More

  Οι τέσσερις ώρες που στοίχησαν [;] τη ζωή της Κορίνας: Κι όμως, το κορίτσι θα μπορούσε να ζει…

  Οι τέσσερις ώρες από το πρώτο σήμα μέχρι το πέταγμα του ελικόπτερου

  Της Ευαγγελίας Καρεκλάκη*

  Η Κορίνα είχε ελπίδες να μεταφερθεί ζωντανή στο νοσοκομείο Χανίων και να παλέψει για τη ζωή της υπό τη δέουσα ιατρική βοήθεια που δικαιούταν; Η λογική, η εμπειρία και οι μαρτυρίες λένε «Ναι». Τι πήγε στραβά λοιπόν και ξεψύχησε σε αυτό το γκρεμό της Γαύδου ώρες μετά το πρώτο σήμα; Ήταν θέλημα Θεού; Δεν είναι δουλειά μας να τα βάζουμε με τον Θεό. Ήταν θέλημα ανθρώπων;

  Είναι δουλειά μας ο δημόσιος έλεγχος. Οφείλουμε στη μνήμη της Κορίνας να επιμένουμε σε απαντήσεις για το τι έγινε και τι δεν έγινε ώστε αυτό να μην ξανασυμβεί. Για την Κορίνα, για άλλες ψυχές που χάθηκαν στο παρελθόν, για ζωές που θα βρεθούν σε κίνδυνο στο μέλλον και για τη διάσωση τους θα πρέπει να κινητοποιηθεί άμεσα και αποτελεσματικά ένας ολόκληρος μηχανισμός.

  Το Cretalive από πολύ νωρίς είχε επισημάνει υπό τη μορφή ερωτήσεων ότι κάτι δεν λειτούργησε σωστά στην όλη διαδικασία διάσωσης με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος. Ερωτήσεις και ερωτηματικά που μας έθεσαν άνθρωποι με γνώση και εμπειρία σε τέτοια περιστατικά. Και στην πορεία άρχισαν να ξετυλίγονται από τους δημοσιογράφους οι συγκλονιστικές μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν από κοντά αυτή την φοβερή υπόθεση. Μακάρι να μπορούσαμε να γυρίσουμε πίσω το χρόνο για την Κορίνα.

  Όμως τώρα πια μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε με βάση τα όσα έχουμε πληροφορηθεί και εμείς στο πλαίσιο του ρεπορτάζ από διαφορετικές πηγές ενημέρωσης, μήπως και καταλάβουμε τι ακριβώς συνέβη, τι έγινε και τι δεν έγινε στο ακριτικό νησί μας, μία ανάσα από την Κρήτη. Με βάση τα όσα έχουν γίνει λοιπόν γνωστά, 6.15 με 6.20 είχε ειδοποιηθεί το ΕΚΑΒ και πολύ άμεσα είχε ενημερωθεί τηλεφωνικά το 199 της Πυροσβεστικής και άρα το Συντονιστικό της Κρήτης και το κέντρο της Αθήνας. Δεδομένου ότι η Γαύδος διαθέτει πυροσβεστικό σταθμό θα πρέπει να θεωρήσουμε βέβαιο (αυτό λέει η λογική) ότι σχεδόν άμεσα τα κέντρα Κρήτης και Αθήνας είχαν ακριβή εικόνα της κατάστασης και της δυσκολίας των συνθηκών της επιχείρησης.

  Οι τοπικοί πυροσβέστες μεταβαίνοντας στο σημείο του ατυχήματος, θα έδωσαν το στίγμα. Αυτό σημαίνει, πάντα με βάση τη λογική, ότι ο αρμόδιος χειριστής του συμβάντος από την Αθήνα με την συνδρομή των τοπικών αρμοδίων (που έχουν γνώση των ιδιαιτεροτήτων της περιοχής, των δυσκολιών και των αποστάσεων) θα έδωσε εντολή να σηκωθεί ελικόπτερο.
  Υποθετικά μιλώντας το ιδανικό επιχειρησιακά για τη διάσωση της άτυχης κοπέλας θα ήταν να δοθεί από τα κεντρικά εντολή για μία μικτή αποστολή στο νησί του ελικοπτέρου Agusta Bell της Πολεμικής Αεροπορίας, από το Ηράκλειο, μαζί με εκπαιδευμένα στελέχη της 3ης ΕΜΑΚ Κρήτης, τα οποία όπως γνωρίζουμε, σπεύδουν σε όλα τα δύσκολα περιστατικά ανά την Κρήτη. Εκτιμάται ότι από τις 6.15 με 6.20 που δόθηκε το πρώτο σήμα, το ελικόπτερο με τους άνδρες της ΕΜΑΚ θα ήταν εφικτό να σηκωθεί από το Ηράκλειο ήδη από τις 7 το πρωί. Αντίστροφα, γύρω στις 8.30 με 9 παρά το ελικόπτερο με την τραυματία θα μπορούσε να κατευθύνεται από την Γαύδο για το νοσοκομείο Χανίων.

  Οι πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι το ελικόπτερο απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Ηρακλείου γύρω στις 10.20, δηλαδή τέσσερις ώρες μετά αφ’ ότου είχε δοθεί το πρώτο σήμα στο ΕΚΑΒ και στην Πυροσβεστική. Τέσσερις ώρες μετά όταν όλοι γνωρίζουμε ότι στις περιπτώσεις αυτές είναι κρίσιμα ακόμα και τα δευτερόλεπτα. Η υπόθεση ως προς το κρίσιμο επιχειρησιακό σκέλος της διάσωσης δεν αφορά μόνο την τραγική οικογένεια της Κορίνας, μάς αφορά όλους στην Κρήτη. Και καλά θα κάνουμε να το συνειδητοποιήσουμε!

  *Το παραπάνω κείμενο της συναδέλφου Ευαγγελίας Καρεκλάκη από το cretalive.gr εναρμονίζεται πλήρως με τα γραφόμενα του Kriti360.gr από νωρίς το μεσημέρι της Κυριακής και γι’ αυτό το αναδημοσιεύουμε αυτούσιο. Θεωρούμε ιερό χρέος όλων μας, να συμβάλουμε στο να βγει στο φως, όλη η αλήθεια. Στη μνήμη της άτυχης Κορίνας.

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ