More

  Ο Σημαντηράκης έκανε την πιο… άκυρη πρόταση, αλλά σήμερα είμαστε όλοι στο πλευρό του

  Όσο τεράστιο ήταν το… άκυρο της πρότασης που κατέθεσε την Τετάρτη στο Δημοτικό Συμβούλιο των Χανίων ο δήμαρχος κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης, για την δημιουργία Δημοτικής Βιβλιοθήκης στα κτήρια του Λόφου Καστέλι – στην οποία και σε επίπεδο αναλυτικότερου σχολιασμού της, οι εξελίξεις μας αναγκάζουν ως στήλη να τοποθετήσουμε μια άνω τελεία – τόσο 100% συντασσόμαστε στα όσα υποστήριξε ο Δήμαρχος Χανίων, στην διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε, με αφορμή την κατάληψη στην οποίαν έχουν προχωρήσει μειοψηφίες, στο Δημαρχείο Χανίων, από νωρίς το πρωί της Πέμπτης.

  Σε αυτή την χρονική στιγμή, ΟΛΟΙ είμαστε στο πλευρό του Παναγιώτη Σημανδηράκη, όσο απογοητευτική, πρόχειρη και μη υλοποιήσιμη   κι αν ήταν,  η πρόταση που έφερε προς συζήτηση, για τα κτήρια εκείνα που μέχρι το περασμένο Σάββατο τελούσαν υπό κατάληψη και σήμερα, στάθηκαν η αφορμή για να καταληφθεί ο ναός της τοπικής δημοκρατίας στα Χανιά.

  Ξεκάθαρα, όταν αγωνίζεσαι για την “ελευθερία” ενός δημόσιου χώρου, όπως είναι τα κτήρια του Πολυτεχνείου Κρήτης στο Λόφο Καστέλι, δεν διακόπτεις  την ελεύθερη λειτουργίας ενός έτερου δημόσιου οργανισμού, πολλαπλάσιας σημαντικότητας για την καθημερινότητα του μέσου Χανιώτη πολίτη.

  Ακόμη κι αν θεωρείς τις πρωτοβουλίες της δημοτικής αρχής, “επικοινωνιακού τύπου” και την κατατάσσεις αυτόματα στους “απέναντι” σου, δεν έχεις κανένα απολύτως δικαίωμα στον πολίτη που θέλει να εξυπηρετηθεί, να του στερείς αυτό το δικαίωμα.

  Το περασμένο Σάββατο, για να φανούν “πολλοί” αυτές οι μειοψηφίες, εκατοντάδες Χανιώτες που δεν ανήκουν εξ΄ολοκλήρου σε αυτές τις ομάδες, συντάχθηκαν με αυτές και διαδήλωσαν ειρηνικά, έχοντας πιθανότατα ακουμπήσει τον ουσιαστικό παλμό των πρωτεργατών της ιστορικής κατάληψης.

  Ελάχιστοι ή σημαντικά λιγότεροι από αυτούς τους πολίτες που διαμαρτυρήθηκαν το Σάββατο για την αιφνιδιαστική εισβολή της Αστυνομίας στα κτήρια, αν ερωτηθούν πόσο  συμφωνούν με την κατάληψη του Δημαρχείου Χανίων, θα απαντήσουν θετικά.

  Το μεθύσι της επιτυχίας είναι επικίνδυνο. Γιατί “ΝΑΙ“, άπαντες οφείλουμε να παραδεχθούμε πως η κινητοποίηση του περασμένου Σαββάτου, από μια απλή διαμαρτυρία, μετατράπηκε σε ένα χειμαρρώδες συλλαλητήριο, το οποίο βρήκε τον τρόπο όχι απλά να πετύχει τον σκοπό του, αλλά και να αφυπνίσει ένα σημαντικό μερίδιο της τοπικής κοινωνίας, το οποίο δεν το βρήκε σύμφωνο η εισβολή.

  Σε πρόσφατη δημόσια αναφορά μου, είπα πως η “κατάληψη στην 5η Μεραρχία δεν έληξε, απλώς οι καταληψίες άλλαξαν”.

  Όσο κι αν χωρίς περιστροφές  υποστηρίζω ότι ρεαλιστικά η συμφωνία μεταξύ Πολυτεχνείου και Επενδυτών δεν υπάρχει περίπτωση να “σπάσει” νομικά, άρα και όλα όσα ακούγονται είναι ουσιαστικά ανεδαφικά, άλλο τόσο και η επόμενη ημέρα της λήξης της κατάληψης της Ρόζα Νέρα, προσωπικά δεν μου έδωσε την αίσθηση, ότι ο χώρος βοηθήθηκε να αποκτήσει ξανά τον Δημόσιο χαρακτήρα το ή  έγινε περισσότερο ανοικτός από πριν, προς τον Χανιώτικο λαό.

  Οι απαραίτητες κατά την Αστυνομία σιδεριές, τα συρματοπλέγματα και οι κάμερες που τοποθετήθηκαν, “φυλάκισαν” περισσότερο τον χώρο, ο οποίος για τους ίδιους που έφεραν εις πέρας αυτή την αποστολή, υποτίθεται ότι “απελευθερώθηκε” από την εισβολή των δυνάμεων καταστολής και μετά.

  Κοντολογίς…

  Από όποια πλευρά του νομίσματος κι αν βρίσκεται κάποιος, στην ανομία, δεν απαντάς με παρανομία.

  Δυστυχώς χαμένη μέσα από αυτή την εκρηκτική κατάσταση που διαμορφώνεται τις τελευταίες ημέρες, είναι η ΕΙΡΗΝΗ της πόλης των Χανίων.

  Κι αυτή ο κάθε Χανιώτης και η κάθε Χανιώτισσα, σε όποιον χώρο κι ανήκουν ή κινούνται, οφείλουν να την προστατέψουν, με νηφαλιότητα, ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση.

        Φιλικά και Πάντα Καλοπροαίρετα

                                                    “Ο Κύριος Έπαρχος”

   

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ