Ακολουθήστε το
στο Facebook για να μην χάνετε είδηση!
Πριν από λίγες ημέρες ο προϋπολογισμός του θεσμικού φορέα των επιχειρηματιών των Χανίων υπερψηφίστηκε στο Δ.Σ. την περασμένη βδομάδα με αισιόδοξα οικονομικά νούμερα, καθώς δημοσιοποιήθηκαν στοιχεία που φανερώνουν σημαντική άνοδο ταμείου της τάξης του +610% μέσα στα 4 τελευταία χρόνια, δηλαδή €800.000 ρευστό σήμερα άμεσα διαθέσιμο για νέες δράσεις.
Δεν αναφερόμαστε βέβαια μόνο στα βαριά έργα, όπως η προωθούμενη ανάπλαση του εμπορικού κέντρου (open mall) των Χανίων πέριξ της ταλαιπωρημένης πλατείας 1866 και το Επιχειρηματικό Πάρκο Χανίων αλλά και σε πιο …δημιουργικές
Για παράδειγμα, μαθαίνουμε ότι στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ, του Επιμελητηρίου Χανίων αποφασίστηκαν & αναμένονται σύντομα Χριστουγεννιάτικες ανακοινώσεις έκπληξη. Οι πληροφορίες μας λένε ότι οι δράσεις θα ξεπερνούν την πρωτότυπη εορταστική πινελιά στην ατμόσφαιρα του εμπορικού κέντρου της πόλης με το επίκαιρα φωταγωγημένο κτήριο του θεσμικού φορέα, και θα συμβάλουν ουσιαστικά στην τόνωση της εμπορικής κίνησης στις αγορές των Χανίων …και όχι μόνο της πόλης.
Και για να επιστρέψουμε στο ταμείο του Επιμελητηρίου, που είναι και «το ήμισυ του παντός…», στις παραπάνω €800.000 δεν υπολογίζεται φυσικά το αποθεματικό του δημόσιου φορέα, το οποίο αποτιμάται σήμερα σε 750.000€ που είναι ό,τι απέμεινε από τις οικονομίες δεκαετιών του επιχειρηματικού κόσμου των Χανίων, ύψους €1.216.034, οι οποίες κατά τη μνημονιακή λαίλαπα του 2010 επιβλήθηκε από την τότε κυβέρνηση να μετατραπούν σε ομόλογο Ελληνικού Δημοσίου!
Το κρατικό ομόλογο μετά το 2010 ακολούθησε την απαξίωση της Ελληνικής οικονομίας των επόμενων χρόνων καταρρέοντας ακόμα και κάτω από το 50% της ονομαστικής του αξίας με σημαντική ευτυχώς μείωση ζημιάς τα τελευταία χρόνια, λόγω ανάκαμψης της τιμής του. Όπως είναι γνωστό, το συγκεκριμένο ομόλογο κινδύνεψε με ζημιογόνο σπάσιμο, όταν η διοίκηση Ροκάκη όφειλε το 2020 να καταβάλει σε αύξηση κεφαλαίου το συνολικό ποσό των €240.000 για την ολοκλήρωση της τελευταίας φάσης κατασκευής του στρατηγικού έργου του Επιχειρηματικού Πάρκου Χανίων, το οποίο μαθαίνουμε ότι επιτέλους έχει ολοκληρωθεί και σύντομα θα αναζητήσει τους νέους του επενδυτές με ανοιχτή πρόσκληση στην Αγορά.
Χωρίς την καταβολή του πιο πάνω σημαντικού ποσού το Επιμελητήριο δεν θα μπορούσε να διατηρήσει την αρχική μετοχική του συμμετοχή (30%) στην εταιρία ΕΠΙΧΕΙΠΑ ΧΑΝΙΩΝ ΑΕ (συμμετέχει και η Τράπεζα Χανίων 40% μαζί με τον ιδιοκτήτη της έκτασης 30%). Παρά την αντίξοη χρηματοοικονομική συγκυρία και απορρίπτοντας τις αντίθετες προτάσεις της αντιπολίτευσης, η Διοικητική Επιτροπή του Επιμελητηρίου Χανίων εξασφάλισε από το ανοδικό της ταμείο τα αναγκαία χρήματα με αποτέλεσμα να μπει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του επιχειρηματικού πάρκου, αποφεύγοντας την τελευταία στιγμή τη λύση ανάγκης του ζημιογόνου (-40%) «σπασίματος» του ομολόγου.
Έτσι λοιπόν, κάνοντας τη «σούμα» το συνολικό σημερινό ταμειακό υπόλοιπο του Επιμελητηρίου Χανίων ανέρχεται στο ποσό των 1.550.000,00€. Σε μια καταστροφική οικονομική περίοδο για τη διεθνή και την Ελληνική Οικονομία, σίγουρα τα λεφτά δεν πέφτουν από τον ουρανό.
Αναμφίβολα, «κλειδί» στα διαρκώς ανοδικά οικονομικά στοιχεία του Επιμελητηρίου των επιχειρηματιών των Χανίων φαίνεται να είναι το κυνήγι της Διοίκησης στα Ευρωπαϊκά προγράμματα που τρέχουν σήμερα, όπως για παράδειγμα το “Ανάπτυξη Διασυνοριακού Δικτύου Προώθησης Αειφόρου Παράκτιου Τουρισμού” και παράλληλα το «Ανάπτυξη ενός καινοτόμου δικτύου για την προώθηση της εξωστρέφειας των αγροδιατροφικών επιχειρήσεων στην περιοχή της Αδριατικής – Ιονίου». Σημαντική δείχνει να είναι και η διεκδίκηση επιπλέον Ευρωπαϊκών πόρων κατάρτισης και πιστοποίησης εργαζομένων και αυτοαπασχολουμένων για την απόκτηση νέων γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων, με χαρακτηριστική πιο πρόσφατη επιτυχία εξασφάλισης του προγράμματος «RIS3Crete», προυπολογισμού 984,00€.
Τα παραπάνω τα αναφέρω για να ξέρουμε τι λέμε …
Πάμε τώρα στους Ανεξάρτητους Μπαλαντίνο & Τσοντάκη οι οποίοι μετά την καταψήφιση τους με δήλωση τους αναφέρουν τα παρακάτω:
Σήμερα καλούμαστε να ψηφίσουμε τον προϋπολογισμό του Επιμελητηρίου Χανίων για το έτος 2022.
Η συγκεκριμένη διαδικασία αποτελεί ύψιστη πολιτική πράξη, καθώς από τη μια πλευρά επικυρώνει τις πράξεις του τρέχοντος έτους, από την άλλη δείχνει σε μεγάλο βαθμό την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει ο θεσμός για το επόμενο.
Στο επιμελητήριο Χανίων τα τελευταία δύο έτη η συγκεκριμένη διαδικασία υπήρξε προβληματική.
Τη μεν πρώτη χρονιά «πέρασε» κάνοντας χρήση ο πρόεδρος του δικαιώματος διπλής ψήφου, τη δε δεύτερη, αφού καταψηφίστηκε, πέρασε με σχετική πλειοψηφία, από τη μειοψηφία των μελών.
Παρ όλες τις αντιδράσεις αρκετών μελών του θεσμού, παρόλα τα παράπονά για τον τρόπο άσκησης της διοίκησης, παρ όλες τις υποσχέσεις που λαμβάναμε κάθε φορά ότι «τα πράγματα θα αλλάξουν», κάθε φορά διαπιστώναμε πως λαμβάναμε ψεύτικες υποσχέσεις για τα αυτονόητα.
Και ποια ήταν αυτά;
Να γίνεται συμβούλιο τουλάχιστον μία φορά το μήνα όπως λέει ο νόμος, να ενημερωνόμαστε για το τι συμβαίνει στο επιμελητήριο από το επιμελητήριο και όχι από τα ΜΜΕ και εν τέλει να έχουμε λόγο και ρόλο στην άσκηση διοίκησης, κάτι για το οποίο η επιχειρηματική κοινότητα του νομού μας έδωσε το δικαίωμα με την εκλογή μας.
Αντιθέτως, αυτό που συμβαίνει είναι να γίνεται συμβούλιο μόνο όταν απαιτείται να γίνει και μέχρι εκεί, ενώ η πρόσκληση κάθε φορά (από αυτές τις λιγοστές) δεν συνοδεύεται από τις σχετικές εισηγήσεις επί των θεμάτων. Μάλλον η διοίκηση θέλει κάθε φορά να μας κάνει έκπληξη για το τι έχει ήδη προαποφασίσει!
Για τους προφανείς παραπάνω λόγους –και όχι μόνο-, ενημερώνω τους συναδέλφους μου πως θα απέχω από την ψηφοφορία του προϋπολογισμού ως ένδειξη διαμαρτυρίας, τόσο για την αλαζονεία που συνεχίζει να επιδεικνύει η διοίκηση απέναντι στα υπόλοιπα μέλη του συμβουλίου που δεν ανήκουν στην διοικούσα παράταξη, όσο και για τα ψέματα που συνεχώς καλούμαστε να ακούμε και κάποιοι να νομίζουν ότι τα «χάφτουμε».
Με αυτά που αναφέρουν τους ενοχλεί που ενημερώνονται απ τα ΜΜΕ τα τοπικά και όχι απ την Διοίκηση , πές πως συμφωνώ .. κύριοι σας ενδιαφέρουν τα Χανιά η μελλοντική καρέκλα του ΕΒΕΧ;
Επίσης ο λόγος και ο ρόλος στην άσκηση διοίκησης, κάτι για το οποίο η επιχειρηματική κοινότητα του νομού μας έδωσε το δικαίωμα με την εκλογή μας.
Εσείς δεν ανεξαρτητοποιηθήκατε;
Τώρα θέλετε να λάβετε μέρος στην διοίκηση…;
Όχι κύριοι το καράβι δεν γυρίζει πίσω …
Ο ΑΘΕΑΤΟΣ ΗΡΩΑΣ



