More

  Παρασκήνιο: Γιατί ήρθε ο Χαφτάρ στην Αθήνα – Τι προσδοκά η Ελλάδα από τη Διάσκεψη Βερολίνου

  «Η Ελλάδα δεν θα έχει φυσική παρουσία στο Βερολίνο, αλλά, θα είναι παρούσα στις εξελίξεις που θα δρομολογηθούν εκεί», σχολίαζε κυβερνητικό στέλεχος, αποτιμώντας την επίσκεψη του Χαλίφα Χαφτάρ στην Αθήνα και τον διπλωματικό πυρετό της χθεσινής ημέρας.

  Η αιφνιδιαστική επίσκεψη του Λίβυου στρατάρχη στη χώρα μας και η συνάντηση με τον Πρωθυπουργό αποτελεί ένα σαφές μήνυμα προς κάθε πλευρά ότι η Ελλάδα σκοπεύει να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην επόμενη ημέρα της αφρικανικής χώρας.

  Τα όσα συζητήθηκαν πίσω από τις κλειστές πόρτες, τόσο στο υπουργείο Εξωτερικών, όσο και στο γραφείου του Πρωθυπουργού στη Βουλή, δημιουργούν αισιοδοξία στην ελληνική πλευρά ότι υπάρχει συναντίληψη σε κομβικά θέματα με τον Χαλίφα Χαφτάρ, που μπορεί να οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα για τα εθνικά συμφέροντα.

  Εκτίμηση: Η Λιβύη βαδίζει σε αλλαγή ηγεσίας, θα αναλάβει ο Χαφτάρ

  Σύμφωνα με πληροφορίες, αποτυπώθηκαν κοινές θέσεις όσον αφορά την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και την αντιμετώπιση της.

  Επίσης, πρόθεση του κ. Χαφτάρ είναι η ακύρωση των μνημονίων για τις θαλάσσιες ζώνες που συνυπέγραψαν οι Σάρατζ – Ερντογάν, θέμα που καίει την Αθήνα.

  Η εκτίμηση που επικρατεί στην ελληνική κυβέρνηση, αποτέλεσμα των επαφών σε Ευρώπη και Αμερική, είναι ότι η Λιβύη βαδίζει προς αλλαγή ηγεσίας και την επόμενη ημέρα στο τιμόνι της χώρας θα βρεθεί ο κ. Χαφτάρ.

  Τι προσδοκά η Αθήνα από τη διάσκεψη του Βερολίνου

  Από την διάσκεψη στο Βερολίνο προσδοκάται μια καταρχήν ανακωχή των εχθροπραξιών μεταξύ των δύο πλευρών και εν συνεχεία απομάκρυνση των στρατιωτικών δυνάμεων που έχουν στείλει άλλες χώρες εκεί.

  Στην ουσία, την εκκίνηση μιας αναίμακτης διαδοχής του Σάρατζ από τον Χαφτάρ. Θα πρόκειται για μια εξέλιξη που θα συμβαδίζει με τα ελληνικά συμφέροντα και θα ακυρώνει εν τοις πράγμασι το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης, δεδομένη της θέσης του στρατάρχη.

  Κάποιοι, πιο αισιόδοξοι, με βάση τα όσα έχουν συζητηθεί, εκτιμούν ότι μπορεί σύντομα, μετά την αλλαγή ηγεσίας, να ανοίξει ο δρόμος για συζητήσεις μεταξύ Αθήνας – Τρίπολης για χάραξη της ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών στη βάση της συζήτησης που είχε διακοπεί το 2010. Αυτό το σενάριο είναι που επιτείνει τον εκνευρισμό της Άγκυρας και προκάλεσε έντονες αντιδράσεις ευθύς μόλις έγινε γνωστή η επίσκεψη Χαφτάρ στην Ελλάδα.

  Η σημασία του τηλεφωνήματος Μητσοτάκη σε Μέρκελ

  Μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, σε διπλωματικό επίπεδο, και η κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να τηλεφωνήσει στην Καγκελάριο Μέρκελ δύο μόλις ώρες πριν συναντηθεί στην Βουλή με τον Λίβυο στρατάρχη.

  Με αυτόν τον τρόπο έγινε ακόμα πιο σαφής η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να έχει λόγο και ρόλο στην επόμενη μέρα και ταυτόχρονα να καταστήσει ευδιάκριτη με κάθε τρόπο την ενόχληση της Ελλάδας για την μη πρόσκληση στο Βερολίνο.

  Τώρα στο Μέγαρο Μαξίμου περιμένουν τα αποτελέσματα της διάσκεψης και κυρίως τον ρόλο που θα επιχειρήσει να παίξει η Τουρκία στις συζητήσεις. Η Άγκυρα δεν μπορεί παρά να υπερασπιστεί τον Σάρατζ, αφού έχει συνδέσει την στρατηγική της μαζί του.

  Η δική του αποκαθήλωση θα σημάνει ταυτόχρονα μια διπλωματική νίκη της Ελλάδας, ωστόσο η μετάβαση στην επόμενη ημέρα δεν θα είναι εύκολη και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά στην ελληνική κυβέρνηση.

  Πηγή: iefimerida.gr

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

  Αυτά είναι τα στατιστικά στοιχεία Ληξιαρχείων του Δήμου Χανίων για το α’ εξάμηνο του 2020

  Στατιστικά στοιχεία Ληξιαρχείων Δήμου ΧανίωνΑπό τον Δήμο Χανίων δίνονται στη δημοσιότητα τα στατιστικά στοιχεία των Ληξιαρχείων του Δήμου για το α΄ εξάμηνο του 2020.Για...

  Χανιά: Αυτό είναι το φουσκωτό στη Παλαιόχωρα που βρήκαν τα όπλα – Δείτε φωτογραφίες

  Σε συναγερμό βρίσκονται από χθες το βράδυ οι αρχές των Χανίων για φουσκωτό σκάφος στη Παλαιόχωρα στο οποίο μετά από έρευνα βρέθηκαν όπλα.Όπως είχε...

  «Τριτοκοσμική η κατάσταση στο ΚΤΕΛ Ηρακλείου- Λασιθίου»

  Ερώτηση Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας προς τον κ. Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών για την κατάσταση που επικρατεί στο ΚΤΕΛ Ηρακλείου- Λασιθίου.Σε αυτήν...

  Κορωνοϊός: Αρνητικά και τα 250 τεστ που έγιναν στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου

  Ευχάριστα τα πρώτα νέα από τα αποτελέσματα των τεστ που έγιναν χθες στα αεροδρόμια της Κρήτης.Πριν από λίγο βγήκαν τα αποτελέσματα των πρώτων 250...