δενόμασταν ακόμα περισσότερο ως ομάδα. Εκεί αγαπούν πραγματικά τον αθλητισμό και προσπαθούν να αποκομίσουν όλα τα οφέλη του.

  Δυστυχώς, αυτά δεν ισχύουν ούτε κατά διάνοια στη δική μας πόλη και χώρα διότι δεν έχουμε τη νοοτροπία του αθλητή αλλά του οπαδού. Και εάν δεν αλλάξει αυτό, δυστυχώς, δε θα πάμε ποτέ μπροστά! Ένα πράγμα σκέφτομαι και εντυπωσιάζομαι: στην αρχαία Αθήνα σταματούσαν όλες οι συρράξεις για χάριν των Ολυμπιακών Αγώνων. Στην Ελλάδα του 2020 δημιουργούνται συρράξεις εξαιτίας του αθλητισμού.

  Κάτι πάει πολύ λάθος και κάπως έτσι εξηγείται το γιατί το “Νους υγιής εν σώματι υγιεί” έχει πλήρη αρνητική εφαρμογή στη χώρα μας.

   

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

  Κλειστά σχολεία: Σε ποιες περιοχές θα γίνει τηλεκπαίδευση την Τρίτη λόγω κακοκαιρίας

  Με την κακοκαιρία «Λέανδρος» να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, και την Τρίτη σχολεία θα παραμείνουν κλειστά, ακόμη και στην Αττική, και τα μαθήματα θα γίνουν μέσω της πλατφόρμας...

  Τι λέει ο Μπελιβάνης για το φονικό στα Μεσκλά: 14 μαχαιριές έφερε η άτυχη γυναίκα

  Η ετυμηγορία του Ιατροδικαστή Κρήτης κ. Σταμάτη Μπελιβάνη, φωτίζει την στυγερή τη δολοφονία που συγκλονίζει τα τελευταία 24ωρα ολόκληρη την Κρήτη, στα Μεσκλά Χανίων.Το...

  Συγκλονιστικό βίντεο: Δείτε το δευτερόλεπτο που ένας ακόμη Κρητικός σκοτώνεται σε φοβερό τροχαίο (pics+vid)

  Ένα συγκλονιστικό βίντεο από το νέο θανατηφόρο δυστύχημα που βύθισε στο πένθος μια ακόμη οικογένεια στην Κρήτη τις τελευταίες ώρες.Το σχετικό οπτικό υλικό, ανάρτησε...

  Θλίψη για τον χαμό του Ηλία Μαρινάκη: “Έσβησε” ένας θρύλος… (pics)

  Ο Ηλίας Μαρινάκης, ιδρυτικό μέλος και μπασίστας των Πελόμα Μποκιού πέθανε μετά από χρόνια ασθένεια το απόγευμα της Δευτέρας (18/1)Την θλιβερή απώλεια γνωστοποίησε ο...