More

  Ο Πρόεδρος της Βουλής στην τελετή ορκωμοσίας της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα

  Ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Νικόλαος Βούτσης, παρέστη σήμερα στην τελετή ορκωμοσίας του νέου Προέδρου και των μελών της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

  Στην τελετή παρέστησαν, επίσης, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Νικόλαος Παρασκευόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου κ. Γεώργιος Σάρλης, καθώς και ο απερχόμενος Πρόεδρος της Αρχής, επίτιμος Σύμβουλος της Επικρατείας, κ. Πέτρος Χριστόφορος.

  img_16-09-06_0057

  Κατά τον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε: «Είμαι ευτυχής για το γεγονός ότι κατέστη δυνατόν, κατά την πρώτη σύνοδο της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου, μέσα σε δέκα μήνες, να επιτευχθεί η επιλογή των μελών τεσσάρων εκ των πέντε ανεξάρτητων κατά το Σύνταγμα Αρχών, για τις οποίες έχει αρμοδιότητα η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, με την πολύ μεγάλη πλειοψηφία των 4/5. Είστε η τέταρτη Αρχή και εκκρεμεί μόνο το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Αυτό επιτεύχθηκε μέσα σε μια οκτακομματική Βουλή, όπου τουλάχιστον δύο κόμματα, για διαφορετικούς λόγους, όπως έχουν κάθε δικαίωμα, έχουν αρνητική στάση στις ψηφοφορίες που γίνονται για τις Ανεξάρτητες Αρχές. Άρα, το ότι κατέστη δυνατόν να κλείσουμε με τις συνθέσεις, χωρίς να υπάρξει νύξη δημόσια για τα πρόσωπα που επελέγησαν για καμία από τις Αρχές, καθώς και το γεγονός ότι υπήρξαν αυτές οι ευρύτατες συμφωνίες, πιστεύω ότι θωρακίζει τις Αρχές και ενισχύει την αναγκαία και συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία τους ως προς τον ελεγκτικό, ρυθμιστικό και αντισταθμιστικό ρόλο που έχουν. Ταυτόχρονα όμως, είναι και μια επιβράβευση, σε πολύ δύσκολους καιρούς, για την οντότητα της Βουλής και τη σχέση της με τους πολίτες, για την προσπάθεια που γίνεται μέσα στο Κοινοβούλιο, έτσι ώστε, εκεί που μπορούμε, να κάνουμε βήματα, χωρίς περιορισμούς και δημοσιονομικούς ελέγχους που έχουν οδηγήσει σε μια πανθομολογούμενη περιορισμένη κυριαρχία που διακυβεύεται κάθε στιγμή. Εκεί λοιπόν που μπορούμε, είναι σωστό να αποδεικνύουμε ότι γρήγορα, με ευρύτατες συναινέσεις και αποφασιστικά βήματα μπορούμε να κάνουμε αυτά που πρέπει.

  img_16-09-06_0139

  Διανύουμε μια εποχή όπου η περίφημη παγκοσμιοποίηση, όπως και η αποσταθεροποίηση σε ευρύτατες περιοχές του πλανήτη, έχουν θέσει εν αμφιβόλω σειρά δικαιωμάτων, κυρίως ως προς την πρακτική τους εφαρμογή, τον έλεγχο και την υπεράσπισή τους. Θα ήμασταν υποκριτές αν δεν αναγνωρίζαμε ότι υπάρχει αναδίπλωση ακριβώς στο θέμα της υπεράσπισης των δικαιωμάτων, κάτω από την ταχύτατη επέλαση των τεχνολογιών, που είναι βεβαίως και στην υπηρεσία των νόμιμων θεσμών, κρατικών ή ευρύτερων, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση. Μέσα σε ένα τόσο δύσκολο περιβάλλον θα κληθείτε κι εσείς να επιτελέσετε τον ρόλο σας. Ευχαριστώ από καρδιάς και εκ μέρους όλων των κομμάτων, όλους τους κυρίους και τις κυρίες που απέρχονται και έχουν επιτελέσει ένα σημαντικό έργο, το οποίο έχουμε αναγνωρίσει και κατά την παράδοση των εκθέσεων και κατά τις ακροάσεις στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής και είμαι σίγουρος ότι θα κληθούν να βοηθήσουν με την εμπειρία τους στα πρώτα βήματα τους νέους συναδέλφους τους».

  Από την πλευρά του, ο νέος Πρόεδρος της Αρχής, κ. Κωνσταντίνος Μενουδάκος, επισήμανε μεταξύ άλλων, πως «λίγο πριν η Αρχή συμπληρώσει τα 20 χρόνια από την ίδρυσή της, στη διαδρομή της ως συνταγματικά κατοχυρωμένης ανεξάρτητης διοικητικής αρχής, έχει δημιουργήσει ικανές εγγυήσεις για την ιδιωτική ζωή και έχει διαμορφώσει ισχυρό πλαίσιο προστασίας. Για τον λόγο αυτό, έχει εδραιωθεί στη συνείδηση των πολιτών ως ουσιαστικός φορέας προστασίας των προσωπικών τους δεδομένων. Το θετικό αυτό πρόσημο για την Αρχή αποτελεί στέρεη βάση και βέβαια θα εργασθούμε σκληρά για να το διευρύνουμε και να ανταποκριθούμε στις ανάγκες και στις προκλήσεις που απορρέουν από τα νέα δεδομένα, τα οποία δημιουργεί η ταχεία εξέλιξη της τεχνολογίας αλλά και η νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία». Όπως υπογράμμισε ο κ. Μενουδάκος, «αυτή τη χρονιά ψηφίστηκε ο Νέος Κανονισμός Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος θα τεθεί σε εφαρμογή τον Μάιο 2018. Ο Κανονισμός αυτός διευρύνει τα δικαιώματα των υποκειμένων των προσωπικών δεδομένων και αυξάνει αντιστοίχως τις υποχρεώσεις των προσώπων που διενεργούν επεξεργασία των δεδομένων. Επίσης, ενισχύει την ήδη υφιστάμενη συνεργασία μεταξύ των εθνικών αρχών προστασίας προσωπικών δεδομένων και προβλέπει, μεταξύ άλλων, αμοιβαία συνδρομή και κοινούς ελέγχους. Γενικά δημιουργεί ένα νέο νομικό πλαίσιο, στο οποίο η Αρχή έχει υποχρέωση να συμμορφωθεί». «Θα προσπαθήσουμε, στα δύσκολα αυτά χρόνια της δημοσιονομικής κρίσης, να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ανταποκριθούμε σ’ εκείνο που η ίδια η Πολιτεία, αλλά και οι πολίτες, απαιτούν από την Ανεξάρτητη Αρχή, την οποία θα έχουμε την τιμή αλλά και την ευθύνη να υπηρετήσουμε τα επόμενα χρόνια. Αποβλέπουμε, βεβαίως, στην αρωγή και τη συμπαράσταση της κεντρικής κρατικής εξουσίας, στο πλαίσιο των υφιστάμενων δημοσιονομικών δυνατοτήτων» κατέληξε ο κ. Μενουδάκος.

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ