More

  Ολλανδία & Δανία “σφάζονται” για την ελληνική αγορά μπύρας! Άλλαξε χέρια η FIX…

   

  Σε ξένα χέρια πέρασε πλήρως η «Ολυμπιακή Ζυθοποιία», η εταιρεία που συνέδεσε το όνομά της με την αναβίωση της θρυλικής μπίρας FIX, και πλέον ο «πόλεμος» της μπίρας στην Ελλάδα αποκτά ολλανδο-δανικό άρωμα ή μάλλον ολλανδο-δανική…μαγιά. Βεβαίως, η εξέλιξη αυτή είχε προαναγγελθεί από τον Νοέμβριο του 2014, τότε που το 51% της «Ολυμπιακής Ζυθοποιίας» πέρασε στον όμιλο Carlsberg και στη συμφωνία με τους Γ. Χήτο και αδερφούς Γκρέκη, απόλυτους ιδιοκτήτες έως τότε της «Ολυμπιακής Ζυθοποιίας» προβλεπόταν ότι εντός κάποιου χρονικού ορίζοντα θα μεταβιβάζονταν οι μετοχές της μειοψηφίας με option για τον δανικό όμιλο.

  Η option ενεργοποιήθηκε σύμφωνα με τα εμπλεκόμενα μέρη εντός των χρονικών ορίων που είχε τεθεί από τη συμφωνία και μένει να δούμε γιατί επελέγη η συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Μια εξήγηση δίνει ο διευθύνων σύμβουλος της Carlsberg, o κ. Cees ‘t Hart ο οποίος δήλωσε σχετικά με την απόκτηση και του υπόλοιπου 49% της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας: «Η Ολυμπιακή Ζυθοποιία είναι μια ιστορική ελληνική εταιρεία και ένας πολύ ισχυρός παίκτης στην ελληνική αγορά. Είναι επομένως ένα θετικό και λογικό επόμενο βήμα αυτό που ανακοινώσαμε σήμερα, η ενίσχυση δηλαδή της παρουσίας μας στη νότια Ευρώπη». Σήμερα η Carlsberg ανακοινώνει τα οικονομικά της αποτελέσματα για την χρήση του 2017 και δεν αποκλείεται να δοθούν περισσότερες πληροφορίες και εξηγήσεις για την κίνηση ενίσχυσης της παρουσίας της εταιρείας στην ελληνική αγορά.

  Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας κ. Ντέγιαν Μπέκο σχολίασε την χθεσινή εξέλιξη ως εξής: «Η εξαγορά του 100% της εταιρίας, αποτελεί μέρος της αρχικής συμφωνίας. Διατηρούμε την εμπιστοσύνη μας στην Ελλάδα και στο επιχειρείν στη χώρα. Στόχος μας είναι η περαιτέρω ανάπτυξη του ισχυρού ελληνικού προϊοντικού χαρτοφυλακίου μας, το οποίο περιλαμβάνει αυτή τη στιγμή 10 τοπικώς παραγόμενα προϊόντα, ενώ θα συνεχίσουμε να συνεισφέρουμε στην εξέλιξη της εγχώριας αγοράς μπύρας, στην περαιτέρω διείσδυση στις αγορές του εξωτερικού και στην προσφορά εναλλακτικών επιλογών στους καταναλωτές».

  Η «Ολυμπιακή Ζυθοποιία» εμφανίστηκε στην ελληνική αγορά μπύρας την 1η Ιανουαρίου 2010, αποτελώντας ουσιαστικά τη διάδοχη κατάσταση της εταιρείας «Ελληνικές Μικροζυθοποιίες ΑΕ» που ίσχαν ιδρύσει τα αδέρφια Γκρέκη. Το 2008 ο κ. Γ. Χήτος, γνωστός από την εταιρεία εμφιάλωσης νερού «Ζαγόρι», εξαγόρασε το 51% της εταιρείας «Ελληνικές Μικροζυθοποιίες» και στη συνέχεια είχε και το 51% της «Ολυμπιακής Ζυθοποιίας». Τον Νοέμβριο του 2014 ανακοινώθηκε η συγχώνευση της «Μύθος Ζυθοποιία» (που ανήκε στον όμιλο Carlsberg) και της «Ολυμπιακής Ζυθοποιίας» με το 51% του νέου σχήματος να περνά τότε στους Δανούς. Η εξέλιξη αυτή μετέτρεψε την «Ολυμπιακή Ζυθοποιία» στον Νο 2 παίκτη της εγχώριας αγοράς μπύρας με μερίδιο (στις πωλήσεις των σούπερ μάρκετ και με βάση τα στοιχεία οχταμήνου 2017) στο 31,8%. Για το 2018 η εταιρεία προγραμματίζει επενδύσεις ύψους 7 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το ήμισυ πρόκειται να διατεθεί στη διαδικασία της παραγωγής.

  Η εταιρεία σήμερα απασχολεί 450 άτομα, διαθέτει δύο εργοστάσια, στη Ριτσώνα και στη Σίνδο και 90.000 σημεία πώλησης. Επίσης, έχει 2.000 συνεργάτες και προμηθευτές.

  Το 2016 ο κύκλος εργασιών της από πωλήσεις ζύθου διαμορφώθηκε σε 146,85 εκατ. ευρώ, ενώ σημειώθηκαν κέρδη χρήσης προ φόρων 1,82 εκατ. ευρώ. Η μεγάλη αύξηση, πάντως, του κύκλου εργασιών, κατά 15% σε σύγκριση με το 2015, αποδίδεται από την ίδια την εταιρεία όχι τόσο σε πραγματική αύξηση της κατανάλωσης, αλλά κατά κύριο λόγο στην αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στην μπύρα από την 1η Ιουνίου 2016.

  Τι θα κάνει από την πλευρά του ο κ. Χήτος ο οποίος από τον Νοέμβριο του 2014 κατείχε το 25%; Θα συνεχίσει, όπως δηλώνει, κυρίως την ενασχόλησή του με τη Green Cola, το ηλεκτρονικό σούπερ μάρκετ Yoda και την ανάπτυξη του δικτύου αρτοποιείων με ελληνικά προϊόντα στις ΗΠΑ με την επωνυμία GFG Bakery.

  www.businessnews.gr

   

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

  Προ των πυλών το τρίτο κύμα κορωνοϊού – Πώς θα το αποφύγουμε

  Το άνοιγμα της αγοράς μπορεί να έφερε συνωστισμό στους δρόμους και ουρές έξω από μεγάλα καταστήματα ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, η τήρηση των...

  «Τορπίλη» Κακλαμανάκη: Αποκαλύπτει ονόματα και ρίχνει “βόμβες” στην ΕΙΟ

  Καθεστώς τρομοκρατίας τύπου «Βόρειας Κορέας», στην Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία και δεκαετίες κατάχρησης εξουσίας και διασπάθισης δημόσιου χρήματος κατήγγειλε στον ΣΚΑΪ ο Ολυμπιονίκης Νίκος Κακλαμανάκης,...

  Θλίψη στα Χανιά: Έσβησε ο διευθυντής του ΕΦΚΑ Κρήτης

  Θλίψη σε συγγενείς και φίλους σκόρπισε η είδηση του θανάτου του Ηλία Καγιαυτάκη ο οποίος το απόγευμα του Σαββάτου έφυγε από τη ζωή σε...

  Εστίαση: “Όχι” στο άνοιγμα των εξωτερικών χώρων

  Αντιδρούν οι επιχειρηματίες στην ιδέα των εξωτερικών χώρων. Η εστίαση δεν μπορεί να λειτουργήσει με τους όρους που ακούστηκαν στο δημόσιο διάλογο, τόνισε ο...