Για μια σειρά θέματα, με επίκεντρο τις λαϊκές ανάγκες,  τοποθετήθηκαν οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Μαρινάκης  Αλέκος,  Βρύσαλης Δημήτρης  και  Μανουσάκης Νίκος, στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 25 Ιούλη.

Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση παραβρέθηκε και ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης.

Για το θέμα για την προστασία των πολύ σημαντικών αρχαιολογικών ευρημάτων στον λόφο της «Παπούρας»

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κρήτης κατήγγειλε την απόφαση της Κυβέρνησης για την τοποθέτηση ραντάρ στον λόφο της Παπούρας, για την προστασία των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων που κατασκευάζουν και εκμεταλλεύονται το νέο ιδιωτικό αεροδρόμιο στο Καστέλι, θυσιάζοντας ένα εύρημα μοναδικό για την αρχαιολογία της Κρήτης.

Επιπλέον, ο Μανώλης Συντυχάκης αναφέρθηκε στη συζήτηση της σχετικής επίκαιρης ερώτησης του ΚΚΕ και στη στάση της υπουργού Πολιτισμού, που υπερασπίστηκε την απόφαση του ΚΑΣ να επιτρέψει την τοποθέτηση ραντάρ. Ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι η πολιτιστική κληρονομιά είναι λαϊκή περιουσία και πως το  ΚΚΕ στηρίζει τους αγώνες των επιστημόνων και των κατοίκων για να ακυρωθεί  κάθε καταστροφικός σχεδιασμός για τον λόφο «Παπούρα», να ανασκαφεί πλήρως το μνημείο, να προστατευθεί και να αναδειχθεί σε επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο με κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση. Τόνισε, επίσης ότι και το θέμα της «Παπούρας» επιβεβαιώνει τις πολλαπλές αρνητικές συνέπειες από το ιδιωτικό αεροδρόμιο, το οποίο δεν έχει καθόλου σχέση με τις λαϊκές ανάγκες για ασφαλείς και φτηνές μεταφορές και γι’ αυτό, άλλωστε, το ΚΚΕ καταψήφισε στη Βουλή την αρχική σύμβαση και τη συμπληρωματική σύμβαση του αεροδρομίου και είναι το μόνο Κόμμα που το έπραξε.

Για το θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Χανίων – Δαμάστας

Προκλητική ήταν η στάση της περιφερειακής αρχής στο ψήφισμα της «Πρωτοβουλίας Αποκόρωνα» που κατέθεσαν οι  Περιφερειακοί Σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Από τις τοποθετήσεις τόσο του θεματικού όσο και του χωρικού αντιπεριφερειάρχη  έγινε σαφές ότι η περιφερειακή αρχή κάτω από τη λέξη «ανάπτυξη» προωθεί με συνέπεια μια αντιλαϊκή πολιτική για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα της Κρήτης. Ο Αλέκος Μαρινάκης υπογράμμισε πως για τα συμφέροντα των ομίλων της ενέργειας  υλοποιείται μια πολιτική  που αδιαφορεί επιδεικτικά για τη μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή και συνολικά για τις αρνητικές επιπτώσεις τις οποίες θα έχει το έργο, με τον τρόπο που σχεδιάζεται,  στη ζωή, στην υγεία και στο εισόδημα των κατοίκων και δείχνει περιφρόνηση στις κινητοποιήσεις των λαϊκών φορέων που παλεύουν για να προστατευτεί ο τόπος τους. Ο Μανώλης Συντυχάκης υπενθύμισε ότι στη συζήτηση της σχετικής επίκαιρης ερώτησης του ΚΚΕ, η  υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ξεκαθάρισε κυνικά ότι δεν επελέγη η λύση της υπογειοποίησης ή της πόντισης, γιατί κοστίζει πολύ περισσότερο, επιβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση  βάζει στον Προκρούστη την υγεία των κατοίκων και την προστασία του περιβάλλοντος.

Για το θέμα των εργαζόμενων του Κέντρου Ημέρας Φροντίδας ασθενών με Alzheimer που είναι απλήρωτοι εδώ και 4 μήνες

Εκφράστηκε η στήριξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και του ΚΚΕ για να λήξει άμεσα η ομηρία των εργαζόμενων.  Άμεσα το υπουργείο, η 7η ΥΠΕ και η διοίκηση του ΠΑΓΝΗ να βρουν τρόπο να εκταμιεύσουν τα δεδουλευμένα των εργαζομένων στο Κέντρο Ημέρας Alzheimer. Για το θέμα αυτό το ΚΚΕ θα συνεχίσει τις κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις με την κατάθεση τροπολογίας. Τονίστηκε η ανάγκη για προκήρυξη μόνιμων θέσεων εργασίας για να στελεχωθεί επαρκώς το Κέντρο Ημέρας, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, παρακάμπτοντας τις χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Επισημάνθηκε ότι η ουσιαστική πρόληψη της άνοιας, της νόσου Alzheimer κλπ. πρέπει να είναι προτεραιότητα, να αποτελεί κοινωνικό αγαθό, με βάση τις ανάγκες του πληθυσμού, σύμφωνα με τις σύγχρονες επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες,  και όχι εμπόρευμα.

Για το θέμα της έγκρισης του νέου Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ)

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» ανέδειξε ότι αποτελεί εργαλείο άσκησης της αντιλαϊκής πολιτικής και εξειδίκευσης στην Περιφέρεια κυβερνητικών επιλογών, κατευθύνσεων και ρυθμίσεων. Επιπλέον, ότι για την τραγική υποστελέχωση των υπηρεσιών, η περιφερειακή αρχή αποδέχεται την απαγόρευση των προσλήψεων, όπως και την περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης. Υλοποιεί την πολιτική ΕΕ – κυβερνήσεων που χτυπά το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Επιπρόσθετα,  την επίθεση στους εργαζόμενους συμπληρώνει  το νέο πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων, που μάλιστα το φέρνει με θράσος η κυβέρνηση κατακαλόκαιρο,  για το μεγαλύτερο χτύπημα στα δικαιώματα των δημοσίων υπαλλήλων,  στοχεύοντας στη συνδικαλιστική, κοινωνική, πολιτική δράση, στοχεύοντας  κάθε εργαζόμενο που θέλει και προσπαθεί να δουλεύει με συνείδηση και ψηλά το κεφάλι, που θα ήθελε η υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος να συμβαδίζει με την υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων.

Για το θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ

Πέρα από τις προσωποποιημένες ευθύνες ποινικές και πολιτικές,  για την ανάπτυξη μιας δυσώδους βιομηχανίας  συστηματικών παρανομιών, ρουσφετιών, πελατειακών σχέσεων και εξαγοράς,  η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κρήτης τόνισε το πραγματικό σκάνδαλο, δηλαδή τη λειτουργία της ΚΑΠ, σε βάρος της πλειοψηφίας των βιοπαλαιστών αγροτών. Η περιφερειακή αρχή Κρήτης ποτέ δεν υιοθέτησε τα δίκαια αιτήματα του οργανωμένου αγροτικού κινήματος για τη χορήγηση των επιδοτήσεων με βάση την πραγματική παραγωγή, το πραγματικό ζωικό κεφάλαιο, ενώ παρείχε και παρέχει στήριξη στην ΚΑΠ της ΕΕ, η οποία είναι η γενεσιουργός αιτία  του σκανδάλου.  Αποδέχεται, επίσης,  τη δραματική και επικίνδυνη υποστελέχωση των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής και προωθεί τη συστηματική ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών με όχημα τον Αναπτυξιακό Οργανισμό του δουλεμπορικού της «Δαίδαλος ΑΕ».

Η  «Λαϊκή Συσπείρωση» Κρήτης στέκεται στο πλευρό των αγροτών  που βγαίνουν στους δρόμους και αγωνίζονται για να μην πληρώσουν τα πρόστιμα και τα σπασμένα οι πραγματικοί αγρότες, οι οποίοι έχουν ήδη πληρώσει με τη μείωση των επιδοτήσεων, αλλά ούτε και συνολικά ο ελληνικός λαός μέσω του προϋπολογισμού. Να πληρώσουν οι υπουργοί, οι διοικήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ, οι επιτήδειοι που τσέπωσαν παράνομα εκατοντάδες χιλιάδες και εκατομμύρια ευρώ, όλοι όσοι έχουν πολιτικές και ποινικές ευθύνες για το σκάνδαλο στον ΟΠΕΚΕΠΕ.-