Ακολουθήστε το Kriti360 στο Facebook για να μην χάνετε είδηση!

Λιγότερες έξοδοι για φαγητό, πιο «μαζεμένες» παραγγελίες και πιο αραιά ντελίβερι. Τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες η ΕΛΣΤΑΤ για τον τζίρο των επιχειρήσεων εστίασης το β’ τρίμηνο ήρθαν να επιβεβαιώσουν τις εκτιμήσεις των επαγγελματιών του κλάδου για σημαντική πτώση της κίνησης στα εστιατόρια και τις ταβέρνες τους τελευταίους μήνες, όχι μόνο από τους Έλληνες καταναλωτές αλλά και από τους τουρίστες.

Ταυτόχρονα όμως, και παρά τα όσα λέγονται στον κλάδο της εστίασης στην Κρήτη, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν αύξηση τζίρων στο νησί, σε Χανιά, Ρέθυμνο και Ηράκλειο, κόντρα στις τάσεις.

Βέβαια, η τελική εικόνα θα φανεί όταν ενσωματωθεί και το τρίτο τρίμηνο που περιλαμβάνει τους πιο τουριστικούς μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ ο συνολικός τζίρος των επιχειρήσεων του κλάδου υπηρεσιών εστίασης το β΄ τρίμηνο του 2025 υποχώρησε κατά 2,6% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2024, καθώς διαμορφώθηκε στα περίπου 2,72 δισ. ευρώ από περίπου 2,8 δισ. ευρώ που ήταν πέρυσι.

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι

Σε ό,τι αφορά τις βασικές αγορές (περιφερειακές ενότητες με μερίδιο πάνω από 1% στον ετήσιο τζίρο) η μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών το δεύτερο τρίμηνο 2025 σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο 2024 σημειώθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Σαντορίνης (-21%) η οποία όμως και λόγω της σεισμικής δραστηριότητας είχε ζητήματα με τον τουρισμό.

Η μικρότερη μείωση (0,2%) καταγράφηκε στις Περιφερειακές Ενότητες Εύβοιας και Κω, ενώ η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου (7,3%).
Στο Ηράκλειο η αύξηση ήταν 4,6% και σε Ρέθυμνο και Χανιά περίπου από 2%.

Στην Αττική όπου καταγράφεται περίπου το 40% του ετήσιου τζίρου της αγοράς εστίασης ο κύκλος εργασιών β τριμήνου ήταν μειωμένος κατά 3,5% σε σχέση με πέρυσι.

insider.gr