More

    Ολοκληρώθηκε η διαδικασία αξιολόγησης των αιτήσεων για το πρόγραμμα “Ανοιχτά Πανιά” (pics)

    Ολοκληρώθηκε η διαδικασία αξιολόγησης των αιτήσεων για το πρόγραμμα “Ανοιχτά Πανιά” του Δήμου Χανίων & της Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ. – Κ.Α.Μ.

     

    Ολοκληρώθηκε από την αρμόδια Επιτροπή η διαδικασία αξιολόγησης των αιτήσεων για το πρόγραμμα “Ανοιχτά Πανιά”, που διοργανώνουν ο Δήμος Χανίων και η Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ.-Κ.Α.Μ.. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα για πρώτη φορά καλλιτέχνες από διαφορετικά πεδία κλήθηκαν να σχεδιάσουν και να προτείνουν νέες δημιουργίες, που θα υλοποιηθούν και θα παρουσιαστούν στα Χανιά το έτος 2021.

     

    Εχέγγυο για την υψηλή ποιότητα του εγχειρήματος αποτελούν τα μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης των προτάσεων, τα οποία έπειτα από εποικοδομητικές συζητήσεις και μελέτη κατέληξαν σε συγκεκριμένες βαθμολογίες για όλες τις προτάσεις.

     

    Υπενθυμίζεται ότι οι προτάσεις, που τέθηκαν συνολικά προς αξιολόγηση για τις τρεις κλίμακες χρηματοδότησης, υπερέβησαν τις 200, ξεπερνώντας κατά πολύ τις αρχικές προσδοκίες.

    Μέσα στο επόμενο 24ωρο αναμένεται η ανακοίνωση των προτάσεων, που θα λάβουν χρηματοδότηση από τον Δήμο Χανίων για την υλοποίησή τους.

     

    Για το έτος 2021 ο αρχικός προϋπολογισμός του Προγράμματος ανέρχεται σε 150.000 ευρώ.

     

    Τα αποτελέσματα θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ.-Κ.Α.Μ. www.chania-culture.gr.

     

    Ακολουθούν τα μέλη της Επιτροπής:

     

    Νίκος Αρβανίτης, Εικαστικός, Επίκουρος Καθηγητής ΑΣΚΤ

    Ο Νίκος Αρβανίτης, γεννήθηκε το 1979 στην Αθήνα, όπου ζει και εργάζεται. Σπούδασε ζωγραφική στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Βιέννης και στο μεταπτυχιακό τμήμα MFA “Τέχνη στο Δημόσιο Χώρο και Νέες Εικαστικές Στρατηγικές” του Πανεπιστημίου Bauhaus της Βαϊμάρης με υποτροφίες της Γερμανικής Υπηρεσίας Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών DAAD και του Κοινωφελούς Ιδρύματος Α. Ωνάση. Το 2005 του απονεμήθηκε το πρώτο βραβείο στο Διαγωνισμό ZeitGenosse Schiller για τέχνη στο δημόσιο χώρο, το 2007 ήταν υποψήφιος για το 5ο Βραβείο ΔΕΣΤΕ και το 2008 του απονεμήθηκε το Δεύτερο Βραβείο Γ. Σπυρόπουλου. Το 2014 ήταν Artist in Residence στο Ατelierhaus Salzamt, Λίντς, Αυστρία. Το καλλιτεχνικό του έργο έχει παρουσιαστεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό μέσα από 6 ατομικές εκθέσεις και συμμετοχές σε περισσότερες από 100 ομαδικές εκθέσεις, επιτελέσεις και δράσεις. Από το 2018 εργάζεται ως Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Εικαστικών Τεχνών της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών στην Αθήνα.

     

    Μαρία Βασιλάκη, Ιστορικός Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Τέχνης, μέλος της διοικητικής επιτροπής του Μουσείου Μπενάκη

    Ομότιμη καθηγήτρια στην Ιστορία της Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και μέλος της Διοικητικής Επιτροπής του Μουσείου Μπενάκη. Έχει δημοσιεύσει μονογραφίες και άρθρα για τη ζωγραφική, τη θέση του ζωγράφου στην κοινωνία και την τεχνολογία των φορητών εικόνων με έμφαση στις εικόνες της Ύστερης Βυζαντινής περιόδου και των χρόνων μετά την Άλωση. Έχει οργανώσει εκθέσεις για το Μουσείο Μπενάκη («Μήτηρ Θεού», «Χειρ Αγγέλου»), την Royal Academy του Λονδίνου («Byzantium. 330-1453») και το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας («Δομήνικος Θεοτοκόπουλος: από την Κρήτη στο Τολέδο. Στα βήματα μιας «ευρωπαϊκής διαδρομής»).

     

    Γιάννης Δούκας, Συγγραφέας-Ποιητής

    O Γιάννης Δούκας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1981. Έχει σπουδάσει φιλολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και ψηφιακές ανθρωπιστικές επιστήμες στο King’s College του Λονδίνου. Έχει δημοσιεύσει τα βιβλία: Ο κόσμος όπως ήρθα και τον βρήκα (Κέδρος, 2001), Στα μέσα σύνορα (Πόλις, 2011, Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Ποιητή του Περιοδικού «Διαβάζω»), Το σύνδρομο Σταντάλ (Πόλις, 2013, Βραβείο Γ. Αθάνα της Ακαδημίας Αθηνών) και η θήβα μέμφις (Πόλις, 2020). Ποιήματά του έχουν ανθολογηθεί και μεταφραστεί σε εφτά γλώσσες. Δυο τραγούδια σε στίχους του («Στην ίδια πόλη υπό βροχήν» και «Μπιλιάρδο») έχουν συμπεριληφθεί Στην ομίχλη των καιρών, δίσκο του Θάνου Μικρούτσικου (2017). Μεταφράζει από τα αγγλικά και δημοσιεύει κείμενα σε ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα.

     

    Έφη Θεοδώρου, Σκηνοθέτης Θεάτρου, Καλλιτεχνική Διευθύντρια ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης

    Η Έφη Θεοδώρου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Θεατρολογία στο Παρίσι (Université de la Sorbonne Nouvelle-Paris III).  Μαθήτευσε στη σκηνοθεσία δίπλα στον Αντουάν Βιτέζ και στον Ανατόλι Βασίλιεφ. Σαν σκηνοθέτις έχει συνεργαστεί με το Εθνικό Θέατρο, το ΚΘΒΕ, το Ελληνικό Φεστιβάλ, τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, το Θέατρο Τέχνης, το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος καθώς και με τα θέατρα Αμόρε, Σφενδόνη, Πορεία, με το Θέατρο της οδού Κεφαλληνίας, το Απλό Θέατρο και το Από Μηχανής Θέατρο ανεβάζοντας έργα των: Ολιβιέ Πυ, Στρίντμπεργκ, Μπέκετ, Σεφέρη, Άντερσεν, Άγιαμπ Χαν-Ντιν, Κεχαΐδη, Σοφοκλή, Μποντ, Ρεμπώ, Κολτές, Βάις, Ουίλλιαμς, Βασιλικού, Ντέα Λόερ, Κλωντέλ, Βιρβιδάκη, Ιορδανίδου, Σαίξπηρ, Τσίρκα, Καζαντζάκη, Κουμανταρέα, Ρακίνα, Οβίδιου/Ευριπίδη. Διδάσκει Υποκριτική στην Ανώτερη Δραματική Σχολή «Δήλος-Δήμητρα Χατούπη» και στη «Ανώτερη Δραματική Σχολή Τέχνης – Νότος» στο Ηράκλειο. Το διάστημα 2007-2013 ήταν Αναπληρώτρια Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Εθνικού Θεάτρου στο πλευρό του Γιάννη Χουβαρδά. Τον Οκτώβριο του 2013 τιμήθηκε από τη Γαλλική Δημοκρατία με τον τίτλο του «Ιππότη των Γραμμάτων και των Τεχνών». Τον Απρίλιο του 2019, ανέλαβε την Καλλιτεχνική Διεύθυνση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης.

     

    Μυρτώ Λάβδα, Εκπαιδευτικός Τέχνης, Καλλιτεχνικός/Παιδαγωγικός Σύμβουλος και Συνεπιμελήτρια εγχειρήματος «Ανοιχτά Πανιά»

    H Μυρτώ Λάβδα σπούδασε Ιστορία Τέχνης, με μεταπτυχιακό στη Διδακτική της Τέχνης από το Teachers College του Columbia University της Νέας Υόρκης, έχοντας αποσπάσει υποτροφίες από το ίδιο το Πανεπιστήμιο, το Ίδρυμα Fulbright στην Ελλάδα και το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή. Έχει εργαστεί στο Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης “MoMA” και του Μουσείου Κυκλαδικής και Αρχαίας Ελληνικής Τέχνης στην Αθήνα. Από τον Αύγουστο του 2010 έως το Δεκέμβριο του 2020 ήταν Υπεύθυνη του Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση. Έχει σχεδιάσει και αναπτύξει προγράμματα με επίκεντρο τις διαφορετικές τέχνες – όπως εικαστικά, θέατρο, χορό, μουσική, νέα μέσα – για βρέφη, παιδιά, εφήβους και ενήλικες, προγράμματα για σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και δράσεις που εστιάζουν σε άτομα με και χωρίς αναπηρία και άτομα άνω των 65 ετών. Από το 2021 συνεχίζει τη συνεργασία της με το Ίδρυμα Ωνάση ως εξωτερική σύμβουλος, επιμελήτρια και ερευνήτρια για εκπαιδευτικές δράσεις που εντάσσονται σε Ευρωπαϊκά Δίκτυα. Εργάζεται επίσης ως ανεξάρτητη επαγγελματίας για τον σχεδιασμό και την οργάνωση εκπαιδευτικών, καλλιτεχνικών και πολιτιστικών προγραμμάτων, σε συνεργασία με καλλιτέχνες και φορείς στην Αθήνα και στην Περιφέρεια.

     

    Μίλτος Λογιάδης, Διευθυντής Ορχήστρας, καθηγητής στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο

    Ο Μίλτος Λογιάδης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε θεωρητικά και πιάνο στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών και Χαλανδρίου, αποσπώντας το πρώτο βραβείο και αριστείο εξαιρετικής επίδοσης. Με υποτροφία του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης, συνέχισε τις σπουδές στη Μουσική Ακαδημία του Μονάχου, απ’ όπου αποφοίτησε με διπλώματα διεύθυνσης χορωδίας και ορχήστρας και δίπλωμα Meisterklasse, επιτυγχάνοντας τον υψηλότερο βαθμό που είχε δοθεί ποτέ από την Ακαδημία . Εργάστηκε ως πιανίστας και αρχιμουσικός για δύο χρόνια στην όπερα του Ουλμ. Ύστερα από πρόσκληση του Μ. Χατζιδάκι, το 1992 επέστρεψε στην Ελλάδα όπου ανέλαβε τη θέση του μόνιμου αρχιμουσικού της Ορχήστρας των Χρωμάτων μέχρι το 2011, χρονιά που η ορχήστρα λόγω οικονομικών προβλημάτων διέκοψε τις δραστηριότητές της. Έχει ευρεία δισκογραφία –πάνω από 30 cd’s (NAXOS, VERVE, EMI, SONY κ.α.). Εκτός από τις σημαντικές ελληνικές ορχήστρες, έχει διευθύνει την Ορχήστρα της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας, την Εθνική Ορχήστρα της Ρωσίας, την Βασιλική Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λονδίνου, την Ορχήστρα της Όπερας της Μόσχας, την Ορχήστρα της Όπερας του Αμβούργου, την Ορχήστρα της Βασιλικής Όπερας της Δανίας, την Ορχήστρα Δωματίου της Βιέννης, την Ορχήστρα του Konzertverein της Βιέννης, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Μονάχου, την Ορχήστρα της Όπερας της Σόφιας, τη Συμφωνική Ορχήστρα της Πράγας κ.ά..Το 2015-16 διετέλεσε καλλιτεχνικός Διευθυντής των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ και από το 2016 έως το 2020 διετέλεσε καλλιτεχνικός Διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Είναι καθηγητής Διεύθυνσης Ορχήστρας στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου.

     

     

    Σεσίλ Μικρούτσικου, Χορογράφος-Χορεύτρια

    Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1979.Αποφοίτησε από την Κρατική Σχολή Χορού το 1999.Ως χορεύτρια έχει συνεργαστεί με πολλές ομάδες σύγχρονου χορού σε παραστάσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Συνεργάζεται σε τακτική βάση ως χορεύτρια ή χορογράφος με την ομάδα χορού griffοn από το 2000. Έχει χορογραφήσει περισσότερες από 70 θεατρικές παραστάσεις για το Εθνικό θέατρο, το ΚΘΒΕ, διάφορα ΔΗΠΕΘΕ, το φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Θέατρο του Νέου Κόσμου κ.α. Διδάσκει σύγχρονο χορό και αυτοσχεδιασμό σε δραματικές σχολές της Αθήνας.

     

    Σταύρος Ψυλλάκης, Σκηνοθέτης Ντοκιμαντέρ

    Ο Σταύρος Ψυλλάκης (Χανιά, 1954) είναι Έλληνας σκηνοθέτης και παραγωγός ταινιών ντοκιμαντέρ. Ασχολείται κυρίως με το ανθρωποκεντρικό ντοκιμαντέρ και έχει τιμηθεί με βραβεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με σπουδαιότερο το 1ο Βραβείο Ταινίας Τεκμηρίωσης της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ το 2010 για το ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ. Στο πλούσιο έργο του ξεχωρίζουν οι ταινίες: “Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΕΝΟΧΛΗΣΕ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ”, “ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ”, “ΜΕΤΑΞΑ ακούγοντας το χρόνο”, “ΟΛΥΜΠΙΑ”, “ΜΙΚΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΡΟΜΑ”, “ΤΟ ΜΕΣΑ ΦΩΣ”, “ΓΙΑ ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟΥΣ συναντήσεις με τον Γιώργο Μανιάτη”. 1954-1972 Διαμονή στα Χανιά, εγκύκλιες σπουδές. 1972-1978 Σπουδές Ηλεκτρολόγου Μηχανολόγου στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Ε.Μ.Π.). Αρχές 1978 πτυχίο Μηχανικού (ειδικότητα Μηχανικός Παραγωγής). 1983-1987 Κινηματογραφικές σπουδές, Σχολή Ε. ΧΑΤΖΙΚΟΥ. Δίπλωμα Σκηνοθεσίας. Συνεργασία σε ταινίες των: Δήμου Θέου, Λάκη Παπαστάθη, Σταύρου Τορνέ. 1988-1990 Υπότροφος του Γαλλικού κράτους στο Παρίσι, Ateliers VARAN (ιδρυτής JEAN ROUCH). Εκπαίδευση στη σκηνοθεσία Ανθρωπολογικού Ντοκιμαντέρ. 1990-1997 Δημιουργία ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΟΠΤΙΚ/ΣΤΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών (Ι.Τ.Ε). Σκηνοθεσία σε ντοκιμαντέρ του Τμήματος.

     

    Fasoulakis

    Δείτε ΕΔΩ περισσότερα από το Kriti360.gr 

    googlenews Kriti360

    Ακολουθήστε το kriti360.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ