More

    Πέντε top tips για να γεράσουμε καλά – Και είναι όλα στο χέρι μας

    Έναν σημαντικό λόγο να γελάσει θα είχε ο οποιοδήποτε ακούγοντας το μυστικό της μακροζωίας ή, για την ακρίβεια, τους παράγοντες που μπορούν να εξασφαλίσουν όχι μόνο πολλά, αλλά και ποιοτικά χρόνια ζωής.

    Αυτούς τους παράγοντες αποκαλύπτουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο με δημοσίευσή τους στο International Journal of Environmental Research and Public Health.

    Για να εντοπίσουν τις παραμέτρους που εγγυώνται το βέλτιστο γήρας, οι ερευνητές ανέτρεξαν στα δεδομένα της Μακροχρόνιας Μελέτης Γήρανσης στον Καναδά (Canadian Longitudinal Study on Aging – CLSA) για τους μισούς περίπου (45%) από τους 7.651 συμμετέχοντες που πληρούσαν τα κριτήρια της έρευνας, ούτως ειπείν με άριστη υγεία κατά την αρχή της τριετούς περιόδου μελέτης (2015-2018), χωρίς προβλήματα μνήμης, χρόνιου πόνου, κάποια σοβαρή ψυχική νόσο και σωματική αναπηρία που εμποδίζουν τις καθημερινές δραστηριότητες, καθώς και με έντονο υποστηρικτικό κοινωνικό κύκλο και υψηλά επίπεδα ευτυχίας και ικανοποίησης από τη ζωή.

    Σύμφωνα με το προφίλ που σκιαγράφησαν τα αποτελέσματα, όσοι διατηρούσαν καλή υγεία χωρίς κινητικά, γνωστικά, σωματικά ή συναισθηματικά προβλήματα ήταν κυρίως γυναίκες, παντρεμένες, σωματικά ενεργές χωρίς προβλήματα παχυσαρκίας και ιστορικό καπνίσματος, είχαν υψηλότερο εισόδημα και δεν υπέφεραν από αϋπνία, καρδιοπάθειες ή αρθρίτιδα. Πέρα από τους αμετάβλητους παράγοντες όπως το φύλο, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η επίπτωση από τροποποιήσιμους παράγοντες.

    1. Σωματικό βάρος 

    Συγκριτικά με τα παχύσαρκα άτομα, όσοι διατηρούσαν ένα φυσιολογικό σωματικό βάρος είχαν 24% περισσότερες πιθανότητες να γεράσουν καλά, εύρημα σε συμφωνία με παλαιότερες μελέτες που έχουν συσχετίσει την παχυσαρκία με σωματικά και γνωστικά προβλήματα, σχολίασε ο ερευνητής και Αναπληρωτής Καθηγητής David Burnes.

    2. Εισόδημα

    Μόλις οι μισοί συμμετέχοντες κάτω από το όριο της φτώχειας είχαν ποιοτικό γήρας σε αντίθεση με τα τρία τέταρτα όσων κυμαίνονταν πάνω από αυτό. «Αν και η μελέτη μας δεν εξηγεί γιατί το εισόδημα είναι σημαντικό, είναι πιθανό όταν είναι ανεπαρκές να προκαλεί άγχος και να περιορίζει παράλληλα τις υγιεινές επιλογές όπως η σωστή διατροφή» ανέφερε η ανώτερη συγγραφέας Esme Fuller- Thomson, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο και Διευθύντρια του Ινστιτούτου για την Πορεία της Ζωής και τη Γήρανση.

    3. Κάπνισμα

    Όσοι δεν κάπνισαν ποτέ είχαν 46% περισσότερες πιθανότητες να διατηρήσουν εξαιρετική υγεία κατά το γήρας. Η έρευνα βρέθηκε σε σύμπνοια και με παλαιότερες μελέτες που έχουν δείξει ότι ποτέ δεν είναι αργά, καθώς η διακοπή της βλαβερής συνήθειας μπορεί να βελτιώσει το προσδόκιμο επιβίωσης, την πνευμονική λειτουργία και την ποιότητα ζωής και να οδηγήσει σε χαμηλότερα ποσοστά καρδιακών επεισοδίων και αναπνευστικών συμπτωμάτων.

    4. Σωματική δραστηριότητα

    Από 35% έως 45% αυξημένες πιθανότητες καλής υγείας στην τρίτη ηλικία μπορεί να εξασφαλίσει η μέτρια ή έντονη σωματική δραστηριότητα κατ΄αντιστοιχία.

    5. Ύπνος

    Η διατήρηση της καλής υγείας ήταν κατά 29% πιθανότερη σε όσους ανέφεραν καθόλου ή σπανίως προβλήματα με τον ύπνο. «Σαφώς και ο καλός ύπνος αναδεικνύεται σε σημαντικό παράγοντα καθώς γερνάμε. Τα προβλήματα ύπνου υπονομεύουν τη γνωστική, ψυχική και σωματική υγεία. Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η γνωσιακή-συμπεριφορική ψυχοθεραπεία για την αϋπνία (CBT-I) είναι πολύ χρήσιμη για άτομα που υποφέρουν από αϋπνία» σημείωσε η Δρ Fuller-Thomson.

    ΠΗΓΗ: ygeiamou

    Περισσότερες ειδήσεις εδώ

     

    Δείτε ΕΔΩ περισσότερα από το Kriti360.gr 

    googlenews Kriti360

    Ακολουθήστε το kriti360.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ