More

  Παρέμβαση Πολάκη στην βουλή για τις πρόσφατες καταστροφές στα Χανιά από την κακοκαιρία

  Σε κοινοβουλευτική παρέμβαση για το θέμα των πρόσφατων καταστροφών που προκλήθηκαν σε περιοχές του νομού Χανίων, προχώρησε ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης.

  Σε σχετική του ανακοίνωση ο κ. Πολάκης αναφέρει:  

  Όπως είχε υποσχεθεί στις συναντήσεις του το Σαββατοκύριακο με τους πληγέντες παραγωγούς θερμοκηπιακής καλλιέργειας στις περιοχές της Κουντούρας, των Φαλασσάρνων και του Ελαφονησίου, ο Βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης κατέθεσε σήμερα το απόγευμα Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή προς τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

  Στην Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Χανίων, η οποία θα συζητηθεί από το Βήμα της Ολομέλειας κατά την κοινοβουλευτική διαδικασία, ο Π. Πολάκης παραθέτει συγκεκριμένα στοιχεία για την έκταση των ζημιών από τα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα σε κάθε περιοχή ξεχωριστά, ενώ προσθέτει και το εκτιμώμενο ύψος της ζημιάς αντίστοιχα.

  Ταυτόχρονα και χωρίς ο Παύλος Πολάκης να μένει απλά σε διαπιστώσεις και αριθμούς, προτείνει στην Επίκαιρη Ερώτηση  και συγκεκριμένες λύσεις και προτάσεις για την αποζημίωση της πληγείσας παραγωγής από ειδικό Ταμείο αποζημιώσεων μικρής έκτασης (De minimis), αξιοποιώντας προηγούμενη εμπειρία από τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σε παλιότερες περιπτώσεις ζημιών από θεομηνίες.

  Με την κίνηση αυτή ο Βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ καλεί τον αρμόδιο Υπουργό να ανταποκριθεί στα αιτήματα των πληγέντων παραγωγών του Νομού Χανίων και να απαντήσει αν προτίθεται η κυβέρνηση να αξιοποιήσει άμεσα το προτεινόμενο χρηματοδοτικό εργαλείο και πότε.

  Ολόκληρο το κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης του Παύλου Πολάκη ακολουθεί παρακάτω:

  Θέμα: «Αποζημιώσεις σε παραγωγούς από ακραία καιρικά φαινόμενα στον Νομό Χανίων»

  Κύριε Υπουργέ,

  το διάστημα από την Κυριακή 10/11 έως και την Τετάρτη 13/11/19, έντονα καιρικά φαινόμενα που περιλάμβαναν χαλαζόπτωση, υδροστρόβιλους και πλημμύρες από έντονες βροχοπτώσεις έπληξαν το Νομό Χανίων, με αποτέλεσμα να πληγεί κυρίως ο αγροτικός κόσμος, αφού υπέστη ζημιές (σε κάποιες περιπτώσεις ολοσχερείς) στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες.

  Συγκεκριμένα, στην περιοχή Ελαφονησίου 700 στρέμματα θερμοκηπιακής καλλιέργεια υπέστησαν ζημιές στα υλικά επικάλυψης των θερμοκηπίων εξαιτίας της χαλαζόπτωσης. Το κόστος αποκατάστασης υπολογίζεται στο ποσόν των 1.400.000 ευρώ (τουτέστιν 700 στρέμματα επί 2.000 € ανά στρέμμα για αγορά και τοποθέτηση πλαστικής επικάλυψης). Στην περιοχή της Κουντούρας 300 στρέμματα θερμοκηπιακής κάλυψης υπέστησαν ζημιές από τη χαλαζόπτωση, με το κόστος να ανέρχεται κατ’ εκτίμηση στα 600.000 € συνολικά. Ταυτόχρονα, 150 στρέμματα θερμοκηπιακής κάλυψης υπέστησαν ολοσχερή καταστροφή από τους υδροστρόβιλους, καθώς αποκολλήθηκε το σύνολο της υποδομής. Το κόστος αποκατάστασης των υποδομών αυτών υπολογίζεται στα 3.250.000 € (τουτέστιν 100 στρέμματα μεταλλικής κατασκευής επί 25.000 € ανά στρέμμα και 50 στρέμματα ξύλινης κατασκευής επί 15.000 € ανά στρέμμα). Τέλος, στην περιοχή Φαλάσσαρνα 30 στρέμματα θερμοκηπιακής καλλιέργειας υπέστησαν ολοσχερή καταστροφή από την χαλαζόπτωση. Το κόστος αποκατάστασης εκτιμάται να ανέλθει στα 750.000 € συνολικά. Το συνολικό κόστος επομένως για την αποκατάσταση του συνόλου των ζημιών ανέρχεται στα έξι εκατομμύρια (6.000.000) €.

  Για την άμεση ανακούφιση των παραγωγών προτείνουμε την αποζημίωση από το Ταμείο αποζημιώσεων De minimis που αφορά σε ζημιές μικρής έκτασης. Το ταμείο αυτό η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το παρέδωσε με το ποσόν των 70.000.000 € τα οποία αν δεν διατεθούν έως 31-12-2019 χάνονται, αφού δεν μπορούν να μεταφερθούν στο αντίστοιχο πρόγραμμα αποζημιώσεων της τριετίας 2020-2023. Ταυτόχρονα ζητείται η παράταση αποπληρωμής δανείων που ήδη έχουν πάρει οι παραγωγοί, καθώς και μέτρα ανακούφισης για τις φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις.

   

  Επειδή οι παραγωγοί στις παραπάνω περιοχές βρίσκονται σε απόγνωση, αδυνατούν να ανταποκριθούν στην αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν και δη κατά την έναρξη της συγκομιδής κηπευτικών προϊόντων, ενώ είναι ήδη επιβαρημένοι με δανεισμό, ασφαλιστικές εισφορές κ.α.

  Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  • Προτίθεται η Κυβέρνηση να αποζημιώσει τους αγρότες για τις ζημιές, ταυτόχρονα με τη λήψη μέτρων ανακούφισης για την αντιμετώπιση των δανειοδοτικών, ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεών τους και πότε ;

   

  • Θα γίνει δεκτός ο προτεινόμενος τρόπος αποζημίωσης από το Ταμείο De minimis ακολουθώντας το παράδειγμα της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η οποία διέθεσε συνολικά από αυτό 90.000.000 € σε κτηνοτρόφους και παραγωγούς που υπέστησαν ζημιές την προηγούμενη περίοδο ;

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

  Σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη για τον κορωνοϊό στο Μαξίμου

  Σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Δευτέρας στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τον κορωνοϊό.Η σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη πραγματοποιείται...

  Συμμετοχή της Περιφέρειας Κρήτης σε πρόγραμμα για την στρατηγική στην Αδριατική

  Την βέλτιστη αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών Μακροπεριφερειακών Στρατηγικών για τις Περιφέρειες επεσήμανε ο Γιώργος Αλεξάκης, Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης για τα Ευρωπαϊκά και Διεθνή Θέματα, στη συνάντηση...

  Κρήτη: Προβολή, του νησιού παρουσία, του Περιφερειάρχη σε 150 Γερμανούς πράκτορες και δημοσιογράφους

   Προβολή της νέας καμπάνιας της Περιφέρειας Κρήτης ως ποιοτικού και ασφαλή προορισμού στο πλαίσιο των δράσεων για την επανεκκίνηση του τουρισμού στο νησί, έγινε...

  Πυρκαγιά ξέσπασε σε ορεινή περιοχή των Χανίων (Pics)

  Πυρκαγιά ξέσπασε την Κυριακή 12 Ιουλίου  στην ορεινή περιοχή Παναγιά στα Κεραμειά Χανίων.Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής υπηρεσίας με το ανθρώπινο δυναμικό και τα ανάλογα...